Współczesne matryce APSC produkują tak dobrej jakości obrazek że nie odróżnisz. Mało tego, np w fotografii np krajobrazowej wielu wręcz sobie bardziej ceni DX niż FX ze względu na większą głębię ostrości i "dłuższą" ogniskową.
Ta sławetna GO jest też atutem przy wieloplanach, gdzie w reportażu zamiast np 7 wystarcza przysłona 5.6.
Żeby nie wspomnieć o wadze systemu . Takie 70-200 czy 24-70 nikkora to sobie trochę waży.
Reasumując nie ma zwykłych i niezwykłych aparatów, są ludzie którzy nimi się posługują, jakkolwiek banalnie to brzmi;)
Fajny reportaż czy też plener nie robi się dlatego że ktoś ma FX-a tylko dlatego że ma wiedzę z zakresu obrazu, kompozycji itd oraz potrafi patrzeć nieco inaczej niż przeciętny człowiek. Taki Tomaszewski Tomasz choćby fotografuje często kompaktami albo maksymalnie bezlusterkowcami z wymienną optyką w Jego prace są doceniane na całym świecie. Ważny jest temat, oko, wyczucie, wrażliwość, styl, wiedza a mniejsze znaczenie ma system czy tam konkretny model aparatu.
Pozdrav!;)
CroAna napisał(a):Ural napisał(a):Chętnie podejmę się takiego wyzwania. Co prawda jestem amatorem i robię kolorowe zdjęcia z aparatu w telefonie komórkowym marki LG ale uważam, że wychodzą mi jak z profesjonalnego sprzętu fotograficznego. Nie jestem drogi tylko - jedyne 50 lip czyli 0,5 kuny od zdjęcia. Czy mam podesłać CV ?
Pozdrawiam młodą parę i życzę udanego urlopu w pięknej Chorwacji. No i zdolnego fotografa ........ bez nałogów.
Turysta Ural.
Ja nie moge, gościu jak piszesz ze z aparatu wychodzi jak z profeski,to nie wyrabiam czlowieku,nawet na zwyklej lustrzance nie zrobisz zdjec takich jak z pelnej klatki....wez ludzi nie wkrecaj....