Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Serbia

Obszar dzisiejszej Serbii zamieszkiwany był przez ludzi już od czasów paleolitu. W starożytności tereny te pokrywały osady m.in. Celtów, Ilirów i Rzymian. W Serbii produkowany jest najdroższy ser świata. Ser Pule wytwarzany jest z mleka oślego, a jego cena to około 5000 zł za kilogram. Na wytworzenie takiej ilości sera potrzeba aż 25 litrów świeżego mleka pozyskiwanego od specjalnej, bałkańskiej odmiany osłów.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.01.2014 01:30

DarCro napisał(a):A gdzie to jest, bo google maps nie pokazuje?

Spróbuję zlokalizować.

DarCro napisał(a):
Franz napisał(a):Ludzie tacy, jak i my.

KAŻDY naród, nafaszerowany ideologią, pokaże co w nim najgorsze. :twisted:

To dokładnie miałem na myśli. Nafaszerowany, ogłupiony, a nawet kiedy niektórzy są innego zdania, to boją się przeciwstawić...

Spotkałem Serbów w czarnogórskim Durmitorze, zrobiłem z Serbami całą jedną wycieczkę w Macedonii. Ludzie tacy, jak i my.

te kiero napisał(a):podczas przejazdu po Bośni, myślałem właśnie jak jest za Driną, zawsze można liczyć na Wojtka :)

Zajrzyj też do relacji Darka.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.01.2014 01:35

weldon napisał(a):Bo się ludziska do świąt szykowały i czasu tylko na czytanie starczało :D

Eech, te święta... A tu znowu Dzień Babci się zbliża...

rbogi napisał(a):W tym roku planujemy Serbie jako kraj tranzytowy, jednak teraz widzę
że można by przynajmniej parę dni tutaj zmarudzić.

Jeśli tylko możesz na Serbię czas przeznaczyć - warto.

rbogi napisał(a):Czy masz jakąś wiedzę na temat kempingów w Serbii :?:

Niestety, nie. Nocowaliśmy wyłącznie na dziko.
Może Darek mógłby coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam,
Wojtek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.01.2014 09:28

W zasadzie tak, ale jednak są pewne różnice. Oni są bardzo patriotyczni zahaczając aż o szowinizm. Tę swoją patriotyczność traktują bardzo poważnie, to nie są takie "polskie śmichy" z poważnych świąt. To nie jest jakaś ich tam specyfika, ale większość małych narodów chce zaznaczyć swoją odrębność, a czasem nawet siłą podkreślać ją i utrzymać. Z drugiej strony mają one bardzo dużo cech powoli w Polsce ginących: gościnność, potrzeba niesienia pomocy obcym i zagubionym, otwartość mimo problemów językowych (Albania. Kosovo). Może to cechy najbiedniejszych z biednych?

I co ciekawe: mimo kiepskiej propagandy - nigdy nie czułem się tam jakoś zagrożony. Chorwacja w miarę komercjalizacji (i coraz wyższych cen) powoli stanie się krajem podobnym do innych. Tylko przyrody im nikt nie zabierze, o ile sami jej nie zniszczą.
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 15.01.2014 11:42

Franz napisał(a):
rbogi napisał(a):Czy masz jakąś wiedzę na temat kempingów w Serbii :?:

Niestety, nie. Nocowaliśmy wyłącznie na dziko.
Może Darek mógłby coś podpowiedzieć?

Problemem jest to, że toalety są higienicznie nie do użytku. Ceny 30-50 zł za 2+2 i auto.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.01.2014 11:50

Tak, owa słynna opowieść o toaletach!
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 15.01.2014 13:18

Problemem jest to, że toalety są higienicznie nie do użytku. Ceny 30-50 zł za 2+2 i auto.

Dzięki za info
Te toalety mnie trochę martwią, cóż trzeba będzie sobie przypomnieć warunki z pól namiotowych w Bieszczadach , czy na Słowacji z lat 90-tych
pozdrav
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.01.2014 15:33

DarCro napisał(a):A gdzie to jest, bo google maps nie pokazuje?

Zobacz w google pod "Osanica" To z tej wsi prowadzi droga wzdłuż rzeki o tej samej nazwie.
Tutaj jest kilka zdjęć - myśmy do właściwej atrakcji nie dotarli. Ani nie wiedzieliśmy, co nas i gdzie może czekać, ani też nie mieliśmy czasu w nadmiarze, by penetrować nieznane.

MWN napisał(a):Tę swoją patriotyczność traktują bardzo poważnie, to nie są takie "polskie śmichy" z poważnych świąt.

A wiesz, że w czasie naszego pięciodniowego tam pobytu, oni mieli cały czas święta? :P
Tak im się zbiegło.

rbogi napisał(a):Te toalety mnie trochę martwią, cóż trzeba będzie sobie przypomnieć warunki z pól namiotowych w Bieszczadach , czy na Słowacji z lat 90-tych

Największy szok na kempingu przeżyłem swego czasu w... Świnoujściu. 8O :evil:
Tym większy, że poprzednie noclegi wypadały w Norwegii.

Pozdrawiam,
Wojtek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.01.2014 16:02

A ja na Ukraińskiej Akademii Nauk na wydziale astronomii w Kijowie.... nie do opisania
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.02.2014 20:32

będzie coś tu jeszcze,
Wojtek pewnie zajęty...

przydałoby się bo jest opcja by pojechać ciut inaczej niż ostatnio i właśnie wypadłoby przez Serbię
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 01.02.2014 20:41

te kiero napisał(a):Wojtek pewnie zajęty...

Nie jestem pewna czy jest w kraju...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.02.2014 20:43

a no fakt, przygotowuje nam kolejne sesje zdjęciowe i wycieczki...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.02.2014 18:09

MWN napisał(a):A ja na Ukraińskiej Akademii Nauk na wydziale astronomii w Kijowie.... nie do opisania

Ze dwadzieścia lat temu w Hotelu Medyka w Poznaniu oczekiwał mnie tabun (na pewno ponad setka) karaluchów...

ASIULA HK napisał(a):
te kiero napisał(a):Wojtek pewnie zajęty...

Nie jestem pewna czy jest w kraju...

Właśnie wróciłem. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.02.2014 15:49

Na Ukrainie karaluchy pozdychały z mrozu i smrodu...
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 04.02.2014 17:18

Wypadl się udał? To raczej nie była Serbia, bo w newsach podają, ze ich nieźle zasypało teraz.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.02.2014 17:53

MWN napisał(a):Na Ukrainie karaluchy pozdychały z mrozu i smrodu...

Te jare z mrozu, a te ozime ze smrodu. ;)

DarCro napisał(a):Wypadl się udał? To raczej nie była Serbia, bo w newsach podają, ze ich nieźle zasypało teraz.

Nieźle im dosypało. Mnie tylko raz śniegodeszcz sięgnął. Ogólnie nie było źle.
Parę fotek sygnalizacyjnych wrzuciłem, począwszy od tego wpisu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Serbia - Србија

Serbia - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone