Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Serbia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawel_46
Croentuzjasta
Serbia

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 19.05.2011 15:52

W tym roku wybieram się do Grecji . Wyjazd w ostatni weekend maja Najłatwiej mi jechać przez Węgry i Serbią ale obawiam się gigantycznych korków na granicy Węgry - Serbia może lepiej byłoby trochę nadłożyć i z Węgier do Chorwacji i dalej do Serbii . A może nie ma się co obawiać bo to jeszcze nie sezon .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2011 15:58

pawel_46 napisał(a):Wyjazd w ostatni weekend maja ....ale obawiam się gigantycznych korków na granicy Węgry - Serbia

Korki są ale w czasie unijnych wakacji, kiedy Turcy jadą z całej Europy do Turcji.
W maju nie ma problemu.
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 19.05.2011 16:39

ale mnie pocieszyłeś Dzięki :-)
Guzi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzi » 19.05.2011 18:29

jakby korki się jednak zdarzyły, można kierować się na przejście Tompa (bodajże przedostatni zjazd z autostrady na Węgrzech w prawo -) i potem przez Suboticę do autostrady w Serbii - nadkłada się jakieś 20km, ale na pewno bez korków. Trzy lata temu przerabiałem ten wariant i sporo się zaoszczędziło na czasie.
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 19.05.2011 18:59

tak słyszałem o Tompie Tak czy owak liczę na szczęście
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 19.05.2011 22:14

Jedz śmiało jechalem raz 20 czerwca i koncem września zero korków ruch odbywał sie płynnie . Dłużej stałem na Greckiej :D
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 20.05.2011 09:28

Witam

Jakbyś zdecydował się na przejście w Tompie to kierujesz się na drogę nr 55 -kierunek Baja przez Domaszek - Morahalom

Jechałem w zeszłym roku - kolejka 2 auta - odprawa tyle ile potrzeba na wprowadzenie do komputera i stemple.

W drodze powrotnej się spieszyłem i pojechałem na Horgos - Roszke i węgierska celniczka chciała mnie przetrzepać - na szczęście na górze położyłem bambetle dzieci i zrezygnowała.

Co do granicy serbsko- macedońskiej to kolejka na godzinę była - piątek wieczór.

Macedońsko- grecka praktycznie pusta - polecam tankowanie na stacji przed granicą koło kasyna - tanio.

W tym roku jadę ponownie na Tompę chyba, że coś mnie w środku nocy podkusi jechać prosto ;)

Pozdrawiam
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 20.05.2011 14:35

Dzięki
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 20.05.2011 17:15

taurus napisał(a):W drodze powrotnej się spieszyłem i pojechałem na Horgos - Roszke i węgierska celniczka chciała mnie przetrzepać - na szczęście na górze położyłem bambetle dzieci i zrezygnowała.

Zawsze trzeba nastawić się na trzepanie przy wjeździe na Węgry.
Granica unijna więc im się nie dziwię.
Mnie zaglądali pobieżnie do bagażnika w Tompie jak również Barsc (przejście z Chorwacją).
Może dlatego że przekraczałem granicę sam i w środku nocy.
I z powagą odpowiadać na głupie pytania: o alkohol, papierosy, broń i narkotyki :lol:
Guzi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzi » 20.05.2011 22:12

granice serbsko-macedońską omijałem "z rozpędu" przez małe górzyste przejście Prohor - tu już bardziej krajoznawczo, drogi kiepsko oznakowane i tylko dzięki uprzejmości serbskiego gentelmena (widząc nasze zdezorientowanie zaproponował "hol" do granicy) poszło w miarę sprawnie - ogólnie jednak tej omijki nie polecam, górzysty teren, serpentyny i dzięki temu że byliśmy wypoczęci po noclegu w pobliskim Predejane (fajny motel) poszło w miarę sprawnie - polecam za to Ohrid(wow!!!) do którego się kierowaliśmy na krajoznawczo-tranzytowy nocleg w drodze do Grecji, ale to już temat na inne forum:)
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 20.06.2011 20:20

Już wróciłem na granicach nie było problemów Nocowałem w Macedonii w motelu Delfin (przed Skopje) zdecydowanie odradzam syf totalny za to w drodze powrotnej tranzytowy nocleg w Laskowacu Willa Mitic super warunki godna polecenia
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 20.06.2011 20:42

Pawel: a jak wygląda odcinek od Szeged do Belgradu?
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 20.06.2011 20:46

aktywnie tam budują 2 nitkę są mocno zaawansowani
ale jak ja jechałem to nawet na 1 i przy objazdach roboczych jechało się dobrze
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 20.06.2011 20:47

wygląda na to że na sezon sporo zrobią

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi