napisał(a) U-la » 26.02.2008 21:29
kozlov napisał(a):Witam,
Od pewnego czasu śledzę to forum z dużym zainteresowaniem, widzę że znajdę tutaj wielu specjalistów i pewnie uzyskam wyczerpującą odpowiedź na moje pytania
Otóż Serbia fascynuje mnie od dobrych paru lat, przejeżdzając przez Belgrad i Nowy Sad ten kraj w jakiś sposób mnie "oczerował"
Teraz w końcu mam okazję wybrać się tam na trochę dłużej...
Planowałbym zostać tam ok. 4 tygodni, może dłużej... w perspektywnie chętnie pojdąłbym się także pracy sezonowej, zależy mi na zrozumieniu tej kultury i tego kraju...
Jak Serbowie nastawieni są do Polaków?
Jakie problemy moge tam napotkać?
Jakich cen mogę się tam spodziewać?
Hmmm Za dużo Ci nie pomogę, ale odrobinkę
Niestety... W Serbii nie byłam jeszcze na dłużej... Zawsze jakoś ciagnę tam, gdzie i góry, i plaża
Co do Serbów, spotkałyśmy się w dość licznym towarzystwie na kempach w Czarnogórze. I aż sie uśmiecham teraz, bo co tu napisać - no ludzie jak ludzie - dla nas wszyscy (tak jak i absolutnie wszystkie inne nacje bałkańskie) bez wyjątku baaardzo serdeczni.
Już to gdzieś tu pisałam - na kempie w czarnogórskiej Utjesze zrobiło mi sie nieswojo, kiedy zgadałam się z młodą babką z Belgradu Mariją i opowiedziałam jej, jak to włóczyłam się już po Chorwacji, trochę po Bośni, Czarnogórze, Albanii. A ona - szkoda, że u nas jeszcze nie byłaś. I powiedziała mi żeby koniecznie odwiedzić Kosmaj - to region, który podobno zbiera jakieś laury za "postępy turystyczne"
Cokolwiek to znaczy
Znalazłam
TAKIE COŚ Zajrzyj!
Pozdrawiam!