Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Serbia - dlaczego nie?

Obszar dzisiejszej Serbii zamieszkiwany był przez ludzi już od czasów paleolitu. W starożytności tereny te pokrywały osady m.in. Celtów, Ilirów i Rzymian. W Serbii produkowany jest najdroższy ser świata. Ser Pule wytwarzany jest z mleka oślego, a jego cena to około 5000 zł za kilogram. Na wytworzenie takiej ilości sera potrzeba aż 25 litrów świeżego mleka pozyskiwanego od specjalnej, bałkańskiej odmiany osłów.
kozlov
Autostopowicz
Serbia - dlaczego nie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozlov » 25.02.2008 17:23

Witam,

Od pewnego czasu śledzę to forum z dużym zainteresowaniem, widzę że znajdę tutaj wielu specjalistów i pewnie uzyskam wyczerpującą odpowiedź na moje pytania :)

Otóż Serbia fascynuje mnie od dobrych paru lat, przejeżdzając przez Belgrad i Nowy Sad ten kraj w jakiś sposób mnie "oczerował" :lol:
Teraz w końcu mam okazję wybrać się tam na trochę dłużej...

Planowałbym zostać tam ok. 4 tygodni, może dłużej... w perspektywnie chętnie pojdąłbym się także pracy sezonowej, zależy mi na zrozumieniu tej kultury i tego kraju... :)

Jak Serbowie nastawieni są do Polaków?

Jakie problemy moge tam napotkać?

Jakich cen mogę się tam spodziewać?

:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2008 18:01

Wiecej info na temat Serbii to chyba otrzymasz na forum o Serbii
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.02.2008 19:50

kozlov napisał(a):Witam,

Od pewnego czasu śledzę to forum z dużym zainteresowaniem, widzę że znajdę tutaj wielu specjalistów i pewnie uzyskam wyczerpującą odpowiedź na moje pytania :)

Otóż Serbia fascynuje mnie od dobrych paru lat, przejeżdzając przez Belgrad i Nowy Sad ten kraj w jakiś sposób mnie "oczerował" :lol:

Planowałbym zostać tam ok. 4 tygodni, może dłużej... w perspektywnie chętnie pojdąłbym się także pracy sezonowej, zależy mi na zrozumieniu tej kultury i tego kraju... :)

No kozlov nie obawiaj sie serbów. Nosisz jedynie słuszne nazwisko kozlov rosyjskie czyli prawosławne. Serbowie wyznaą prawosławie więc jedż śmiało. No ale jak Polska uzna Kosowo to ty sie nie pokazuj w Serbi i nie mów żeś polak bo cie urezają piłą i siekiera. Powodzenia i miłych wrażeń kozlov. Uważaj na siebie, ogladaj się za siebie bo może ostatni raz jedziesz na wakacje. Pozdrawiam

Jeszcze jedno - nie podrywaj kobiet serbskich bo ci końcówkę od dystrybutora piłą motorową odetną. Cześc
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.02.2008 20:18

darek1 napisał(a):

No kozlov nie obawiaj sie serbów. Nosisz jedynie słuszne nazwisko kozlov rosyjskie czyli prawosławne. Serbowie wyznaą prawosławie więc jedż śmiało. No ale jak Polska uzna Kosowo to ty sie nie pokazuj w Serbi i nie mów żeś polak bo cie urezają piłą i siekiera. Powodzenia i miłych wrażeń kozlov. Uważaj na siebie, ogladaj się za siebie bo może ostatni raz jedziesz na wakacje. Pozdrawiam

Jeszcze jedno - nie podrywaj kobiet serbskich bo ci końcówkę od dystrybutora piłą motorową odetną. Cześc

Nie strasz go tym dystrybutorem bo nie zaryzykuje wyjazdu. :D
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 26.02.2008 13:34

darek1 napisał(a):No kozlov nie obawiaj sie serbów. Nosisz jedynie słuszne nazwisko kozlov rosyjskie czyli prawosławne. Serbowie wyznaą prawosławie więc jedż śmiało. No ale jak Polska uzna Kosowo to ty sie nie pokazuj w Serbi i nie mów żeś polak bo cie urezają piłą i siekiera. Powodzenia i miłych wrażeń kozlov. Uważaj na siebie, ogladaj się za siebie bo może ostatni raz jedziesz na wakacje. Pozdrawiam

To miało być żartobliwie? Bo bełkot jakich mało... No i nieśmieszne...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2008 16:55

Lela napisał(a): To miało być żartobliwie? Bo bełkot jakich mało... No i nieśmieszne...

Nie przejmuj się trolle tak mają :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.02.2008 20:55

Piotrek_B napisał(a):
Lela napisał(a): To miało być żartobliwie? Bo bełkot jakich mało... No i nieśmieszne...

Nie przejmuj się trolle tak mają :wink:

Sam jesteś troll.Nie obrażaj pierwszego lotnika RP. :twisted:
Myślę ,że III RP. :wink:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 26.02.2008 21:29

Hmmm Za dużo Ci nie pomogę, ale odrobinkę :) Niestety... W Serbii nie byłam jeszcze na dłużej... Zawsze jakoś ciagnę tam, gdzie i góry, i plaża :) Co do Serbów, spotkałyśmy się w dość licznym towarzystwie na kempach w Czarnogórze. I aż sie uśmiecham teraz, bo co tu napisać - no ludzie jak ludzie - dla nas wszyscy (tak jak i absolutnie wszystkie inne nacje bałkańskie) bez wyjątku baaardzo serdeczni.

Już to gdzieś tu pisałam - na kempie w czarnogórskiej Utjesze zrobiło mi sie nieswojo, kiedy zgadałam się z młodą babką z Belgradu Mariją i opowiedziałam jej, jak to włóczyłam się już po Chorwacji, trochę po Bośni, Czarnogórze, Albanii. A ona - szkoda, że u nas jeszcze nie byłaś. I powiedziała mi żeby koniecznie odwiedzić Kosmaj - to region, który podobno zbiera jakieś laury za "postępy turystyczne" :D Cokolwiek to znaczy :D

Znalazłam TAKIE COŚ Zajrzyj!
Pozdrawiam!
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.03.2008 22:55

Koleżanka Striga to ma niespokojną duszę. Nie usiedzi na miejscu tylko ciągle coś chce zobaczyć lub zwiedzić. Mogłaby tak kolezanka kogoś zabrać ze sobą, żeby obronił ją przed ntarczywymi mieszkańcami odwiedzanych miejsc.

Powrót do Serbia - Србија

Serbia - dlaczego nie?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone