Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Selce - wszystkim podobało się wielce

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 23.09.2011 10:30

Nie zjadą-byłem 21-28maj w Lignano Sabbiadoro. Trzeba przyznać,że to cos zwane morzem było cieplutkie (bo płycizny}. Na fajnej i długiej promenadzie było mnóstwo luda. Podobno w sezonie trudno się przepchać. Po drugie jedyna w promieniu kilkuset metrów publiczna (czyli bezpłatna)plaża też nie świeciła pustkami..I przecież Włosi w odróżnieniu od Chorwatów sa UCZCIWI,CZYSCI itd....
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 23.09.2011 10:33

:hearts:

Nie wspomniałem do tej pory, że dzień przed Pawłem ściągnął nad Adriatyk mój kolega.
Jako, że przez cały rok wspominał smak ...Oranginy, na jego przyjazd zaopatrzyłem się w jej zapas ( na marginesie, kilka dni temu widziałem Oranginę w Leclercu - wyprodukowana, a jakże, we Francji, cena za 1,5 litrową butelką nędzne 9,99 - złotówek :evil: )
Okazało się, że poczynienie zapasu było ze wszech miar słuszne; podobnie, jak my, przyjechali ok.4 rano.
Sklepy - zamknięte, wszelkie przybytki gastronomiczne takoż.
Mieliśmy ponad godzinę, żeby próbować chorwackich specjałów (bo do pary była sliva :D ).
Później - otworzyli barki.
Dalej - była plaża ( i jej barki :wink: ).
Kolacja.
Barki wieczorne.
Zakup kolejnych porcji slivy pod Konzumem - bo on sam dawno już był zamknięty ; "prywatna inicjatywa" nie zawiodła.
Powitanie z Jadranem skończyła się następnego dnia, o 3 rano.
Szczęśliwie, nie ocalały żadne zdjęcia z tych uroczystości... :oops:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.09.2011 21:49

No i udało mi się dogonić Twoją relację :D
Teraz już ( mam nadzieję) będę na bieżąco 8)
Co do cen - faktycznie wzrosły w porównaniu z rokiem ubiegłym i poprzednimi - znacznie :roll: ale wakacyjnych wydatków nie liczymy przecież jak codziennych zakupów :wink: . Jedziemy i odpoczywamy , albo nie - nasz wybór . . .
Wrzesień droższy od sezonu ???????
8)

Pozdrawiam
Piotr
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 26.09.2011 05:05

Piotr, chyba za bardzo goniłeś, bo wg. mnie ceny nie wzrosły.

Co do września, nie mam tej wiedzy, bo wróciłem pod koniec sierpnia.
Ale nie wydaje mi się, żeby wrzesień był droższy - chyba byłoby to sprzeczne z logiką.
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 26.09.2011 09:40

Spoko, dajmy spokój wrześniowi-w tym roku w Cro był cudowny.. Mówiłem jedynie ,kiedy tam byłem .. Oczywiście we wrześniu nie jest drożej niż w sezonie .. ja porównywałem do ubiegłego roku .. Zgadzam się z Piotrem, ja też z tego nie robię super problemu,co nie znaczy że nie mozna o tym wspomnieć.
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 26.09.2011 09:43

Natomiast chyba mieli dobry sezon, bo jeśli chodzi o apartmany byli mało elastyczni ("gazdowie i gazdawice").. Ale może to uroda większych miejscowości ,szczególnie tych znanych
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 26.09.2011 09:45

Wg. informacji Pani Eli z agencji turystycznej w Selcach mieli chyba super sezon - 80 % więcej rezerwacji w porównaniu z ubiegłym rokiem.
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 26.09.2011 10:46

To sie zgadza z moimi odserwacjami z roku na rok jest "gęściej" .... Natomiast specjalnie na Autocestach płaciłem gotówką -----i ani razu mnie nie oszukali...Musi,że poczytali forum
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 26.09.2011 11:09

...i się zawstydzili.
W moim przypadku sposób płacenia nie miał znaczenia, bo jechałem :
tam - nocą z niedzieli na świąteczny ( 15.08 ) poniedziałek
z powrotem - w poniedziałek przed południem
W obu przypadkach na bramkach luz.
Płaciłem kartą.
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 01.10.2011 04:14

Witam.
Widzę, że rzeczywiście kręciliśmy się w tych samych okolicach. Żałuję, że nie dotarłem do Selc, może w przyszłe wakacje? :papa:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 03.10.2011 05:07

Najlepiej w sierpniu.
Spotkamy się i wymienimy wrażenia :D
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 06.10.2011 05:35

Smutną regułą jest to, że każde wakacje mają swój koniec, następujący zdecydowanie za szybko.
Nie inaczej było w naszym przypadku.
Sobotę spędziliśmy na plażowaniu ; po południu najgorsze, co może być - pakowanie bambetli ( ciekawe, że ta sama czynność przed wyjazdem jest jedną z większych przyjemności ).
Wieczorem długie posiadywanie w knajpkach, wszak jutro kierowca nie będzie mógł pozwolić sobie na intensywną degustację.
Na niedzielę ( pisałem o tym wcześniej ) zaplanowany był lot na padobranie.
Tymczasem...
Bora zaczęła wiać już w nocy.
Huczało, dudniło, ciężko było zasnąć.
Podczas porannego spaceru wspólnie doszliśmy do konkluzji, że, ze względu na wiatr i wzburzone morze, z plaży i spadochronu - nici.

Obrazek

Obrazek

Co robić ?
Niespecjalnie chciało mi się jeździć gdzieś daleko, więc wybór padł na najbliższe miejscowości w okolicy - Senj i Novi Vinodolski.
Ewa zobaczyła prawdziwe oblicze Jadranki ( kiedy wracaliśmy z Rabu, było zupełnie ciemno ) i zamilkła.
Chyba miała pietra.
W Senju - aura bez zmian - nadal wiało, morze zdawało się być bardziej wzburzone, niż w Selcach.

Obrazek

Obrazek

Samo miasteczko ( pewnie się komuś narażę ) nie zachwyciło mnie szczególnie.
Sprawiało wrażenie sen(j)nego, a perspektywa plażowania z samochodami jadącymi Jadranką nad głową sprawiła, że Senj na stałe został wykreślony z listy potencjalnych miejsc urlopowych.
Zatem - kierunek Novi Vinodolski.
Tam wiało jakby mniej.

Obrazek

Powłóczyliśmy się trochę po miasteczku, jakaś kawa, zakupy w Plodine, i trzeba było wracaś, wszak w Selcach czekał ciąg dalszy przygotowań do jutrzejszej podróży.

Jeszcze popołudniowo - wieczorna, pożegnalna kąpiel w Adriatyku, kolacja, spacer....

Obrazek

Czas spać.
Wyjazd zaplanowaliśmy na godzinę 10.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 13.03.2012 07:03

I wyjechaliśmy o 10.
Trasa dobrze znana, Słowenia, Austria, Czechy, bez szczególnych emocji ; późny obiad w Mikulovie i nad ranem Warszawa.

Ale....

Ledwośmy wrócili, a tu czas szykować się do kolejnego wyjazdu !!!

I w tym roku Rodzice zdecydowali się jechać z nami.
Wybór - ponownie Selce ; oni w hotelu ( wczoraj rezerwacja + zaliczka ), my u Milo.
Skład, w porównaniu z ubiegłorocznym, okrojony - Marysia nad Chorwację przedłożyła imprezowanie w Rimini ( młode to jeszcze, to i głupiutkie ).

Wyjazd 21 lipca, nocujemy w Krynicy, nie chcę , żeby zacni Rodziciele uszarpali się zbytnio podróżą ( ja bym pojechał, podobnie jak w ubiegłych latach "ciurkiem", byle prędzej nad Adriatyk ). Zresztą, każda okazja, żeby odwiedzić przyjaciól, jest dobra.

Kolejna noc w Balatonfenyves i 23 koło południa ( zywię taką nadzieję ) Selce.

Jeszcze trochę...
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.03.2012 07:40

Dudek .... Ty to się wiecznie wczasujesz :)
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 13.03.2012 07:49

:?: 8O

Kilka dni w Krynicy, w styczniu.
To ma być wieczne wczasowanie ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży