Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.02.2018 20:37

Samfisher1974 napisał(a):Super , dzieki za informacje . Własnie zacząłem sie rozglądać za kwaterą w Rogoznicy, Trogir i tak odwiedzę bo jest blisko.

To proponuję przenieść się z pytaniami do wątków o Rogoźnicy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2018 20:56

Janusz Bajcer napisał(a):
Samfisher1974 napisał(a):Super , dzieki za informacje . Własnie zacząłem sie rozglądać za kwaterą w Rogoznicy, Trogir i tak odwiedzę bo jest blisko.

To proponuję przenieść się z pytaniami do wątków o Rogoźnicy.

ok, spadam
asiakmaj11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiakmaj11 » 23.06.2018 00:18

Witam, w lipcu wybieram się do Kastel Luksic czy ktoś ma może rozkład planowanych imprez?
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 23.06.2018 11:12

Robertino222
Podróżnik
Kastele - deptak ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robertino222 » 15.07.2018 16:50

Witam. Czy wszystkie Kastele są połączone jakimś deptakiem czy w przypadku braku auta tylko transport publiczny ? Co powiecie o Kastel Gomilica , tam mam przystanek docelowy autokarem . Czy dojdę na piechotę do Splitu ? Ile km ? Jaka plaża , czy tłoczno ? Dzięki za jakieś info .
gusia-s
Koneser
Re: Kastele - deptak ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.07.2018 20:15

Kastele można przejść pieszo ale nie zawsze brzegiem morza, czasem trzeba odbić do ulicy. Kastel Gomilica to głównie marina jachtowa ale jest kilka plażyczek. Byłam tam w drugiej połowie września zeszłego roku ale tylko w dniu odbioru i zdawania jachtu. Plaże były wtedy prawie puste, dosłownie kilka osób, jak w sezonie to nie wiem. Do Splitu kawał drogi pieszo, ok. 14 km. Kursują autobusy, przystanek jest powyżej mariny. Jechałam z niego do Trogiru to bilet kosztował kilkanaście kun. Mam kilka zdjęć gdzieś, jak wygrzebie to wrzucę :)
Robertino222
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robertino222 » 15.07.2018 21:14

Bardzo dziękuję i proszę o zdjęcia . A jak z czystością wody ? Bo różnie czytamy . Czy oprócz Trigiru czy Splitu autobusem można pojechać gdzieś indziej ? Biorę też pod uwagę Rogoznice bo tam też zatrzymuje się nasz autokar. Czy tam będzie lepiej jeżeli chodzi o plaże , widoki ale też możliwość kursowania komunikacja miejska czy ewentualnie jakieś taksówki wodne . Jestem zdany na autokar a na miejscu chce też coś zobaczyć oprócz plażowania .
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.07.2018 23:14

Jak wspomniałam w poprzednim poście w Kasteli spędziłam zaledwie kilka godzin, w dniu odbioru i potem zdawania jachtu w pobliskiej marinie. Przejrzałam zdjęcia i mam tylko takie z tej plaży, tuż przy marinie.
IMG_20170923_101501.jpg

W wodzie pływało przy brzegu kilka meduz, nigdzie indziej ich wcześniej ani później nie spotkałam w Cro. W sieci znajdziesz więcej fotek tej plaży.

Co do transportu w inne miejsca nie wiem, korzystałam tylko z wieczornego wypadu do Trogiru to wiem, że na pewno między Splitem a Trogirem kursował autobus. W Rogoznicy nie byłam więc nie mam porównania.
Robertino222
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robertino222 » 16.07.2018 00:51

Dziękuję za fotkę i info. Gdyby ktoś miał więcej info na temat Kastel Gomilica to będę wdzięczny.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 16.07.2018 11:12

My będąc w Gomilicy korzystaliśmy z tej plaży. Jest tam obok nawet jakaś mała knajpka z zimnym browarkiem w przystępnej cenie. Plusem są prysznice i łagodne zejście do morza. Ponieważ dno było mieszanką kamoli i piasku/mułu, to przy dużej ilości kąpiących się, była lekko zamulona i dla mnie to był minus. Będąc w Gomilicy obowiązkowo trzeba odwiedzić restaurację "Baletna Śkola" (choć to już Kambelovac). Pysznie tam karmią, a ceny również dość przystępne. Niewątpliwym plusem pobytu w Gomilicy jest bliskość sporych marketów, gdzie można zrobić większe zakupy oraz bliskość Splitu i Trogiru. Jeśli znudzi Ci się kameralna astmosfera w Kaśteli wsiadasz w autobus 37 i za 15-20 minut jesteś w Splicie lub Trogirze.
Załączniki:
gomilica2.jpg
gomilica.jpg
kodziro3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodziro3 » 10.01.2019 21:04

Witam
Z rodzinką byłem w Katsel Luksic i bardzo nam się podobało. Mieliśmy do tego jeszcze super urządzony apartament za niewielkie pieniądze. Kolejnego roku pojechaliśmy do Vodic i można powiedzieć że było ok z pewnym ale. Za praktycznie większe pieniądze niż w Kastelach mieliśmy kiepski ciasny apartament. Drugie ale, to woda, w Kastelach mogłem nurkować bo jest tak czysta woda, w Vodicach praktycznie nie było sensu wkładać maski. W tym roku też będą Kastele. Jeszcze jedna różnica, w Kastelach zawsze było miejsce na plaży w Vodicach to praktycznie po godz. 10 rano brak miejsc. Owszem nie ma tylu knajp i rozrywek w Kastelach co w Vodicach ale jest gdzie zjeść i wypić piwo. Też uważam że ceny w kastelach dużo niższe. Polecam te miejsca ze względu na spokój a jak chce się więcej ludzi i rozrywek to autobus i jechać do Trogiru i Splitu.Jeżeli ktoś myśli o nocowaniu w tych rejonach to bardziej kierować się do kasteli w kierunku lotniska bo jest tam troszkę więcej knajpek i miejsc do spędzenia czasu oprócz plażowania.

Pozdrawiam
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.12.2019 15:51

Szkoda, że autorka wątku już na forum nie zagląda i nie uzupełnia go swoimi wpisami, a przede wszystkim zdjęciami Kaszteli z różnych pór roku, nie tylko z lata. Wątek był ciekawie prowadzony, może będzie powrót autorki?
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 22.12.2019 23:28

Ciekawie prowadzony..., może i ciekawie ale sam rejon Kasteli do plażowania jest akurat mało ciekawy. Na plus ładne widoki plus fajna baza wypadowa
passat1978
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) passat1978 » 08.06.2020 07:53

Ja w tym roku wybieram się do Kastel Luksić, od 02- 14.08.2020, zbocze jak będzie , to już któryś raz w CRO.
Martyna1985
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna1985 » 22.03.2021 10:21

A w tym roku ktoś wybiera się do kastel .Apartament między kastel Luksic a kastel kambelovac . Jak z zaopatrzeniem . Sto lat nie byłam w Cro. Gdzie znajde sklep dobrze zaopatrzony typu lidl i gdzie kupię rano dobre bułeczki . ( chociaż thermomix jedzie z nami ) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies