Ewelina poniżej mała mapka z zaznaczonymi czterema punktami.
A - najpopularniejsza ale i najbardziej zatłoczona plaża w Kaśtelu Starim, łagodne wejście do morza, prysznice, obok znajdują się kafejki oraz market z zimnym piwkiem i lodami, a także można wypożyczyć np. rower wodny;
B - knajpka Stari Dvor - moja ulubiona w Kaśtelach. Oto ich strona na FB: https://www.facebook.com/pages/Konoba-P ... 7522310634, niestety od 2011 nieaktualizowana, ale można zerknąc jak wygląda wewnątrz i na zewnątrz. Ceny bardzo przystępne. Piwko w okolicach 15 kn., pizza czy lasagne od 35-40kn, do wyboru są również mieszane mięsko, ćevapi (chyba coś koło 70-80 kn.) oraz droższe dania takie jak rybki z grilla itp. Jedzenie - jak na mój gust - pyszne i sądząc po ilości klientów (spory ruch) świeżutkie. Co ciekawe wszystkie dania są zapiekane lub pieczone w piecu opalanym drewnem, stąd też zapachy wokół knajpki, jak i aromat samych potraw - WSPANIAŁY!!!;
C - kawiarenka - często chodziliśmy na kawkę lub piwko, bo najbliżej `naszej` plaży, o której pisze poniżej. Ceny kawki od 5-7 kn., piwko tradycyjnie po 15 kn. W knajpce gry typu cymbergaj, piłkarzyki, bilard do tego nawet chyba lody były - generalnie jeśli się ma dzieci, miejsce niebezpieczne dla portfela ;
D - to już chyba geograficznie Lukśić. Największa plaża w okolicy. Również łagodne wejście do morza, prysznice, obok boisko do piłki i mały plac zabaw dla dzieci (na Google Street View jeszcze go nie ma). Na plaży jest dość sporo cienia oraz sporo miejsc, by zaparkować samochód.
Co do zatłoczenia plaż, to tradycyjnie najwięcej ludzi jest w weekend, kiedy to miejscowi z bliższej i dalszej okolicy również plażują. A co do rejsów statkiem, zerknij również w Trogirze przy nadmorskiej promenadzie - widziałem tam kilka punktów, które oferują rejsy typu fish picnic itd.