Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eltori
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) eltori » 24.07.2014 19:26

Jest Pani niezawodna - jeszcze raz bardzo dziękuję. A urlop musi być wspaniały. To nasz 9 wspólny z mężem wyjazd do Cro. Ja mam parę razy więcej na koncie. I myślę, że nam się nigdy nie znudzi. Czasem wypadamy gdzieś indziej, ale zawsze tu wracamy. Teraz czekamy aż nasze młodsze dziecię podrośnie żebyśmy mogli zrealizować nasze marzenie - jednego roku przejechać ze zwiedzaniem i odpoczynkiem połowę wybrzeża, a w drugim roku drugą połowę. No i czekamy aż nam wybudują autostradę do Dubrovnika... Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
eltori
Odkrywca
Re: Kaštel Sućurac

Nieprzeczytany postnapisał(a) eltori » 25.07.2014 23:33

"Po starym kościele parafialnym z XVI wieku pozostała jedynie dzwonnica, ponieważ kościół został zburzony podczas bombardowania przez aliantów w 1943 roku."
Tak tylko uzupełnię, że podczas bombardowania w kościele zginęło kilkadziesiąt osób, których nazwiska znajdują się na pamiątkowej tablicy umieszczonej na pozostałej dzwonnicy. Wydaje mi się, że warto o tym napisać, żeby uczcić ich pamięć.
leon665
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leon665 » 02.08.2014 22:42

Witajcie,

Jutro zmieniamy region Chrowacji, dzięki informacjom Agnieszki, wybraliśmy Kastele. Nie wiem jeszcze którą, nie wiem na ile, jeśli bedzie fajnie to może 3 dni. Może dłużej.;) mam nadzieję, że uda się tam w ciemno wynająć pokój z łazienką? Od której Kasteli zacząć? Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2014 22:58

Myślę, że Agnieszka będzie wiedziała najlepiej :wink: gdzie szukać :idea:
leon665
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leon665 » 02.08.2014 23:03

W takim razie będę sledził temat ;) na wszelki wypadek zostawie maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam z Rastoke :!:
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Ku przestrodze :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 12.08.2014 20:58

Obrazek
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Wschód słońca na Kozjaku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 15.08.2014 14:32

Nie wiem ile już razy byłam na Kozjaku, ile już razy widziałam i za każdym razem, zawsze i nieodmiennie jestem oczarowana...

Zapraszam do galerii

Obrazek

Obrazek
asioorek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asioorek » 17.08.2014 18:50

witaj Agnieszko:)

Mam pytanie odnośnie hotelu Palace w Kastel Stari...wiesz może jaka jest jego historia?

Pozdrawiam
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 17.08.2014 20:05

Historia hotelu Palace sięga początków XX wieku, kiedy to w Chorwacji w Kasteli i Opatii rozpoczyna się tzw. turystyka zorganizowana... W 1909 roku czeski doktor, który studiował medycynę na krakowskim UJ przeprowadził się do Kasteli i otworzył pierwszy pensjonat (Villa Soulavy). To zainspirowało dr. Kamber, aby zbudować hotel... Budowa hotelu zakończyła się w 1928 roku. Założył on również park na powierzchni 35 000 metrów kwadratowych. Hotel zmieniał właścicieli, był rozbudowywany, powstawały nowe obiekty - jak ten juz nieistniejący z basenami, a ostatni goście mieli przyjemność z nich korzystać jeszcze w 2006 roku, w którym to też kupiła go grupa Tulipan. W tym momencie zaczyna się wielki upadek hotelu Palace. Ja znam dwie wersje. Osobiście widziałam projekt grupy Tulipan i jest rewelacyjny, gdyby chcieli go wcielić w życie, lub jak to oni twierdzą gdyby im się udało, bo ponoć urząd miasta ich stale blokował. Druga wersja mówi, co następuje. Grupa Tulipan kupiła obiekt w okresie wielkiego popytu na apartamenty w Chorwacji i rozpoczęła "rekonstrukcję" od zburzenia nowego budynku z basenem. Kolejnym ich krokiem (ponoć) było rozpoczęcie wycinania drzewostanu z parku z kilkusetletnią historią... Jaka jest prawda? W Chorwacji, a w Dalmacji w szczególności tego pewnie nikt nie będzie wiedział (może nie chcieli zapłacić, a może dali za mało - korupcja tutaj, to podstawowe narzędzie działania każdego inwestora, jeżeli chce coś osiągnąć), niemniej jednak hotel jest w stanie opłakanym i straszy... A mógłby być... MÓGŁBY... (Bardzo wszystkich proszę, nie narzekajcie na polską biurokrację... )

Zdjęcia hotelu

Obrazek
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 18.08.2014 17:34

My byliśmy w tym hotelu w 2004 roku :(

hotel.jpg
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 18.08.2014 18:38

Piter_M napisał(a):My byliśmy w tym hotelu w 2004 roku :(

hotel.jpg

Niestety, tego budynku już w ogóle nie ma... Gdyby nie zdjęcia podesłane mi przez polskich gości odpoczywających w Kasteli w tamtych czasach nie wiedziałabym nawet, że taki istniał...
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 18.08.2014 19:04

Agnieszko a idąc ze Starego w stronę Lukśića sa również ruiny, jakby jakiejś szkoły. Mozesz napisać kilka słów na ich temat? Co do Hotelu Palace, to faktycznie wyglądał bardzo atrakcyjnie.
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 19.08.2014 16:39

luk006 napisał(a):Agnieszko a idąc ze Starego w stronę Lukśića sa również ruiny, jakby jakiejś szkoły. Mozesz napisać kilka słów na ich temat? Co do Hotelu Palace, to faktycznie wyglądał bardzo atrakcyjnie.

To był też jakiś kompleks wypoczynkowy... Jak znajdę więcej to podeślę. Niestety, również ktoś zakupił w celu szybkiej odsprzedaży na duże pieniądze i tak to teraz stoi...
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Film Gra o tron

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 30.08.2014 13:44

Wszyscy, którzy są fanami filmu "Gra o tron" i którzy byli w Kastel Gomilica mogą się pochwalić znajomym, iż osobiście odwiedzili miejsca, gdzie film był kręcony.

Zapraszam do galerii
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Lato, lato wszędzie :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 09.09.2014 18:50

lato lato wszędzie zwariowało oszalało moje serce...

Dzisiaj, to jest 09.09.2014 lato dopisało, było po prostu wybornie...

Fotki Kastel Stafilic

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone