napisał(a) Agnieszka.Kulik » 11.06.2014 15:07
kaeres napisał(a):Cześć Aga. Mocno reklamujesz Kašteli.
Pamiętam jak się wybierałem 2 lata temu do Chorwacji to gdzieś przyuważyłem ten region i mnie zainteresował.
Rozmawiałem już wstępnie o pokojach z gospodarzem.
Ale dopytałem tutaj na forum i nie mieli przychylnego zdania na temat tej niby przemysłowej części Splitu.
Jak widać można się grubo pomylić.
Ale z pewnością wynika to z tego, że mało osób tak na prawdę spędza tam wczasy.
Reklama, to dużo powiedziane, ja tutaj po prostu mieszkam i chciałam się tym kawałkiem Chorwacji podzielić z innymi... Kastela ma ciekawą i burzliwą historię, od pięknej, pierwszej w Chorwacji równolegle z Opatią zorganizowanej turystyki, poprzez upadek z powodu przemysłu (który tutaj nie istnieje już od wielu, wielu, wielu lat) teraz wraca na mapy... To jest historia współczesna, a tak naprawdę dzieje tego regionu sięgają odleglej do przeszłości niż dzieje Splitu... Jeżeli ktoś jest ciekaw, mogę polecić mojego znajomego, który jest archeologiem i opowiada przepiękne historie, pokazuje wspaniałe eksponaty.
A co do opinii każdy ma swoją i każdą należy uszanować, jednym się podoba, innym nie i tak jest z każdym, jednym miejscem na świecie
Jak to mawiała niestety już świętej pamięci moja babunia: "Dziecko, nic na siłę... Tylko młotkiem
"
Pozdrawiam cieplutko
Aga