Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 03.04.2014 21:14

Stary Chorwat napisał(a):
Agnieszka.Kulik napisał(a):Koniecznie muszę to sprawdzić, Chorwaci twierdzą, iż to jest najstarsze :)... Sprawdzone i już poprawione :) Bardzo dziękuję :)

Pozdrawiam

Ja też chciałbym, by kaštelanska maslina była najstarsza :D :wink: :papa:

Nic to, wypiję kieliszeczek "hortus diabolicus" (mniam) i jakoś to przeboleję ;)

Zdóweczko "Stary Chorwacie"

Obrazek
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 03.04.2014 21:18

Agnieszka.Kulik napisał(a):
Stary Chorwat napisał(a):
Agnieszka.Kulik napisał(a):Koniecznie muszę to sprawdzić, Chorwaci twierdzą, iż to jest najstarsze :)... Sprawdzone i już poprawione :) Bardzo dziękuję :)

Pozdrawiam

Ja też chciałbym, by kaštelanska maslina była najstarsza :D :wink: :papa:

Nic to, wypiję kieliszeczek "hortus diabolicus" (mniam) i jakoś to przeboleję ;)

Zdóweczko "Stary Chorwacie"

Obrazek

Živeli i pozdrów ode mnie całe Kaštele. Oj jak tam jest pięknie. Może końcem sierpnia wpadnę tam na chwilę.
Pozdrawiam Agnieszko.
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 03.04.2014 21:21

Koniecznie :) I odezwij się to razem hortus diabolicus wypijemy :)
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 03.04.2014 21:24

Agnieszka.Kulik napisał(a):Koniecznie :) I odezwij się to razem hortus diabolicus wypijemy :)

Napisz mi proszę swój numer telefonu jak będę to zadzwonię. Mój adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Vjetar
Legenda
Re: Najstarsze drzewo adriatyckiego wybrzeża

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.04.2014 07:40

Agnieszka.Kulik napisał(a):Najstarsze drzewo oliwne adriatyckiego wybrzeża Chorwacji (Olea europea) znajduje się w Kaštel Štafiliću. Kaštelani nazywają to drzewo Mastrinka. Drzewo oliwne ma ponad 1500 lat...

A jak to ma się do tego zapisu?

Više stotina stabala maslina staro je oko tisuću godina, a najstarija među njima stara je oko 1600 godina.
Źródło - Lunjski maslinici

Byłem przekonany, że najstarsze są w gaju w Lun.
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 04.04.2014 09:37

Vjetar napisał(a):
Agnieszka.Kulik napisał(a):Najstarsze drzewo oliwne adriatyckiego wybrzeża Chorwacji (Olea europea) znajduje się w Kaštel Štafiliću. Kaštelani nazywają to drzewo Mastrinka. Drzewo oliwne ma ponad 1500 lat...

Više stotina stabala maslina staro je oko tisuću godina, a najstarija među njima stara je oko 1600 godina.

No to muszę z zapytaniem zwrócić się do odpowiednich instancji i sprawę wyjaśnić raz i na zawsze :)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Prawdziwy język chorwacki :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 04.04.2014 09:39

Dla tych, którzy znają chorwacki i nie tylko. Lekcja PRAWDZIWEGO chorwackiego, używać nie radzę, bo sktutki mogą być nieciekawe :)

Obrazek
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Konkurs na najlepszą wakacyjną fotkę z Kasteli

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 05.04.2014 21:32

Zapraszam wszystkich serdecznie do wzięcia udziału w naszym konkursie na najlepszą fotkę z wakacji w Kasteli. Zainteresowanych proszę o przysyłanie zdjęć - co najwyżej 3 sztuki na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Zdjęcia należy przesyłać do dnia 18.04.2014. Fotki zostaną wrzucone na stronkę 20.04.2014 i wtedy rozpoczynamy "akcję polubienia". Czas na głosowanie, to 1 tydzień. Będą dwie nagrody, jedna to, za największą liczbę polubień, a druga to zdjęcie wybrane przez komisję :). Nagrody fajne, ufundowane przez biuro turystyczne w Kasteli.

Obrazek
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 05.04.2014 21:39

Vjetar napisał(a):

Generalnie rzecz biorąc Jutranji list jest jedną z największych gazet i chyba głupot nie piszą. A napisali, że ta w Lun ma około 1700 lat i jest drugą co do starości oliwką w Chorwacji, zaraz po tej Kastelańskiej :). Co by oznaczało, że ta Kasztelańska to tak naprawdę stara baba już jest i ma pewnie z 2000 lat, a nie 1500 :) Innego wyjaśnienia nie widzę :) http://www.jutarnji.hr/obrali-1700-godi ... vu/263307/

Pozdrawiam :P
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Wielkanoc w Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 10.04.2014 11:00

Wszystkim, którzy nie przepadają za tłumem, upałami, chcą pozwiedzać i odpocząć polecam wczesną wiosnę w Chorwacji. Jest już cieplutko, można się opalić, polskie dzieciaki z przyjemnością popływają (woda w tej chwili ma około 17*C, czyli polski Bałtyk w sezonie :)). Ponadto jest zdecydowanie dużo taniej. Wskazówka: wybierajcie miejsca, które nie zamieniają się po sezonie w miasteczka, wioski duchy, bo w takich ciężko znaleźć otwarty sklep spożywczy... Nie trzeba planować z dużym wyprzedzeniem. Jeżeli tylko pogoda jest dobra i możecie zorganizować urlop z krótkim wyprzedzeniem, to koniecznie. Ponadto, na przykład w Imotski jest przepiękna droga krzyżowa.

Pozdrawiam, Aga

Zdjęcia
DZISIAJ W KASTELI

Obrazek
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 13.04.2014 11:44

Zdjęcia - super. Cisza, spokój, a powtarzając za chorwacką pogodynką: sunćano i toplo :-).
Dobrze, że Getro i Lidl czynne, bo pewnie nie byłoby nawet gdzie zrobić zapasu z browarków ;-).
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 17.05.2014 20:12

luk006 napisał(a):Zdjęcia - super. Cisza, spokój, a powtarzając za chorwacką pogodynką: sunćano i toplo :-).
Dobrze, że Getro i Lidl czynne, bo pewnie nie byłoby nawet gdzie zrobić zapasu z browarków ;-).

No i właśnie to jest przewaga Kasteli nad wieloma innymi miejscowościami, iż tutaj zawsze są ludzie :) rok cały :)... Sklepy otwarte, bary, restauracje... A gdy tylko słoneczko przygrzewa wszyscy siedzą w kawiarniach, popijają kawę, spacerują i wygrzewają się w ciepełku...
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Dobry wieczór

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 17.05.2014 20:16

Witam wszystkich wieczornie,

Niestety, pogoda ostatnio w ogóle nas nie rozpieszczała i tak dała w kość, iż wszyscy mieli jej po prostu dość... Na szczęście, wygląda na to, że od jutra zacznie się wypogadzać i znów zaświeci słoneczko :) A dzisiaj wieczorem mieliśmy tego zapowiedź :)

Obrazek
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 19.05.2014 09:11

Świetne zdjęcie :-). Aga co się z Tobą działo - ponad miesiąc nieobecności - już zaczynałem się martwić ;-). Agnieszko, czy już może wiadomo jak będzie wyglądało Kaśtelansko Ljeto 2014?
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Sposób na upały

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 11.06.2014 14:27

luk006 napisał(a):Świetne zdjęcie :-). Aga co się z Tobą działo - ponad miesiąc nieobecności - już zaczynałem się martwić ;-). Agnieszko, czy już może wiadomo jak będzie wyglądało Kaśtelansko Ljeto 2014?

Dzięki LUK :) Cztery razy byłam w Polsce i po prostu mnie tutaj nie było. Jeszcze nie, z tym Kasztelańskim Latem to jest tak, iż oni do 01.07 nie wiedzą co, gdzie i jak... Jak tylko będę miała informacje, to na pewno dam znać...

Nie wiem jak Wy sobie radzicie z upałem, ale ja dzisiaj przesiedziałam pół dnia w wodzie... Inaczej się po prostu nie dało :)...

Na zdjęciach plaża Kartolina - Kastel Stafilic

ZDJĘCIA

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone