FUX napisał(a):Myślę, że aż tak nie można „pomylić" się z tymi wartościami kalorycznymi...
Zacytowałam chorwacki portal
FUX napisał(a):Myślę, że aż tak nie można „pomylić" się z tymi wartościami kalorycznymi...
luk006 napisał(a):A dla mnie wszystkie są niesamowite i wyglądają jak ze snu. Dlaczego? Znam te miejsca ale tylko z wakacyjnych wspomnień, gdzie niebo jest błękitne, woda turkusowa, drzewa zielone, a trawa spalona od słońca. Tymczasem na zdjęciach: niebo niczym na chwilę przed burzą, woda jakby lodowata, drzewa bezlistne, a trawa i rośliny w zasięgu wzroku soczyście zielone. Kiedy były robione te zdjęcia?
Agnieszka.Kulik napisał(a):Najstarsze drzewo oliwne adriatyckiego wybrzeżą (Olea europea) znajduje się w Kaštel Štafiliću. Kaštelani nazywają to drzewo Mastrinka. Drzewo oliwne ma ponad 1500 lat i wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, iż przybyło do Chorwacji z południowych Włoch lub Grecji. Objętość pnia wynosi 6 metrów, średnica korony to 22 metry, wysokość tego drzewa wynosi 10 metrów. w 1990 roku Mastrinka została uznana jako pomnik przyrody. Nadal owocuje, a z oliwek produkuje się wyborną, oliwę z pierwszego, zimnego tłoczenia.
Agnieszka.Kulik napisał(a):Koniecznie muszę to sprawdzić, Chorwaci twierdzą, iż to jest najstarsze ... Sprawdzone i już poprawione Bardzo dziękuję
Pozdrawiam