Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 24.03.2014 21:20

FUX napisał(a):Myślę, że aż tak nie można „pomylić" się z tymi wartościami kalorycznymi...
:roll:

Zacytowałam chorwacki portal :) :) :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2014 22:09

Nigdy nie wierz portalom... :wink:
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 24.03.2014 22:19

Tak jest!!! :) :) :)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Czy warto jeść szparagi?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 25.03.2014 22:52

Pytanie do wszystkich, czy warto, a jeżeli tak, to dlaczego jeść szparagi?

Mniam, mniam, sezon się zaczął :)

Obrazek
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.03.2014 10:20

W tym roku szparagi były już pod koniec lutego.....
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
I znów piękna seria zdjęć :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 26.03.2014 17:52

Tym razem swoją przygodą z Kastelą podzielił się z nami Mario Spanjic

Zapraszam do galerii
Kastela

Mi się najbardziej podoba poniższe zdjęcie, a Wam? :) Pozdrawiam serdecznie :)

Obrazek
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Wakacyjne propozycje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 26.03.2014 20:23

Postaram się wrzucać wydarzenia z Kasteli i okolic, tak abyście mogli wybrać wedle gustu, dat i uwzględnić w swoim kalendarzu wakacyjnym :)

Stefanovski, Tadić i Rundek gwiazdy tegorocznego festivalu: "San Sustipanske Noći" organizowanego w tym roku już po raz trzeci. Koncert odbędzie się 2 i 3 lipca w Splicie. Wirtuozi gitary, których musicie posłuchać.

San Sustipanske Noći
Vjetar
Legenda
Re: I znów piękna seria zdjęć :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.03.2014 08:28

Agnieszka.Kulik napisał(a):Mi się najbardziej podoba poniższe zdjęcie, a Wam?

Dla mnie to

Obrazek

Pozdrawiam
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 27.03.2014 22:37

A dla mnie wszystkie są niesamowite i wyglądają jak ze snu. Dlaczego? Znam te miejsca ale tylko z wakacyjnych wspomnień, gdzie niebo jest błękitne, woda turkusowa, drzewa zielone, a trawa spalona od słońca. Tymczasem na zdjęciach: niebo niczym na chwilę przed burzą, woda jakby lodowata, drzewa bezlistne, a trawa i rośliny w zasięgu wzroku soczyście zielone. Kiedy były robione te zdjęcia?
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 28.03.2014 07:03

luk006 napisał(a):A dla mnie wszystkie są niesamowite i wyglądają jak ze snu. Dlaczego? Znam te miejsca ale tylko z wakacyjnych wspomnień, gdzie niebo jest błękitne, woda turkusowa, drzewa zielone, a trawa spalona od słońca. Tymczasem na zdjęciach: niebo niczym na chwilę przed burzą, woda jakby lodowata, drzewa bezlistne, a trawa i rośliny w zasięgu wzroku soczyście zielone. Kiedy były robione te zdjęcia?

Zdjęcia były robione w lutym i marcu :) Zapraszamy do odwiedzenia zimowo-wiosennej Chorwacji :) Też bardzo interesująca :)
kwiatuszek12
Plażowicz
Sedam Bisera

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwiatuszek12 » 28.03.2014 12:49

Ja chcę urlop - chcę już tam być. 8)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Najstarsze drzewo adriatyckiego wybrzeża

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 03.04.2014 19:39

Najstarsze drzewo oliwne adriatyckiego wybrzeża Chorwacji (Olea europea) znajduje się w Kaštel Štafiliću. Kaštelani nazywają to drzewo Mastrinka. Drzewo oliwne ma ponad 1500 lat i wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, iż przybyło do Chorwacji z południowych Włoch lub Grecji. Objętość pnia wynosi 6 metrów, średnica korony to 22 metry, wysokość tego drzewa wynosi 10 metrów. w 1990 roku Mastrinka została uznana jako pomnik przyrody. Nadal owocuje, a z oliwek produkuje się wyborną, oliwę z pierwszego, zimnego tłoczenia.

Obrazek
Ostatnio edytowano 03.04.2014 20:59 przez Agnieszka.Kulik, łącznie edytowano 1 raz
Stary Chorwat
Cromaniak
Re: Najstarsze drzewo adriatyckiego wybrzeża

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 03.04.2014 20:44

Agnieszka.Kulik napisał(a):Najstarsze drzewo oliwne adriatyckiego wybrzeżą (Olea europea) znajduje się w Kaštel Štafiliću. Kaštelani nazywają to drzewo Mastrinka. Drzewo oliwne ma ponad 1500 lat i wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, iż przybyło do Chorwacji z południowych Włoch lub Grecji. Objętość pnia wynosi 6 metrów, średnica korony to 22 metry, wysokość tego drzewa wynosi 10 metrów. w 1990 roku Mastrinka została uznana jako pomnik przyrody. Nadal owocuje, a z oliwek produkuje się wyborną, oliwę z pierwszego, zimnego tłoczenia.

Obrazek

Byłem przy tym drzewie. Rzeczywiście wygląda imponująco. Z tego co wiem to jest to najstarsza oliwka w Chorwacji, ale nie na wybrzeżu adriatyckim, bo starsza oliwka jest w Barze w Czarnogórze. No chyba, że się mylę. Pozdrawiam.
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 03.04.2014 20:58

Koniecznie muszę to sprawdzić, Chorwaci twierdzą, iż to jest najstarsze :)... Sprawdzone i już poprawione :) Bardzo dziękuję :)

Pozdrawiam
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 03.04.2014 21:10

Agnieszka.Kulik napisał(a):Koniecznie muszę to sprawdzić, Chorwaci twierdzą, iż to jest najstarsze :)... Sprawdzone i już poprawione :) Bardzo dziękuję :)

Pozdrawiam

Ja też chciałbym, by kaštelanska maslina była najstarsza :D :wink: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone