Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 05.08.2012 21:23

rafalisko30 napisał(a):5 dni do godziny zero!!!!!!!!!!!!! :D

Hej Rafalisko, ale zleciało... Niesamowite :) Szerokej drogi, jedźcie ostrożnie :)
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 07.08.2012 19:23

Hej Agnieszko, możesz tak na szybko zaproponować jakieś urokliwe i spokojne (nie wiem, czy to się wzajemnie nie wyklucza) plaże do max 30 km od Kasteli, tak na wszelki wypadek, jak znudziła by nam się plaża przy restauracji Baletna Skola (wydaje mi się, że tam będziemy plażowali, pamiętam z zeszłego roku, że przy wejściu do restauracji sprzedawali super lody, a przed samą restauracją jest plac zabaw z huśtawkami).
PS. 3 dni do godziny 0 :)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 07.08.2012 19:35

rafalisko30 napisał(a):Hej Agnieszko, możesz tak na szybko zaproponować jakieś urokliwe i spokojne (nie wiem, czy to się wzajemnie nie wyklucza) plaże do max 30 km od Kasteli, tak na wszelki wypadek, jak znudziła by nam się plaża przy restauracji Baletna Skola (wydaje mi się, że tam będziemy plażowali, pamiętam z zeszłego roku, że przy wejściu do restauracji sprzedawali super lody, a przed samą restauracją jest plac zabaw z huśtawkami).

W Chorwacji spokojnie i urokliwie z pewnością się nie wyklucza, bo takich miejsc jest mnóstwo... Z miejsc mi znanych polecam Slatine na Ciovo. Wybierz się tam jednak wczesnym rankiem, ażeby uniknąć korków na ciasnym i latem prawie nieprzejezdym moście. Możesz udać się spacerem wzdłuż morza lub pojechać autem do opuszczonego kamieniołomu na wschodnim wybrzeżu wyspy. Znajdziesz tam romantyczną plażę, przytulny bar oraz wiele zacisznych zatoczek. Jeżeli preferujesz prywatność podczas kąpieli morskich, owe zatoczki w pełni Ci ją gwarantują.

Pozdrawiam serdecznie,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Solaris Beach Resort - Sibenik - i tylko godzinkę od Kasteli

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 07.08.2012 20:31

Witam Wszystkich wieczornie... Ale tu jest gorąco ufff...

Dzisiaj dla odmiany postanowiliśmy sprawdzić Solaris Beach Resort w Sibeniku... Ciekawe miejsce i całkiem niedrogie, ponadto to tylko godzina jazdy z Kasteli. Parking jest bezpłatny, a szaleństwa na zjeżdżalniach kosztowały 50Kun od osoby. Mnie osobiście urzekły alejki kwiatowe oraz wioska etno. Wiem, że to nowe, ale wybudowane ze smakiem i tradycją. Polecam i zapraszam do galerii. No i można polatać na spadochoronie ciągniętym przez motorówkę. Próbowałam na Key West Floryda, niezapomniane wrażenie, jeżeli macie szansę skorzystajcie. Poczujecie się jak ptaki szybujące na wietrze, spokojnie, zawieszeni w przestrzeni pomiędzy niebem a ziemią...

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=1
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 09.08.2012 16:09

Agnieszka.Kulik napisał(a):
rafalisko30 napisał(a):Hej Agnieszko, możesz tak na szybko zaproponować jakieś urokliwe i spokojne (nie wiem, czy to się wzajemnie nie wyklucza) plaże do max 30 km od Kasteli, tak na wszelki wypadek, jak znudziła by nam się plaża przy restauracji Baletna Skola (wydaje mi się, że tam będziemy plażowali, pamiętam z zeszłego roku, że przy wejściu do restauracji sprzedawali super lody, a przed samą restauracją jest plac zabaw z huśtawkami).

W Chorwacji spokojnie i urokliwie z pewnością się nie wyklucza, bo takich miejsc jest mnóstwo... Z miejsc mi znanych polecam Slatine na Ciovo. Wybierz się tam jednak wczesnym rankiem, ażeby uniknąć korków na ciasnym i latem prawie nieprzejezdym moście. Możesz udać się spacerem wzdłuż morza lub pojechać autem do opuszczonego kamieniołomu na wschodnim wybrzeżu wyspy. Znajdziesz tam romantyczną plażę, przytulny bar oraz wiele zacisznych zatoczek. Jeżeli preferujesz prywatność podczas kąpieli morskich, owe zatoczki w pełni Ci ją gwarantują.

Pozdrawiam serdecznie,

Aga

Dziękuję za info.
Już jutro wyjazd!!!!!!! :))))
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Rafting - Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 10.08.2012 23:00

Witam Wszystkich serdecznie,

Wszyscy zachwalali, tyle o tym czytałam no i w końcu trzeba było spróbować... Rafting na rzece Cetine. Przed wybraniem agencji przeglądnęłam internet i długo zastanawiałam się nad wyborem firmy. Skontakowałam się z kilkoma agencjami oferującymi tego typu usługi i finalnie zdecydowałam się na rafting-pinta a na mój wybór wpłynęło kilka ważnych czynników:
1. Bardzo szybko otrzymałam odpowiedź, właścicielka skontaktowała się ze mną telefonicznie w celu potwierdzenia warunków
2. Ponieważ wybierałam się z dzieckiem przyjaciół bardzo zależało mi na bezpieczeństwie i odpowiednim sprzęcie, a tutaj w cenie otrzymałam, co poniżej:
- transfer z punktu końcowego restauracja Radmanove Mlinice do punktu startowego;
- wynajęcie pontonu oraz kaski, kamizelki, w razie potrzeby pianki i buty
- sternika / przewodnika
- podatek rzeczny
- oraz ubezpieczenie.

Ta firma obsługuje tylko 4 pontony i podczas spływu jest pełna kontrola sytuacji oraz wiele wesołych akcji, których nie mieli inni uczestniczący w grupach jednopontonowych lub 10cio pontonowych. Niektóre grupy spływały w jakimś takim sztywnym nastroju, a w naszej, śmiechom nie było końca. Spływ zgodnie z tym, co było powiedziane trwał 3 godziny, doliczyć należy godzinę potrzebną na przejazd. Nasz sternik oprócz tego, że był nieziemsko przystojny, właściwie wszyscy sternicy tej grupy byli przystojni, to miał niesamowitą wiedzę na temat Chorwacji, którą chętnie się z nami dzielił.... Ponadto miał świetne podejście do dzieci zapewniając im zarówno zabawę jak i poczucie bezpieczeństwa. Mieliśmy przyjemność kąpieli w Cetinie, pływania pod wodospadami, skakania do wody oraz wiele innych. Resztę sprawdźcie sami. Polecam jako jednodniową odskocznię od upałów no i zapraszam do galerii :)

Pozdrawiam wieczornie,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Chorwacja po wakacjach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 02.09.2012 12:52

Witam,

z różnych stron, z różnych zakątków świata dostaję wiadomości o brzydkiej pogodzie to pomyślałam, iż prześlę kilka fotografii z zeszłego roku z września uzupełnionych o kilka z tego roku... Po wielkiej ulewie wczoraj (pierwszej od trzech miesięcy tutaj) słoneczko znów pięknie zaświeciło na niebie i przygrzewa :)

Pozdrawiam wszystkich
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.09.2012 13:09

Nie wiem, czy ktoś już wrzucał. Piszą o projekcie w polskiej prasie: http://m.krakow.gazeta.pl/krakow/1,1214 ... atyku.html
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 02.09.2012 13:16

Krzychooo napisał(a):Nie wiem, czy ktoś już wrzucał. Piszą o projekcie w polskiej prasie: http://m.krakow.gazeta.pl/krakow/1,1214 ... atyku.html

Jeszcze nie :) Dzięki - będzie tych artykułów jeszcze kilka :) A w przyszłym tygodniu spotkania z minstrami w Zagrzebiu - trzymajcie kciuki,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
agroturystyczna restauracja Mornarevi Mlini

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 02.09.2012 23:38

Dzisiaj skuszeni przez znajomych udaliśmy się na kolację do Vrsine - agroturystycznej Mornarevi Mlini (Młyn żeglarzy)... Poniżej kilka fotek. Jedzenie smaczne, chociaż muszę przyznać, iż dosyć drogie... Może wszystko zależy od tego, co się berze?

Pozdrawiam,
Aga
KajkaSamograjka
Globtroter
Re: agroturystyczna restauracja Mornarevi Mlini

Nieprzeczytany postnapisał(a) KajkaSamograjka » 04.09.2012 10:28

Agnieszka.Kulik napisał(a):(...)Jedzenie smaczne, chociaż muszę przyznać, iż dosyć drogie... Może wszystko zależy od tego, co się berze?

Pozwolę sobie na podpowiedź- najlepiej jest zamówić jedzenie dzień wcześniej, podając ilość osób i określając stopień ich żarłoczności :lol: . Cena zależy od tego co jesz - pizzę można dostać zawsze, bez wcześniejszego zamawiania (z szynką i pieczarkami kosztuje 35 kuna). Ale już ryby czy mięsa lepiej zamawiać wcześniej- wówczas podają też orientacyjną cenę. Ośmioosobową ekipą wybraliśmy się na kolacyjkę- siedem osób o wilczych apetytach + jedna o apetycie wróbelka. Do kolacji zamówiliśmy dzban czerwonego wina, karafkę białego, jedno piwo. Daniem głównym była jagnięcina pieczona z ziemniakami w żarze (Janjetina ispod peke), do tego sałatki, chleb (też "ispod peke") robiony na miejscu. Razem za wszystko rachunek wyniósł 670 kuna (wody z lodem nam nie żałowali i nie wliczali jej do rachunku). Do tego poczęstowali nas własnego wyrobu orzechówką, ružoliną i rogačem- pychotka taka, że wyszliśmy nieźle obładowani zakupami. A klimatu jaki tam panuje nie da się przeliczyć na pieniądze.
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 09.09.2012 22:02

Hej KajkaSamograjka wielkie dzięki za podpowiedź. W rzeczy samej taka cena jest jak najbardziej przyzwoita :)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Vis - kolejna odkryta przeze mnie i dla mnie perełka :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 09.09.2012 22:12

Witam wszystkich wieczorową porą... Wieczorową, bo właśnie przed chwilką wróciliśmy ze znajomymi z wyspy VIS... Niewiele o niej wiedziałam, niekoniecznie mnie ona kusiła... I? To był błąd. Na szczęście znalazło się dwoje takich, którzy namówili nas na wspólny weekend na wyspie VIS. Do piątku Korcula była moją wyspą numer JEDEN... Piękna z klimatem, a nie komercją taką jaką mamy na... Aż tu nagle szok... Po prostu jestem zakochana, a nie zakochuję się łatwo... Przepiękne plaże, wspaniała promenada, ciepła woda, naprawdę stylowe restauracje... Tort czekoladowy z wiśniami po prostu niebo w ustach... Klimatycznie i wspaniale... Polecam wszystkim, którzy odwiedzają Dalmację. Można wybrać się katamaranem ze Splitu za 50 KUN w jedną stronę... Jeden nocleg byłby wskazany - spacer nocą po deptaku w Vis jest przecudny, ale można również wyskoczyć na jeden dzień... Zapraszam do galerii i wszystkim życzę dobrej nocy:)

Zakochana Aga
Harnaś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harnaś » 14.09.2012 13:02

Hej Aga, jesteśmy na miejscu i niestety pogoda taka sobie, chmury i wietrznie :) Może jakieś czary żeby przegonić te chmury ;)
Już zdążyliśmy się dowiedzieć że to wiatr na pogodę, zobaczymy :)
Mam pytanie odnośnie tej wypożyczalni rowerów, gdzie ona się znajduje dokładnie?
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 14.09.2012 13:15

Harnaś napisał(a):Hej Aga, jesteśmy na miejscu i niestety pogoda taka sobie, chmury i wietrznie :) Może jakieś czary żeby przegonić te chmury ;)
Już zdążyliśmy się dowiedzieć że to wiatr na pogodę, zobaczymy :)
Mam pytanie odnośnie tej wypożyczalni rowerów, gdzie ona się znajduje dokładnie?

Hej, zdecydowanie się zgadza, ponieważ od jutra znów piękne słońce i błękitne niebo... Wypożyczalnia rowerów znajduje się w Kastel Stari w okolicy parku i plaży... Na przeciwko parku masz lodziarnię, stojąc twarzą do lodziarni, skieruj się w swoją lewą stronę, przejdź obok baru i skręć w prawo. Uliczką do góry i tam jest wypożyczalnia rowerów. Jeżeli wybierasz się w ciemno bez dzwonienia do gościa, to nie gwarantuję, że tam będzie... Ale jak to mówi moja jeszcze nie świętej pamięci babcia, kto nie ryzykuje, ten w pierdlu nie siedzi...

Pozdrawiam,
Aga
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone