Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Festiwal Kwiatów - Kastela

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 30.04.2012 16:19

Zapraszam do galerii prezentującej zdjęcia z festiwalu kwiatów...

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=1

Pozdrawiam wszystkich majówkowo i serdecznie :)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Majówka w Chorwacji w Kasteli :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 30.04.2012 16:46

Witam,

nie ma to jak zbiorowy najazd rodzinny :) oj wesoło się w domu zrobiło :). Dzieciaki oczywiście nie odpuściły i zaślubiny z wodą miały miejsce już pierwszego dnia... Oczywiście połowy jeżowców, krabów, strzykw i innych morskich stworów... Nie ma to jak Kastela

Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 30.04.2012 19:14

Dzięki Aga za linki.
Pobyt mamy zaplanowany na 1-14.07. Różne krążą opinie o wodzie w zatoce. Czytałem opinie, widziałem mapkę z czystością wody i wydaje się OK. Całę otoczenie i poszczególne Kastele też. My wybieramy się do Kasteli Stafilic. Jeszcze jedno pytanie, czy bardzo słychać lądujące i startujące samoloty z pobliskiego lotniska? Czy jest to na tyle daleko, że nie jest to uciążliwe? Zwykle bywaliśmy raczej w małych miejscowościach typu Draśnice, Brist, Podstrana i dalej szukamy spokoju ale zarazem i coś do zwiedzania by się przydało.

Pozdrawiam
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 30.04.2012 20:16

Aki napisał(a):Dzięki Aga za linki.
Pobyt mamy zaplanowany na 1-14.07. Różne krążą opinie o wodzie w zatoce. Czytałem opinie, widziałem mapkę z czystością wody i wydaje się OK. Całę otoczenie i poszczególne Kastele też. My wybieramy się do Kasteli Stafilic. Jeszcze jedno pytanie, czy bardzo słychać lądujące i startujące samoloty z pobliskiego lotniska? Czy jest to na tyle daleko, że nie jest to uciążliwe? Zwykle bywaliśmy raczej w małych miejscowościach typu Draśnice, Brist, Podstrana i dalej szukamy spokoju ale zarazem i coś do zwiedzania by się przydało.

Pozdrawiam

Witaj, jeżeli chodzi o samoloty, to tutaj ciężko mi się wypowiedzieć, bo ja lubię latać i lubię ten dźwięk... Natomiast nikt mi się nie skarżył na nadmierny hałas... Z osób, które tutaj się wypowiadały na forum odnośnie pobytu w Kasteli, tylko jedna nadmieniła, iż samoloty były słyszalne... Powiem tak, jeżeli uwielbiasz nieskazitelną ciszę, to może Ci to przeszkadzać, a jeżeli niekoniecznie musisz słyszeć dzwięk muszki owocówki, to na pewno nie jest tutaj głośno jak na lotnisku. Z tego, co mi wiadomo, samoloty mają zakaz startowania nad zatokę (czepialskim od razu wyjaśniam, iż nie mam na myśli jazdy w poprzek pasa startowego), po wyjściu z pasa startowego, powinny zatoczyć większe koło i dopiero po uzyskaniu odpowiedniego pułapu wysokości kierować się ku zatoce... Nie przestrzegają tego w 100%, ale nie jest źle.

Pozdrawiam i udanych wakacji życzę,
Aga
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 04.05.2012 23:31

Aki napisał(a): Jeszcze jedno pytanie, czy bardzo słychać lądujące i startujące samoloty z pobliskiego lotniska? Czy jest to na tyle daleko, że nie jest to uciążliwe?
Pozdrawiam

Sorki, że się wtrącam, ale moim zdaniem samoloty to nie jest wielki problem. Jeśli przeszkadza Ci hałas, to większy jazgot i do tego dłużej trwający potrafią zrobić buszujące po plażach dzieciaki. Osobiście mnie to lotto...
A tak na serio, byłem w ubiegłym roku w Kastel Kambelovac, sporo samolotów przelatywało nad moja głową w weekendy (przypuszczam, że wymiana turnusów miała tu decydujące znaczenie), ale nie nazwałbym tego czymś uciążliwym. Dla mojej córeczki była to wręcz atrakcja, więc bez paniki :D
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 04.05.2012 23:35

Agnieszka.Kulik napisał(a):
mirko napisał(a):A propos

Witam,

przedstawię swoją stronę i pozycję jak już się trochę wyśpię :)

Agnieszko, czy ja czegoś nie zrozumiałem? :)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 05.05.2012 10:03

rafalisko30 napisał(a):

Witam,

Wszystko dobrze zrozumiałeś :) Mam kilka spraw do sfinalizowania i stąd ten poślizg... Ale zapraszam do lektury np. tego. Dodam, iż Austria ma najwyższe wymagania co do jakości czystości powietrza...
http://rudaslaska.naszemiasto.pl/artyku ... ,id,t.html
http://www.ideapete.com/Hundertwasser.html - ta spalarnia jest w centrum miasta :)

Podobną spalarnię buduje się w Krakowie. Jestem dumna z mojego miasta, że w końcu poszło po rozum do głowy i że śmieci będą produkowały ciepłą wodę, energię... Co w przypadku tak rosnących cen, niejednej rodzinie uratuje byt... Dodatkowo znikną ze środowiska śmieci, które nie mogą być ponownie użytkowane, a które w dużym stopniu powodują skażenie wód gruntowych oraz powietrza...

http://www.ekogroup.info/7704/unijne-do ... munalnych/

A wracając do tematu, jest tutaj (mam na myśli Kastele) kilkoro aktywistów, którzy niestesty krzyczeć głośno potrafią i niestety nas często niedoedukowanych przekonać... Mam nadzieję jednak, że nas nie zakrzyczą... Tak jak już napisałam, po tym, jak po raz pierwszy padło hasło "Będą nas truć" rzuciłam się jak rycerz walczyć w obronie natury, przyrody, zdrowia itd... Podpisywałam petycje, nawet zbierałam podpisy, bo przecież będą nas truć... Aż tu nagle odwiedził mnie mój znajomy Szwed, który w temacie ma wiedzę przeogromną, a z CEMEXEM nic wspólnego więc można wykluczyć czynnik kumoterstwa... No i się zaczeło... Najpierw mnie wyśmiał, że jak ta owieczka za dzwoneczkiem pobiegłam, chociaż dzwoneczek sam nie wiedział, dlaczego dzwonił. Potem mnie wyśmiał, że nawet nie zajrzałam do tematu i nie odrobiłam zadania domowego, a nawet w stronach, z których pochodzę, cementownia już od wielu lat pali śmieci (hahahahahaha - nic o tym nie wiedziałam http://cemex.pl/page.asp?id=3105), po trzecie, kazał mi posprawdzać ilość emisji dioksyn przy kontrolowanym spalaniu śmieci... Nawet zwykła ściąga dla licealisty pokazuje w jakim byłam błędzie
http://www.sciaga.pl/tekst/28943-29-tak ... ni_odpadow

No i z drugiej strony ręka w górę, kto chociaż raz nie uczestniczył u babci na wsi w ognisku, w którym paliło się również mniejsze lub większe śmieci... Czyli emitowaliśmy więcej dioksyn, niż spalarnie :(

Ponadto, jeżeli chodzi o ilość zachorowań na raka. To niestety, Pan Doktor, który w imieniu Kasteli głośno się wypowiadał, przepraszał później za swoją błędną interpretację. Trochę tak, jak z zawartością żelaza w szpinaku. Czy wielu z Was wie, że szpinak żelaza ma tylko trochę?
http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=14479.0

A spalanie śmieci w cementowni obowiązują takie same obostrzenia jak spalanie śmieci w spalarni...

Niemniej jednak, jeżeli chcemy kontynuować dyskusję w tym temacie, to załóżmy nowy wątek. Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Pilne Miejsce W Apartamencie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 06.05.2012 09:08

Witam wszystkich, moja przyjaciółka wybiera się do Kasteli, niestety z powodów rodzinnych, jej przyjaciółka musiała zrezygnować z wyjazdu. Miały wyjechać dzisiaj, Gosia wyjeżdża jutro. Jest miejsce w pokoju dwuosobowym nad samym morzem. Wyjazd w bardzo wczesnych godzinach porannych. Zainteresowani proszeni o kontakt telefoniczny

604938334 - Małgosia.

Szukamy kogoś, kto lubi zwiedzać i odwiedzać, wyskoczyć w góry :) Dwie osoby również mile widziane
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Surfing w Kasteli

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 08.05.2012 21:42

Witam wieczornie... Światło nie było za dobre, ale za to... Było na co popatrzeć... Żałujcie Panie, iż Was tutaj nie było ;-)

Pozdrawiam,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Wiosenna wizyta - Kastela

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 09.05.2012 08:41

Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Czy ktoś już wie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 11.05.2012 08:04

No dobra, a może ktoś z Was już wie, co się będzie działo w lipcu w Kasteli? :)

Pozdrawiam,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Projekt najdłuższej promenady w Europie, a może i świecie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 14.05.2012 10:28

Witam wszystkich serdecznie,

Spieszę się z Wami podzielić tym, co będzie się działo tutaj w Kasteli w lipcu... Otóż, dnia pierwszego lipca 2012 rozpocznie się w Kasteli międzynarodowy warsztat architektoniczny, którego celem będzie przygotowanie projektu najdłuższej promenady świata łączącej Trogir ze Splitem poprzez Kastele i Solin. Projekt promenady jakże unikatowej, ponieważ będzie ona łączyła dwa przepiękne miasta UNESCO. Ponadto, w ramach projektu zostaną rozpatrzone możliwości budowy parków, placów zabaw, rozwinięcia istniejących plaż, odrestaurowania pierwszej linii zabudowy, stworzenia ścieżek rowerowo - rolkowych (wyobraźcie sobie możliwość śmigania na dwóch kółkach z Trogiru do Splitu)...

14stu studentów z różnych Państw we współpracy ze studentami ze Splitu oraz Zagrzebia pod przewodnictwem profesora architektury z Polski, a dokładnie z mojego ukochanego miasta Krakowa będzie pracowało intensywnie przez 30 dni, aby projekt ów zrealizować...

Ponadto, bo to nie jest wszystko, udało nam się pozyskać wiele prominentnych osób jako patronów honorowych... Ale o tym, trochę później :)

No i zapraszam do strony na FB
https://www.facebook.com/7bisera

Pozdrawiam,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 20.05.2012 14:38

rafalisko30 napisał(a):

Witam,

Hej Rafalisko,

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest bardziej zrozumiałe :)

Pozdrawiam i zapraszam dzisiaj wszystkich na festę od boba... Bedzie się działo... mniam, mniam...
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Kastela widok z morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 27.05.2012 18:27

Witam, jeżeli ktoś tylko ma okazję, to polecam... Tu, tam, czy jeszcze gdzie indziej... Wiatr we włosach, łopot żagli i błękit... Błękit nad nami, błękit pod nami... Żyć nie umierać:)

Pozdrawiam,
Aga
rafalisko30
Cromaniak
Maleńka Prośba

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 27.05.2012 19:31

Droga Agnieszko. Wybieramy się niebawem (za 2,5 miesiąca) do Kasteli. Chciałbym Cię zapytać, gdzie Twoim zdaniem są najlepsze plaże (w Kasteli oczywiście)? Czy mogłabyś którąś polecić? Fajnie by było, gdyby można było w jej pobliżu zaparkować samochód. Proszę jeszcze o kilka słów na temat jakiejś fajnej restauracji :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone