Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Weekend w Dalmacji :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 30.10.2011 20:05

Witam wszystkich wieczornie :)

Odkrywanie uroków Dalmacji sprawia niesamowitą frajdę... Nawet miejsca, w których się było wiele razy zawsze pozwalają poznać coś nowego i ciekawego...

Wczoraj Trogir i przepiękny wschód słońca w Kasteli...

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=1

A dzisiaj? Dzisiaj korzystając z przepięknej pogody chcieliśmy wspiąć się na Debelo Brdo z kościoła Sv. Luke we wsi Kucine zaraz obok Kasteli... Otóż szlak super, pierwsza połowa pięknie oznaczona... A potem? Potem zaczęły się takie skały i tyle biało-czerwonych plamek, że w końcu straciliśmy orientację... Po piątym podejściu do tej samej krowy, z tym samym dzwonkiem, patrzącej na nas jak na wariatów zrezygnowaliśmy z dalszej wspinaczki... Obiecuję, że znajdziemy trasę i nowe zdjęcia z wierzchołka będą... Powiem tak, niesamowite warunki dla tych, co lubią się wspinać... Sprawdzające nie tylko kondycję, ale również orientację w terenie :)
Zapraszam do albumu i kto lubi? Niech dołączy do naszych fanów

Pozdrawiam wszystkich naprawdę cieplutko i słonecznie i bardzo Was proszę zachowajcie ostrożność na drogach i nie dołączajcie do tych, których nawiedzacie... Czasami godzina dłużej to kilkadziesiąt lat życia więcej...
Aga
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Hejkum Polsko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2011 20:09

Agnieszka.Kulik napisał(a):Witam wszystkich. Jaką macie dzisiaj pogodę w Polsce?

W nowosądeckim "złota polska jesień" :lol:
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 30.10.2011 20:19

Janusz Bajcer napisał(a):
Agnieszka.Kulik napisał(a):Witam wszystkich. Jaką macie dzisiaj pogodę w Polsce?

W nowosądeckim "złota polska jesień" :lol:

No to super :) Nie ma to jak wycieczka jesienią do lasu dywanem złotych liści wyłożonego...

Pozdrawiam,
Aga
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2011 20:29

Agnieszka.Kulik napisał(a):[No to super :) Nie ma to jak wycieczka jesienią do lasu dywanem złotych liści wyłożonego...

Pozdrawiam,
Aga

Byłem dzisiaj na Cyrli

Pozdrav
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 01.11.2011 22:50

Sam rejon Kasteli na urlop,dla mnie,nie jest interesujący,sorki!Może już prędzej w celu zwiedzenia,choć zabytków tam niewiele...
Dwa lata temu,pod wpływem pochwał i zachwytów znajomych,wybrałam Kastele, jako miejsce mojego urlopu..Nie ważne było,który..najważniejsze było pierwsze wrażenie i plaża!
Obejrzeliśmy chyba każdy Kasteli od Trogiru aż do Splitu i....uznaliśmy(razem z mężem),że jednak Makarska Riviera nie ma sobie równych!...:wink:
A kiedy siedząc w Kasteli w kawiarni,niemal nad naszymi głowami z wielkim hukiem przeleciał olbrzymi "jambojet",to już było pewne,że to nie jest idealne miejsce na urlop! :cry:
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Hej i ho

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 02.11.2011 13:31

Witam wszystkich,

czytacie jeszcze, co tutaj gryzmolę? :)

Pozdrawiam,
Aga
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.11.2011 13:47

Czytam tu i ...tam, Ty, Agnieszko wiesz gdzie :D
Aisza - Czy Kastele są dobre na urlop, nie wiem, nie byłem dłużej niż kilka godzin.
Czy Makarska Riviera jest dobra na urlop--też nie byłem dłużej niż kilka
godzin, nie moje klimaty, musiałem zmykać jak najszybciej.
Różne wrażenia wiec mamy, różne wymagania... i o to chodzi.
Samoloty--byłem na przeciwko Kasteli (Ciovo) kilka razy po ileś tam dni, owszem słyszałem je, ale tylko pierwszego dnia, to kwestia przyzwyczajenia.
Mieszkałem wiele lat w budynku tuż przy zajezdni tramwajowej, wiem co to jest hałas, można go nie słyszeć.
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 02.11.2011 18:24

Wiem,Maćku,wiem! Każdy ma własne upodobania...Nie zależało mi na dyskredytowaniu Kasteli..Napisałam o moich wrażeniach! :oops:
A jeśli chodzi o hałas,to wiem coś na ten temat:oboje z mężem pracujemy w firmach,gdzie hałas jest wszechobecny...dlatego urlop wolimy spędzać w spokojnych i urokliwych zakątkach! :wink:

Pozdrawiam wszystkich!
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 02.11.2011 18:31

Aisza napisał(a):Wiem,Maćku,wiem! Każdy ma własne upodobania...Nie zależało mi na dyskredytowaniu Kasteli..Napisałam o moich wrażeniach! :oops:
A jeśli chodzi o hałas,to wiem coś na ten temat:oboje z mężem pracujemy w firmach,gdzie hałas jest wszechobecny...dlatego urlop wolimy spędzać w spokojnych i urokliwych zakątkach! :wink:

Pozdrawiam wszystkich!

Hej Aiszo,

tak jak Maciek napisał, każdy z nas jest inny, każdy lubi co innego i każdy ma swoje zdanie :) i Twoje jest jak najbardziej uszanowane, bo oparte na własnym doświadczeniu :)

A jeżeli chodzi o zabytki w Kasteli :) Jak będziesz w okolicy za rok, wpadnij, oczywiście jeżeli będziesz miała ochotę... Indywidualna wycieczka gwarantowana :)

Pozdrawiam serdecznie,
Aga
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 02.11.2011 20:51

Wielkie dzięki Agnieszko! Buziaki!
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Urodziny na Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 14.11.2011 15:55

Witam,

Już drugi raz z rzędu moi przyjaciele postanowili uczcić swoje urodziny w Kasteli... Wszyscy uwielbiają łazikowanie zarówno po płaskim, jak i po stromym...

Zapraszam do galerii listopadowej:

Pozdrawiam cieplutko i słonecznie :)
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Zbiór Oliwek - Kastela

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 19.11.2011 16:03

Jako dziecię na wsi chowane zawsze zastanawiałam się nad tym jak się zbiera oliwki... Otóż dzisiaj miałam przyjemność uczestniczyć w takim zbiorze na małą skalę... Ręcznym, bez narzędzi...

Pogoda wyborna, przepiękne słońce... Gdyby ktoś był w okolicy latem, i chciał zwiedzić ten kościółek to dawajcie znać... Kościelny to nasz przyjaciel. A jaką rakijkę produkuje? Żyć nie umierać...

Pozdrawiam,
Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Šolta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 27.11.2011 17:57

Witam wszystkich serdecznie. Otóż stwierdziliśmy w piątek, że wykorzystamy w sobotę przepiękną pogodę i udamy się na wyspę Šolta. Jak zwykle Kaštela okazała się strategicznym miejscem. Ponieważ chcieliśmy zwiedzić całą wyspę, wyruszyliśmy w sobotę bardzo wczesnym rankiem - 6.45.... Mieliśmy w planach odwiedzenie wszystkich historycznych miejsc, ale jak to zwykle z nami bywa, w Maslinicy poznaliśmy w barze dwóch pasjonatów nieba i wody... Niesamowite, malusi bar, kilku autochtonów sączących piwo i dwa przeogromne teleskopy... Dużo, by opowiadać, ale trzeba to po prostu sprawdzić... Zdjęcia i informacje zapierały dech w piersiach... Potem po drodze zatrzymał nas autostopowicz, który zabrał nas do siebie, do domku położonego w przepięknej zatoce na rakijkę - orahovicę, obdarował oliwą z oliwy, winem i owocami, oraz przedstawił wszystkim sąsiadom dookoła... Niesamowicie przyjemny dzień, a zabytki? Szczegółowo zapoznamy się z nimi innym razem...

Kilka informacji o Šolcie...

Donja Krusica (pron.: Donya krushitsa) jest piękne zatoczki na północnym wybrzeżu wyspy Solta . Jest to idealne miejsce dla osób poszukujących spokojnego urlopu, bez zgiełku i bustle.In zatoce jest około dziesięciu domów, niektóre z nich odnowione stare kamienne domy rybaków, teraz dni oferuje zakwaterowanie w nadmorskiej pokoje i apartamenty. Na końcu zatoki Donja Krusica jest miły kamienistej plaży charakteryzuje się idealnie zaokrąglone białych kamieni z około 5 do średnicy 10 cm.
Dojazd do Donja Krusica jest proste, gdyż częste są linie promowe ze Splitu do miejscowości Rogac na Solta , małej miejscowości około 15 min. jazdy samochodem od Donja Krusica. To trwa około 45 min. na prom łodzi, aby uzyskać od Splitu do Rogac, więc w sumie podróż ze Splitu do Donja Krusica jest około godzinny.

Necujam na wyspie Solta jest w zatoce, której piękno były również uznawane przez wspaniałych ludzi jak Marko Marulić i Petar Hektorović. Nawet rzymskiego cesarza Dioklecjana, został przyciągnięty do Necujam. Utrzymywał się tam rybołówstwa (nawet dzisiaj możemy zobaczyć mozaiki).
Ale tutaj nie mówimy o starej wsi jak Grohote lub Maslinica , ale o nowoczesnym ośrodkiem wypoczynkowym, który przyciąga co roku coraz więcej chorwackich i zagranicznych gości. W okresie letnim jest to centrum turystyki na wyspie. Cuvita dyskoteka jest bardzo popularny na noc zabawy.

Maslinica jest osada na wyspie Solta , usytuowany w zatoce w zachodniej części wyspy. Maslinica wyróżnia z walorów krajobrazu, z malowniczą zatokę i las sosnowy od strony południowej, i jego okolic z głębokim, dobrze chronione Sesula zatoki.
Obecnie Maslinica jest bardzo atrakcyjny dla tych turystów, którzy szukają absolutnej ciszy i spokoju w ciągu dnia i nocy. Brak nowoczesnych plaże z towarzyszących zawartość w Maslinica. Jest mniejszy plaży w Tepli Bok zatoce, ale prawdziwą wartość tego miejsca jest to, że można dosłownie w każdej małej zatoki znaleźć pojedyncze rogu tylko dla siebie (plaże są głównie kamieniste). Wioska rybacka znajduje się w naturalnym środowisku, z widokiem na południowy zachód od strony świata, z niesamowitą widok na wyspach. I najczystszych wód na całym Adriatyku oferuje Państwu komfortowy wypoczynek. Tutaj można znaleźć romantyczne dolin, coraz zieleni i stare wioski wewnątrz wyspy z domy wykonane z kamienia i wąskich uliczek. Morze wokół wyspy oferuje idealne warunki do nurkowania, wędkowania i żeglowania. Z pewnością cieszyć Soltan wina, słynnego miodu, wódki i innych produktów lokalnych.

Stomorska, na północno-wschodniej części wyspy Solta . Jest to mała miejscowość z kilkuset mieszkańcami. Jest znany ze swojego łodzi i są o kilkanaście z nich.
Latem Stomorska popularna jest również przystań dla statków turystycznych, jak również dla licznych żaglówek i jachtów. Istnieje w Stomorska kilka restauracji, pizzerii, winiarni, klub nocny i dyskoteka. Możesz spędzić wieczór na taras hotelu z muzyką na żywo. I również mają długą promenada wzdłuż morza. Plaże są położone we wsi i wokół niego. Do uprawiania sportu trzeba korty tenisowe ziemi ze wszystkimi udogodnieniami. Wycieczek łodzią oraz pikniki rybne organizowane są Bol i Supetar na wyspie Brac , ale także na wyspie Hvar w sezonie letnim.

Rogac jest głównym portem na wyspie Solta , który ma kilka linków dziennie promem lub katamaranem do Splitu . W Rogac jest przystanek autobusowy, urząd morski, biuro turystyczne, Jadrolinija, pizzeria, restauracja / tawerna i dwie kawiarnie.
Widzimy ogromną różnicę między dniem i nocne życie. W ciągu dnia jest bardzo żywy wsi i jest wiele osób, ale w nocy jest bardzo cichy, ponieważ ludzie szukają zabawy przejść do Necujam i Stomorska .

Źródło:
www.dalmatianet.com
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Kolejny piękny dzień w Kasteli

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 27.11.2011 18:26

W taki dzień nie można siedzieć w domu... Nie ważne, co jest w telewizji, nie ważne z kim można pogadać na skypie, nie ważne jak interesującą książkę czytamy... Takie słoneczko i takie widoki wygrywają ze wszystki...

Słoneczny buziak dla wszystkich :))))

Aga
rafalisko30
Cromaniak
wciąz jestem w depresji...

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 02.12.2011 23:13

... i cały czas tęsknię :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone