Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 24.07.2011 18:31

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Agnieszko, nie wiem, w ilu miejscowościach na chorwackim wybrzeżu byłaś...
Po pierwsze Jadranka (a jak nie Jadranka to droga krajowa pomiędzy Trogirem a Splitem.. zakorkowana non stop), po drugie rzut beretem do splitskiej zony przemysłowej, że o lotnisku nie wspomnę..
Pozdrawiam

Pani Katarzyno,

Mogłaby się Pani zdziwić, ale nie będziemy się licytowały. Zakorkowane drogi? Naprawdę nie wiem, kiedy Pani tutaj ostatni raz była... A i owszem, zdarzają się korki, ale tylko w sobotnie wieczory, podczas przejazdu hucznego, kastelańskiego wesela. Poza tym są dwie drogi pomiędzy Togirem i Splitem i żadna z nich nie przebiega nad morzem. Zapraszam do aplikacji google mapa w celu zweryfikowania.

A co do zony, po polsku raczej strefy przemysłowej to niewiele z niej pozostało... Jeżeli chodzi o lotnisko Pani Katarzyno, to tak jak pisałam w jednym ze swoich poprzednich postów, ja uwielbiam samoloty i takich jak ja znam wielu. Dają nam one poczucie wolności... Wsiadasz, zamykasz oczy i już Cię nie ma... Szczerze mówiąc, to jeszcze nie miałam styczności z osobą, która narzekałaby na samoloty tutaj...

Myślę, że zgodzi się Pani ze mną, iż raporty pokazują czystość wody i tylko to udowadniałam przytaczając wyniki, obalając zarazem zarzuty, że woda jest zanieczyszona i brudna. Absolutnie nigdzie nie pisałam, że plaże w Kasteli są najpiękniejsze, bo każdy musi to ocenić według własnego uznania. W tym celu dołączałam linki z albumami pokazujące jak plaże w Kasteli wyglądają.

Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnych wakacji :)

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 26.07.2011 13:35

Ania W napisał(a): Aga bardzo miło. :D Lody...mniam...uwielbiam. :-)

Na wakacje do Cro w okolice Trogiru wybieram się na przełomie czerwca i lipca. Dzięki Tobie chciałabym zobaczyć Kastele.

Możemy się spotkać, to bardzo fajna sprawa poznać dzięki temu forum nowych znajomych. :-)

Hej Aniu,

byłaś już na Chorwacji? :)

Aga
Daniel W.
Autostopowicz
Kastel Stari

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniel W. » 27.07.2011 17:54

Witam serdecznie,
Wtrące jeszcze swoje 3 groszę odnosnie Kasteli. Bylismy w tym roku pierwszy raz na Chorwacji wiec nie mogę powiedzieć ze znam Chorwację ale moje uwagi są jak najbardziej pozytywne. Zależało nam z żoną na spokojnym miejscu ( bez tłumów), z fajną plażą i dobrą bazą wypadową do zwiedzania. Jako, ze byliśmy pierwszy raz i jechalismy z małym dzieckiem ( Ola 1,5L.) mieliśmy obawy jak to będzie i jak napisałem mamy same dobre odczucia i wspaniałe wspomnienia. Po pierwsze nie ma dzikich tłumów jak w Trogirze. Do zwiedzania super miejsce bo za 15 minut mozna być w Trogirze, za pół godziny w Splicie, Salonie czy Klis. Mozna jechać na Brac czy do Omis. Same Kastele też mają wiele do zaoferowania. Woda tak jak pisze Agnieszka czysta i zgadza sie z tymi raportami które podaje. Złapaliśmy też fajny apartament blisko morza wiec na prawdę nie ma się do czego przyczepić.. Planujemy w przyszłym roku również zawitać w Kasteli.
Pozdrawiam
Daniel
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Kolejna odsłona Kastelańskich plaż :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 29.07.2011 18:18

Witam wszystkich i zapraszam do kolejnej galerii. Jedna z moich ulubionych plaż - Kartolina

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=1

Pozdrawiam,
Aga
Ania i Andrzej
Autostopowicz
Kastel Stari

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Andrzej » 31.07.2011 15:40

Witamy wszystkich forumowiczów!!!

Nasze tegoroczne wakacje w Chorwacji - w klimatycznej Kastel Stari oceniamy w samych pozytywach!!!!
Bez dzikich tłumów, w bliskości innych turystycznych atrakcji spędzaliśmy tam 2 tygodnie naprawdę fantastycznych wakacji!!!
Szczególnie polecamy to miejsce rodzinom z małymi dziećmi.. Nasz 4 letni synek miał tu prawdziwy raj, a my spokojny odpoczynek bez tłumu turystów jak np. na Makarskiej czy na Brac... Plaże są czyste i niezatłoczone, dobra baza wypadowa do zwiedzania innych chorwackich miejsc turystycznych (dla chcących pozwiedzać polecamy niedaleki: Trogir, Split, Omis, Brac, Klis). Mieliśmy też fajny apartament z widokiem na Adriatyk, blisko plaży.Ceny (wyżywienie, zaopatrzenie, apartament) również bardzo przystępne jak na Chorwację.
My też planujemy w przyszłym roku raz jeszcze zawitać w Kasteli:):):):):)
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Jeszcze jeden powód żeby odwiedzić Kastele

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 01.08.2011 21:40

Witam,

Przepiękne jaskinie widziałam w Szwajcarii, USA, ale ta urokiem swym podbiła moje serce...

Jaskinia VRANJAČA 30 minut od Kasteli oferuje swoim gościom niesamowite widoki - rzeźby przez wodę tworzone... Zapraszam do galerii - słowa są zbędne...

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Rodzinny wypad - Kozjak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 01.08.2011 22:21

Witam Ponownie - wieczornie...

Rodzinny wypad w góry Kozjak -wiem, wiem, takie wysokości to nie góry pewnie dla większości z Was, ale jakie stamtąd są widoki...

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Każdy ma prawo cieszyć się z wakacji...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 04.08.2011 08:14

W Kasteli oprócz praw, są również możliwości....

Zapraszam do galerii, tylko jedno zdjęcie, ale takich miejsc jest kilka

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Kolejne zaskoczenie... Imotska kraina

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 08.08.2011 12:17

Witam,

Muszę przyznać, że weekend zaskoczył mnie poraz kolejny. I znów, jeziora polodowcowe w Szwajcarii wydawały mi się nie do pobicia jeżeli chodzi o urodę i orginalność oraz kolor wody... No i proszę. Pobudka wczesnym rankiem w niedzielę, auto, znajomi z dzieciakami i w drogę. 60 minut później (zero ruchu na autostradzie) zjechaliśmy przy znaku - Imostki... Pierwsze jezioro, które zaliczyliśmy to jezioro Czerwone. Niestety można tylko podelektować się jego urodą z góry od strony ulicy. Natomiast jeżeli chodzi o jezioro Niebieskie, to strój kąpielowy jest obowiązkowy. Woda jest tak miękka, słodka i smaczna iż nie ma się ochoty w ogóle z niej wychodzić. Wszystkim Paniom polecam jej cudowne działanie jeżeli chodzi o skórę. Już dawno, moja skóra nie była tak miękka i delikatna jak po wczorajszych kąpielach... Polecam wczesne godziny, bo o 10 rano nie było nad jeziorem prawie nikogo. Potem natomiast mieliśmy pokaz skoków ze skał do wody - oczywiście gratis... Muszę przyznać, że widok niesamowity, ale my z koleżanką z przerażeniem patrzyłyśmy na dzieciaki poruszające się po skałach jak małpki bez żadnych zabezpieczeń po to tylko, aby z wysokości 10-15 metrów wykonać pokazowy skok na główkę lub tzw. "bombę"... Niesamowity dzień nad jeziorem, powrót późnym wieczorem. Na pewno jeszcze tam wrócimy, ponieważ odkryliśmy tylko cząstę tej krainy, a uwzględniając idealne połączenie z Kastelą długo nie będziemy się zastanawiać...

Zapraszam wszystkich do galerii :)

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 4439523495
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 4439523495

I po raz kolejny, jeżeli podoba Wam się to co robimy i posiadacie FB, zapraszam do dołączenia do naszych fanów...

Pozdrawiam serdecznie,
Aga
rafalisko30
Cromaniak
uff, i jestem w domu.

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 15.08.2011 21:46

Dopiero co wróciłem z Kastel Kambelovac. W skrócie: polecam!!! Agnieszko!!! Długo się nie odzywałem (przyczyny obiektywne), ale masz we mnie sprzymierzeńca.
Wkrótce nieco dłuższa relacja z pobytu w Kambelovac.
Pozdrawiam
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Re: uff, i jestem w domu.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 15.08.2011 21:53

rafalisko30 napisał(a):Dopiero co wróciłem z Kastel Kambelovac. W skrócie: polecam!!! Agnieszko!!! Długo się nie odzywałem (przyczyny obiektywne), ale masz we mnie sprzymierzeńca.
Wkrótce nieco dłuższa relacja z pobytu w Kambelovac.
Pozdrawiam

Hej Rafale,

Bardzo się cieszę, bo najważniejsze po wakacjach to zadowolenie, uśmiech i pozytywnie naładowane baterie :))
Czekam na zdjęcia i relację :) i dużo słoneczka ślę.

Aga
rafalisko30
Cromaniak
Mój pierwszy raz :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 17.08.2011 18:33

Witam.
Chciałbym napisać coś o swoim pierwszym (i na pewno nie ostatnim) wyjeździe do/na Chorwację. Planowałem ten wyjazd jeszcze w zeszłym roku po kolejnym nieudanym pobycie nad Bałtykiem (pogoda!!!). Wiedziałem, że w tym roku nie będę miał 2 tygodni wolnego, tylko tydzień w lipcu i tydzień w sierpniu. Chcieliśmy wspólnie z żoną pojechać w sierpniu w nieco cieplejsze miejsce niż Bałtyk (wybraliśmy Kastelę), ale w lipcu skusiliśmy się na tygodniowy wyjazd do Mrzeżyna i pierwszy raz od niepamiętnych czasów idealnie wstrzeliliśmy się w pogodę. Popadało tylko w jeden dzień (rankiem), a tak to cały czas plaża. Zacząłem się wręcz przejmować, że skoro nad Bałtykiem w końcu się udało, to na Chorwacji będę miał pecha...
Pierwotnie zamierzaliśmy wyjechać w piątkowy wieczór 5 sierpnia, by w sobotę zjawić się w Kasteli, tak mieliśmy zabukowany apartament, ale poczytawszy nieco forum doszedłem do wniosku, że nie warto jechać na weekend. Wyżebrałem u szefa dodatkowy dzień wolnego i już 4 sierpnia w czwartkowy wieczór (21.00) wyruszyliśmy wspólnie z naszą 3-letnią córeczką Niną w stronę Plitwickich Jezior. Podróż swoją zaplanowałem przez Brno, Wiedeń, Graz, Mureck (ominięcie płatnej autostrady w Słowenii) i dalej na Karlovac i Plitwice. Podróż mijała całkiem przyjemnie i całkowicie bez korków, ale za Wiedniem musiałem się zdrzemnąć na jednym z parkingów przy autostradzie. Po trzech godzinach ruszyliśmy dalej. Ominąwszy słoweńską autostradę doszedłem do wniosku, że wątek na forum dotyczący właśnie ominięcia tej autostrady jest totalnie niepotrzebny. Mając nawigację GPS nie sposób zabłądzić, droga prosta jak drut, ale to tak na marginesie. Aha, i jeszcze tylko jedna uwaga dotycząca drogi przez Czechy - to prawdziwa "droga przez mękę". Pomyślałem wtedy, że z polskimi drogami nie jest tak źle. O ja naiwny, dopiero po wjechaniu na Chorwackie autostrady spostrzegłem, jak bardzo się myliłem.
Do Plitwic dojechaliśmy w piątek na godzinę 13.00. Było już nieco późno na szukanie noclegu i wtedy popełniłem pierwszy błąd. Dałem się naciągnąć na beznadziejny pokój (brud, smród i ubóstwo) za 60E. Przyznaję, byłem trochę zmęczony podróżą, a tu jeszcze czekały na nas atrakcje w postaci pięknych jezior, więc doszedłem do wniosku, że nie warto tracić czasu na poszukiwania tańszego noclegu, w końcu to tylko jedna noc...
Nieco później dowiedziałem się, że w pobliskim hotelu można wynająć pokój za 70E. Różnica praktycznie żadna, jeśli chodzi o cenę, a zasadnicza, jeśli chodzi o warunki sanitarne, czystość i wygodę.
W każdym razie ok. godziny 14.00 wyruszyliśmy w kierunku Plitwickich Jezior. O samych jeziorach nie będę się rozpisywał, są przepiękne, niesamowite, po prostu rewelacja!!! Wspomnę tylko o drugim błędzie, jaki popełniłem. Wziąłem ze sobą wózek dziecięcy, tak na wszelki wypadek, gdyby nasz dzieciak zaczął marudzić. Okazało się, że marudziłem tylko ja, bo przez 6 godzin musiałem ten wózek taskać na sobie. Trzeci błąd, to jednak za późne rozpoczęcie zwiedzania tej fantastycznej krainy...
Wieczorem po powrocie do obskurnego lokum zimne piwko i po chwili trafiłem do krainy Morfeusza...
Rankiem, następnego dnia postanowiliśmy, że ominiemy autostradę na Split i pojedziemy drogą nr 8, by podziwiać przepiękne chorwackie zatoki, plaże i wysepki...
CDN...
bebek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bebek » 02.09.2011 15:13

Witam.tydzień temu wróciłem z Chorwacji, a dokładnie z Kastel Stafilic.
Polecam tą miejscowość, było extra-jednak ja dużo nie oczekuję od życia, więc może tak mi się zdawało.
Mieszkałem 10min. z buta od plaży(nocleg 10euro/os), jednak gospodarze bardzo uprzejmi i pomocni,przyżądzili kolację, poczęstunek winem, rakiją, rybka elegancko usmażona, bez porównania do tej jaką oferują np. na rejsie, tak jak i rakija i wino.

Plaża Stari Reśnik- bo tam spędzałem większość czasu- jak dla mnie extra, bez jakiegoś większego przesytu ludzi, dopiero po 16 się schodziły tłumy, bar na plaży , kelnerka i lodziarki b.ładne i sympatyczne, zawsze uśmiechnięte:) lody pyszne, piwko -jak wszędzie tocone- słabe i ok15kn, pierwsza pizza 100 kn, następne 80,60 ,...

plaża kamienista,drobne kamyczki, lecz po wejściu do wody po jakichś 3 m od brzegu był pod nogami piasek, więc można było pograć w tą ichniejszą piłeczkę:]kto był, wie ocb.na plaży był prysznic z zimną wodą, bez którego nie wyobrażam sobie funkcjonowania po wyjściu z tak słonej wody.
Wypozyczenie skutera na 10 min 150kn, leżak z parasolem na cały dzień 20 kn, więc ceny takie sobie.Dla mniejszych dzieci były też atrakcje w postaci trampoliny ze zjeżdżalnią do wody,możliwość ciągnięcia pontonu za skuterem....

No i przede wszystkim, cały dzień na plaży piękne Chorwatki, młode, zgrabne i super opalone , a do tego roześmiane i sympatyczne.
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Zabawa nad Adriatykiem :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 05.09.2011 21:04

Witam wszystkich,
zapraszam do kolejnej galerii, w której prezentujemy reaktywowaną w ostatnich latach Jadranską Igrę :)
Super zabawa, dużo śmiechu i wspaniałych ludzi. Kto będzie miał szansę w 2012 dołączyć do Jadrańskiej Gry szczerze polecam :)))

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Czy ktoś jeszcze nie miał wakacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 07.09.2011 18:12

Witam wszystkich serdecznie,

do galerii Kartolina dorzuciliśmy kilka fotografii :) Gdyby ktoś jeszcze nie miał wakacji i ciągle zastanawiał się gdzie je spędzić... To może ten album pomoże?

Pozdrawiam cieplutko,
Aga
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone