Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sedam Bisera

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 08.07.2011 21:26

Witam,

napisz do mnie proszę e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.

Fascynacja... hmmmm lubię przenosić się z miejsca na miejsce... Dzisiaj tu, a jutro tam... :)

Teraz Chorwacja za rok może Australia? Kto wie

Pozdrawiam cieplutko,
Aga
BART PODRÓŻNIK
Autostopowicz

Postnapisał(a) BART PODRÓŻNIK » 08.07.2011 21:50

Napisałem 8O
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Uff jak gorąco :)

Postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 11.07.2011 18:34

Zapraszam do galerii dedykowanej kolejnej przepięknej plaży w Kasteli - Kastel Stafilic. Powiem krótko, żyć nie umierać :)

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 4439523495

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Nowe fotki

Postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 19.07.2011 13:59

Kilka nowych fotek w starych albumach... błękit, błękit, błękit

wezmę błękit nieba
myśl zroszoną słońcem
i purpurę maków
łany pól zdobiącą

wysnuję niteczkę
z aromatu ciepła
by żadna z chwil miłych
Tobie nie uciekła

Niech budzi całusy
pod dotykiem wiatru
maluje baśniami
scenerie teatru

Niech każdy dzień bywa
sztuką do przeżycia
głośną albo cichą
tonącą w zachwytach

w zieleni dryfując
pachnie bezpieczeństwem
i budzi namiętność
z miłości szaleństwem...
rafalisko30
Cromaniak

Postnapisał(a) rafalisko30 » 21.07.2011 22:24

Witaj Agnieszko.
Mam na imię Rafał i mieszkam w Brzeszczach (woj. Małopolskie). 5 sierpnia wyjeżdżam do Chorwacji. Zabieram ze sobą żonę i 3-letnią córeczkę Ninę. Miejscem naszego pobytu będzie Kaśtel Kambelovac. Czy możesz coś więcej napisać o tym konkretnym miejscu? Nie będę ukrywał, nie nastawiam się na zwiedzanie Kasteli. Moim celem jest wygrzewanie zramolałych kości na plaży i kąpiel :D. Zamierzamy tylko odwiedzić Plitvickie Jeziora i Makarską (warto?). Czy są tam plaże, na których można się pobyczyć? Czy też będziemy musieli jeździć samochodem w inne miejsca? Poczytałem trochę Twoich opowieści na temat Kasteli. Są bardzo pomocne ale liczę na troszeczkę więcej informacji o Kambelovac.
Pozdrawiam.
Rafał
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 22.07.2011 00:11

Witaj Rafale,

Niestety, tutaj Cię trochę rozczaruję... Ponieważ Kastele mają bardzo dużo do zaoferowania, a ja oprócz fascynacji Kastelami mam wiele innych projektów równolegle, nie udało mi się jeszcze ze wszystkimi zapoznać. Jestem za Pan brat z Luksic, Novi, Stari i Stafilic. I te cztery, jeżeli chodzi o plaże i byczenie polecam bez mrugnięcia okiem. Niemniej jednak zostały mi jeszcze trzy Kastele do przerobienia w tym Kambelowac.

Ważne, żebyś mieszkał blisko morza i nie poza drugą ulicą licząc od strony morza. Pierwsza jest wewnętrzna i ruch na niej jest niewielki, a dostęp do morza idealny. Gdybym mogła jeszcze jakoś pomóc, to pisz na e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.07.2011 07:50

A wystarczy poszukać na forum....
forum/viewtopic.php?t=33506
forum/viewtopic.php?t=32209
forum/viewtopic.php?t=32199
forum/viewtopic.php?t=28110
forum/viewtopic.php?t=19783
Co prawda większość o kampie.. ale i o samej miejscowosci też coś znajdziesz.. ja bym szczerze odradzała.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 22.07.2011 13:01 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Czystość wody

Postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 22.07.2011 08:45

Natomiast jeżeli chodzi o czystość wody, to zapraszam do kolejnego raportu

http://www.izor.hr/bathing/bathing.html

Większość Chorwacji wciąż super - Kastela znów na 5

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 22.07.2011 15:30

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A wystarczy poszukać na forum....
forum/viewtopic.php?t=33506
forum/viewtopic.php?t=32209
forum/viewtopic.php?t=32199
forum/viewtopic.php?t=28110
forum/viewtopic.php?t=19783
Co prawda większość o kompie.. ale i o samej miejscowosci też coś znajdziesz.. ja bym szczerze odradzała.
Pozdrawiam

Kasiu, Twoje komentarze odnośnie Kasteli nie są korelatywne z rzeczywistością. Nie wiem, kiedy ostatni raz byłaś tutaj, ale zapraszam do Kasteli, do nas, w jakiś słoneczny, letni dzień. Pokażę Ci jak Kastela teraz wygląda i ocenisz na nowo :)

Pozdrawiam,
Agnieszka Kulik
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.07.2011 16:07

Agnieszko, nie wiem, w ilu miejscowościach na chorwackim wybrzeżu byłaś... ale moim zdaniem trudno uznać Kaštele za wymarzone miejsce na wakacje..
Naturalnie o gustach się nie dyskutuje.. ale jeśli ktoś pyta o zdanie, mogę chyba odpowiedzieć zgodnie z moimi przekonaniami?
Po pierwsze Jadranka (a jak nie Jadranka to droga krajowa pomiędzy Trogirem a Splitem.. zakorkowana non stop), po drugie rzut beretem do splitskiej zony przemysłowej, że o lotnisku nie wspomnę.. to już w moich oczach dyskwalifikuje miejsca typu Kaštel Kambelovac jako miejsce wypoczynku. Bez urazy dla mieszkańców Kašteli, bo mieszkać tam pewnie i tak lepiej niż w samym Splicie. Ale wakacje to innego, niż mieszkać gdzieś na stałe.

Rankingi nt. czystości wody dotyczą tzw. publicznych kąpielisk, a to nie one są w Chorwacji najpiękniejsze (i najczystrze). To samo dotyczny plaż na wyspie, na której mieszkam.. Większość kąpielisk ma najwyższa klasę czystości, a ja wybieram jednak inne miejsca do kąpieli...
Są miejsca czyste i czystrze....przyjemniejsze i mniej przyjemne...

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 22.07.2011 22:52

Zgadzam się z panią Kasią w temacie Kasteli ... wg mnie , biseri są tylko na wyspach i na jednym półwyspie :wink:
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta
Oczywiście każdy ma swoje zdanie i ja je w pełni szanuję...

Postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 22.07.2011 23:46

mkm napisał(a):Zgadzam się z panią Kasią w temacie Kasteli ... wg mnie , biseri są tylko na wyspach i na jednym półwyspie :wink:

Witam, "sedam bisera" czyli siedem pereł odnosi się do siedmiu Kasteli i ma znaczenie symboliczne...

Niemniej jednak siedem perełek w pełni zaspokaja apetyty osób, które:

1. Od wakacji oczekują czegoś więcej, niż tylko leżenia na plaży;
2. Mają potrzebę integracji z "Autochthonami";
3. Chcą poznać chorwacką kulturę;
4. Marzą o odkryciu chorwackiej historii oraz historii dziejów (np. Jaskinia Mujina datowana jest na 45 000 lat przed Chrystusem. Za czasów panowania Greków i Rzymian tereny te (Kastela) przeżywały gospodarczy i cywilizacyjny rozkwit, o czym świadczą pozostałości licznych antycznych willi i osiedli Siculi na dzisiejszym osiedlu Resnik. W VII wieku Chorwaci osiedlili się na łagodnych stokach Kozjaka i założyli swoje osady, o czym świadczą starochorwackie kościółki - niemi świadkowie tamtych czasów.)

Kastela podczas wakacji oprócz plaż:

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 4439523495 - Kastel Stari
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 4439523495 - Pantan
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=1 - Stari Resnik
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=1 - Kastel Stafilic

ma do zaoferowania niesamowitą ilość atrakcji muzycznych, teatralnych itd. Nie płacąc niczego można posłuchać utwory klasyczne wykonywane przez osoby takie jak:
Ana Granik, James Scott, Nikola Ruzevic, Vesna Podrug, Mario Hossen, Wladimir Kossjanenko ... Zbyt wielu, żeby wszystkich wymienić. Wszystko w przepięknej, kamiennej scenerii zamków kastelanskich... W ruinach leżącej nieopodal Salony można zaszaleć w rytmie muzyki ento... dla przykładu:

Tylko część imprez artystycznych w lipcu:

http://www.kastela-info.hr/pl/43/events/

Pozdrawiam wszystkich tych na tak i na nie i wszystkim życzę udanych, słonecznych i przede wszystkim uśmiechniętych wakacji czy to na plaży czy w akcji :)))

Aga
szarywg
Plażowicz

Postnapisał(a) szarywg » 23.07.2011 19:20

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Rankingi nt. czystości wody dotyczą tzw. publicznych kąpielisk, a to nie one są w Chorwacji najpiękniejsze (i najczystrze). To samo dotyczny plaż na wyspie, na której mieszkam.. Większość kąpielisk ma najwyższa klasę czystości, a ja wybieram jednak inne miejsca do kąpieli...

Pozdrawiam

Dziwię się bardzo..., że jakie... ?

"czystrze" ??
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 23.07.2011 19:57

szarywg napisał(a):...

Pilnie tropisz Kasię, ale jak widać z twoich postów niewiele masz poza tym do powiedzenia.
Może zamiast łapać za słówka napiszesz relację ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.07.2011 23:50

szarywg napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Rankingi nt. czystości wody dotyczą tzw. publicznych kąpielisk, a to nie one są w Chorwacji najpiękniejsze (i najczystrze). To samo dotyczny plaż na wyspie, na której mieszkam.. Większość kąpielisk ma najwyższa klasę czystości, a ja wybieram jednak inne miejsca do kąpieli...
Pozdrawiam

Dziwię się bardzo..., że jakie... ?
"czystrze" ??

No i "byk".. a może prowokacja? :wink:

P.S.
Prawda jest taka, że post napisał mój mąż.. ja dyktowałam mieszając w garach, a Marko "wklepywał" (w sezonie, z uwagi na chroniczny brak czasu, takie "sztuczki" stosujemy bardzo często). Zważywszy na to, że jest Chorwatem, myślę, że i tak całkiem nieźle sobie poradził (w głowie ma zasadę, że po "t" zawsze "rz".. dlatego nie prosił o przeliterowanie, tylko pewny na 100% zapisał)... Mnie też się zdarza, ale ja "sadzę" inne "byki" (błędy interpunkcyjne, ale przede wszystkim literówki .. nałogowo "zjadam litery" i przestawiam kolejność liter w wyrazie...pisząc, patrzę na klawiaturę, nie na monitor; ...)
To cała nasza "tajemnica"...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies