Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"schengenlandia" = do HR bez kontroli granicznej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 13.06.2006 09:30

Lepiej późno niż wcale...
Mr Dorn wypowiedział się dziś w kwestii naszego wejścia do "grupy Schengen" na jesieni 2007. Podobny zamiar mają nasi południowi sąsiedzi. Tak więc bliski już jest dzień gdy w drodze do HR nie spotkamy się z żadną kontrolą graniczną i można będzie spokojnie zaplanować podróż bez niepotrzebnej straty czasu na granicy. IMHO krok w bardzo dobrą stronę, wreszcie poczuje się tą unię.
Mam nadzieję że udostępnione zostaną wszystkie przejścia graniczne - również te, obecne dla tzw. "małego ruchu granicznego" bo skoro bez kontroli to chyba szlabana nie zamkną?

P.S.
Dla odmiany będzie można bić rekordy prędkości na granicach :wink: Mój najlepszy wynik był dotychczas na granicy Belgijsko-Francuskiej na odcinku Lile-Kortrijk ale nie powiem ile żeby młodzieży nie deprawować :lol:
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 13.06.2006 09:57

Ale korki na granicy SLO-HR zostaną :(
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 13.06.2006 10:13

piotr gd napisał(a):Ale korki na granicy SLO-HR zostaną :(

Na pewno nie. Jeżeli jakieś korki bywają (nie zetknąlem się bo unikam korków) to są spowodowane li tylko bardzo wąską, górską drogą. Zważ że w przyszłym roku będą gotowe tunele koło Krapiny i 4 pasy ruchu na granicy. A kto zna tempo budowy dróg przez Hrvatów ten wie że tak będzie :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.06.2006 10:20

Już teraz się pisze o opóżnieniach w budowie centrum informatycznego,które ma obejmować wszystkich schengenowców o jakieś trzy miesiące.Więc najwcześniej wiosna 2008.
Akurat otwarte będą już wszystkie drugie nitki tuneli i autostrada do Dubrownika. :wink:
_Leszek_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Leszek_ » 14.06.2006 13:02

AndrzejJ. napisał(a):Akurat otwarte będą już wszystkie drugie nitki tuneli i autostrada do Dubrownika. :wink:

Tak i wielu kierowców rzuci się właśnie na ten kierunek dzięki czemu będą niesamowite korki przy zjazdach z autostrad tak jak to było kiedy (teoretycznie) oddano do użytku autostradę do Spiltu - w pierwszej połowie Lipca kiedy już wracałem doliczyłem się korków o dłg. ok. 6 km przy zjazdach i nie dokończonym tunelu na wysokości Zadaru. Oczywiście dotyczyło to tylko jadących na urlop.
pozdr.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 14.06.2006 13:06

Dla odmiany będzie można bić rekordy prędkości na granicach Mój najlepszy wynik był dotychczas na granicy Belgijsko-Francuskiej
mój też ale nie pamiętam jakie to przejście było :wink: gruuubo powyżej dopuszczalnej autostradowej :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2006 14:45

rich72 napisał(a):
Dla odmiany będzie można bić rekordy prędkości na granicach Mój najlepszy wynik był dotychczas na granicy Belgijsko-Francuskiej
mój też ale nie pamiętam jakie to przejście było :wink: gruuubo powyżej dopuszczalnej autostradowej :wink:

U mnie to był odcinek Gent (Kortrijk) - Lille :wink: Budzik zaczynał się od 2-ki = to się nazywa "szybkie przekraczanie granicy" :lol: Nie wspominam nawet granic w obrębie Beneluxu bo tych nie ma już od półwiecza

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone