Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Scarlet evening

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak
Scarlet evening

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 07:03

Witajcie
Tym razem artystycznie.
Postanowiłem trochę poćwiczyć przed wyprawą.
Wczoraj miałem ku temu okazję, bo za oknem były piękne widoczki przy zach. słońca...
Zdjęcia robiłem swoim nowym (używanym) Canonem A610

1. zdjęcie "czyste", bez obróbki

Obrazek

2. "obrobione" w Picasa

Obrazek

3. "obrobione" w Photoshop CS

Obrazek
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 07:06

A tutaj proszę link do pozostałych zdjęć z tej sesji
Wszystkie są "czyste", nie obrabiane..
nie chciało mi się..

Ale uważam, że ten mały fikuśny aparacik robi całkiem niezłe foty!
No, oczywiście wiadomo, że najważniejszy jest fotograf.. ale sprzęt też chyba ma jakieś tam znaczenie..

http://www.parkowa12.krakow.pl/clouds1/

Jeśli jakieś uwagi, to proszę..
do wyjazdu zostało mi ok. 52 dni, więc może się jeszcze czegoś nauczę..
:P :P :P
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 08.06.2009 07:37

8O piękne 8O
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2009 08:28

Eewwaa napisał(a):8O piękne 8O

A chciałabyś mieć to na ścianie w formacie 30x40 cm :?:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 10:56

Leszek Skupin napisał(a):
Eewwaa napisał(a):8O piękne 8O

A chciałabyś mieć to na ścianie w formacie 30x40 cm :?:

Leszku, nie podoba ci się?
:( :( :(
To nie jest dzieło na ścianę, lecz ćwiczenie fotograficzne.. 8)

Ot, chciałem pokazać jakie ładne zachody słońca są w Kraku... takie trochę ze smaczkiem "grozy"..
nie wydaje ci się?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.06.2009 11:03

Ależ janniko to nie o to chodziło Leszkowi jak mniemam....
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 08.06.2009 11:30

Po prostu mi się podoba, a podobno o gustach się nie dyskutuje.
Zauważam jednak jedną rzecz..., a mianowicie, że od jakiegoś czasu żeby coś napisać na forum, to trzeba się 1000 razy zastanowić, czy wszystkim się to będzie podobało, bo zaraz jakiś niemiły komentarz się pojawi :(
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2009 11:39

janniko napisał(a):...
Tym razem artystycznie.
...

janniko napisał(a):...To nie jest dzieło na ścianę, lecz ćwiczenie fotograficzne.. 8)
...

Sorry to ja już się nie wcinam :D bo widać nie zrozumiałem intencji ot taki prosty chłop ze mnie, któremu trzeba łopatologicznie, a nie między (oczy) wierszami :D

P.S. Eewwaa przepraszam, nie chciałem nikogo urazić, jeśli czujesz się urażona to wybacz...
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 08.06.2009 11:41

Luzik :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 13:55

Leszek Skupin napisał(a): ... Sorry to ja już się nie wcinam ...

nie nie nie..
nie łotochodzi..
Bardzo bym sobie cenił jakieś fachowe uwagi.
Choć to zdjęcie ćwiczeniowe to starałem się też włożyć w nie trochę ponurego artyzmu.. a jeśli mi nie wyszło, to spoks..
:P :P :P
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.06.2009 14:29

janniko napisał(a):... Ale uważam, że ten mały fikuśny aparacik robi całkiem niezłe foty!
No, oczywiście wiadomo, że najważniejszy jest fotograf.. ale sprzęt też chyba ma jakieś tam znaczenie..

Cała seria tych małych fikuśnych aparacików jest super. Moja ropucha kupiła jak się pojawiły na rynku A75. Zdjęcia rewelka. Piękne niebieskie niebo, znakomity kolor wody... ale canon tak ma. Lekko wzmocnione barwy. Ja mam fuji, bliźniak lubelskiego. Wiadomo, jemu w tym roku zupełnie aparat spłatał figla. W moim choć wszystko gra na 102, to i tak nie da rady uzyskać takich kolorów jak ma mały canon.
janniko, będziesz zadowolony! Nie pokręć tylko nic w ustawieniach. Canon ma ich od cholery ale zawsze jest reset aparatu. Rok temu robiłem jeszcze nad Jadranem fotki canonem S3 IS. Bajka (w znaczeniu mały ale jary), zoom z prędkością światła i co również ważne mieszczą sie w torbę przy pasku. Bez zabierania dodatkowych plecaków.
Miłych widoków Obrazek

Leszek Skupin napisał(a):widać nie zrozumiałem intencji ot taki prosty chłop ze mnie, któremu trzeba łopatologicznie, a nie między (oczy) wierszami

Powtarzasz się!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.06.2009 14:45

janniko napisał(a):...
Bardzo bym sobie cenił jakieś fachowe uwagi.
...

Moim skromnym zdaniem pięknie pokazałeś jak ten aparat winietuje na najszerszym kącie, ale to .... wada aparatu ;) :P Niektórzy lubią taką winietę, ale to maniera fotograficzna ;) szczególnie tych, których nie stać na filtry superslim (blebleble). Poza tym moim skromnym zdaniem, na taką fotkę to dobry czas, ale złe miejsce :( wkurzają mnie te dachy z dźwigami w tle... takie niebo pasowałoby mi, nad łąką, lasem... o coś w tym guście ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Kolory nieba ładne :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.06.2009 15:52

Ja z aparatami wchodzę do wody po pas. Wywalić się można ale cóż.
By łatwo wytrzeć z obiektywu krople wody i nie tylko polecam dokupić do niego tuleję (30zł) plus zwykły filtr UV. Filtry najtańsze odpadają, lepiej wcale. Ja mam Hoya HMC Super Pro1 (wersja SLIM). Grubość oprawy 3mm przy zachowaniu gwintu z przodu. Dzięki tym właściwościom można uniknąć winietowania (ok100zł). Wcześniej miałem zwykłą wersję HMC Super i winietowania również nie było! Znacznie tańsza ok 65zł. Nie kupuj gdyby co wersji DIGITAL, to lipa lecz koniecznie czarną serię. Plus dekielek - przykrywka ok 10zł. Super Snap - bardzo dobre. Hama porażka, innych firm również nie ma sensu.
Wersja - Skylight - jako podstawa i zwykła ochrona raczej nie. Ociepla czyli fotki lekko żółte. Po dłuższym czasie przestało mi się to podobać.
O średnice zapytaj jeszcze przed kupnem i czy się to wszystko nada.
Do tego można dokręcić połówkowy i będzie pomarańczowe niebo jak u lubelskiego. :D :wink:
Droższe zestawy do tego aparaciku to już by była przesada.
Raz jeszcze ciekawych fot życzę.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 19:22

Dzięki za porady!
A o co chodzi z tym winietowaniem?
Właśnie zauważyłem, że mi fotki takie "dośrodkowane" wychodzą, a przecież to nie jest szeroki kąt (jak np w Lumixie)!
Jak tego uniknąć, bo mi się to wcale nie podoba i nie było to zamierzone. Po prostu bez zoomu.. i tyle.. :(

Popiel, dzięki za fachowe porady. Właśnie takich mi brakowało, bo o mało co nie kupiłem tych tanich gówienek. No wiesz, za aparat dałem 300 zeta, więc nie chcę zbytnio wydawać na dodatki, ale skoro mówisz... to sobie może po kolei skompletuję.
Tulejkę już upatrzyłem - 52 mm pasuje, dedykowana "podróba" do mojego Canono (i do 620 i 630 też)

Nie zrozumiałem tylko co mam dokupić by uniknąć tego winietowania.

Takiego filtru, jak ma Lubelski nie chcę. Jakby co, to sobie obrobię fotkę w PSie lub w innym programie.

Generalnie rozważam na początek zwykły filtr UV. Mówisz że seria czarna? Ta najdroższa... :( ???
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 09.06.2009 08:52

Leszek Skupin napisał(a):Moim skromnym zdaniem pięknie pokazałeś jak ten aparat winietuje na najszerszym kącie, ale to .... wada aparatu ;) :P

Leszku, wytłumacz Janowi o co chodzi z tą winietą, bo wyjdzie na to, że
zepsuty aparat mu sprzedałem.
Krzysztof
Następna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone