Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Scarlet evening

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 09.06.2009 09:01

janniko napisał(a):
Nie zrozumiałem tylko co mam dokupić by uniknąć tego winietowania.

Generalnie rozważam na początek zwykły filtr UV. Mówisz że seria czarna? Ta najdroższa... :( ???

Na winietowanie w tym wypadku nie ma rady.
Zjawisko to polega na tym, że brzegi zdjęcia są nieco ciemniejsze niż środek - brzegi obudowy obiektywu zabierają część światła, co zmniejsza
jasność. Im mniejszy zoom jest ustawiony, tym bardziej to widać.
Jaka rada? robić zdjęcia z większym zapasem po bokach i obcinać
to co ciemniejsze. Albo polubić winietę.
Co do filtra - pomyśl raczej o polaryzacyjnym.
Na grupach fotograficznych obalono mit o konieczności używania
filtra UV, który bardziej psuje obraz niż pomaga.

Co do tulejki na akcesoria - po jej założeniu aparat zyskuje "ryjek"
i o chowaniu go do kieszeni lub futerału - zapomnij.

Krzysztof
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.06.2009 09:44

kw napisał(a):...
Leszku, wytłumacz Janowi o co chodzi z tą winietą, bo wyjdzie na to, że
zepsuty aparat mu sprzedałem.
Krzysztof

Nie nie... absolutnie nie jest zepsuty, ale widzę, że już wyjaśniłeś więc mogę dopisać tylko tyle, że to prawda co piszesz

Pozdrav :papa:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 09.06.2009 13:40

Dzięki Panowie.
Eeeee... zupełnie mi to winietowanie nie przeszkadza.
Myślałem, że to chodzi o to, że się boczne fragmenty fotek "zawalają", jak przy szerokim kącie..
A te przyciemnione (ledwowidoczne) fragmenty po bokach, to srał ich pies..

KW
Nawet jeśliby coś było z aparacikiem nie tak, to i tak bym broń Boże nie miał pretensji, bo uważam, że za przyzwoite pieniążki kupiłem bardzo przyzwoity aparacik.
Ale aparat nie wykazuje żadnych nieprawidłowości, więc spoko.. nie nierwiruj sia.. he he..

Na razie wogóle zrezygnuję więc z filtrów i będę się cieszył najfajniejszym z "kieszonkowych" aparacików..

A poza tym, to winietowanie jest widoczne tylko przy niektórych fotkach nieba i przestrzeni... a przy większości fotek zupełnie go nie widać..

Ot Ljeszek taki prufesjonalista.. to sie i przeczepił.. że niby tego coś nie tak jakby ..
Oj Ljeszku ..
8O :lol: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.06.2009 13:45

janniko napisał(a):...
Eeeee... zupełnie mi to winietowanie nie przeszkadza.
...

No to życzę, wiele radości z focenia ;) :)

P.S. A winjieta.... artisticzeskaja była łot szto :P

janniko napisał(a):...
Ot Ljeszek taki prufesjonalista.. to sie i przeczepił.. że niby tego coś nie tak jakby ..
...

Oj tam, zaraz przyczepił... zastanowiłem się chwilkę nad zachwytem Eewwyy :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2009 14:12

janniko napisał(a):
Takiego filtru, jak ma Lubelski nie chcę.

buuuuuuuuuuu a tak poważnie to ja też korzystałem z filtra mojego przyjaciela. Parę fotek można tak zrobić. Mój poprzedni Cannon focił wsio, nic mu nie przeszkadzało. Fuji w serwisie ..zobaczymy co powiedzą.. pozdrav :papa:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 09.06.2009 16:43

lubelski napisał(a): ... Mój poprzedni Cannon focił wsio, nic mu nie przeszkadzało. Fuji w serwisie ..zobaczymy co powiedzą.. pozdrav :papa:

Lubelski, nie przejmuj się.
Mój poprzedni Canonik (tera dzieciak nim foci) też się popsował.
Matryca padła, ale w opluwanym wszech i wobec servisie Canona zrobili za bezdruno w 2 tygodnie.
Bardzo elegancko teraz chodzi..
:P

Fuji dobra firma - będzie dobrze.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.06.2009 19:11

janniko napisał(a):Bardzo bym sobie cenił jakieś fachowe uwagi.
:P :P :P

Za bardzo trzęsą ci się ręce i trochę się zdjęcia rozmywają.Popisu :D nie dałeś . pewnie myślałeś o różowych.Na drugi raz się skoncentruj na planie.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 10.06.2009 07:12

to chyba tylko wcisnales 2 guziczki w obydwu programach i mowisz tu o jakiejs obrobce ! bez jaj !. Pozdro.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.06.2009 08:25

AndrzejJ. napisał(a):Za bardzo trzęsą ci się ręce i trochę się zdjęcia rozmywają.Popisu :D nie dałeś . pewnie myślałeś o różowych.Na drugi raz się skoncentruj na planie.

Zdjęcia robiłem ze statywu.
Nie miałem zamiaru się popisywać, ani exponować koloru różowego (taki był naturalny kolor nieba), chciałem po prostu pokazać jaki był fajny zachód słońca, a przy okazji coś tam "pogmyrałem" leciutko w programach..

Monte Christo!
Dziękuję bardzo za cenne fachowe uwagi w stylu "2 guziczki i bez jaj"
:D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2009 08:43

na moim monitorze (a mam dobry, z kalibracją w CMYK-u i tam inne bajery) jedyna różnica między 2 a 3 to lekko ciemniejszy dół zdjęcia (3).....a zachód pewnie że fajowy, się w końcu uczymy :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.06.2009 21:22

kw napisał(a):Co do tulejki na akcesoria - po jej założeniu aparat zyskuje "ryjek"
i o chowaniu go do kieszeni lub futerału - zapomnij.

janniko, napisałem Ci, iż sam wchodzę do wody z aparatem, więc jak masz tak samo to poleciłem "ryjek" w najtańszej rozsądnej wersji do ok 110zł. Wiem, iż za aparat dałeś ok 300zł. Tak staniały. O polarze nawet nie wspominałem. Nie do tego aparatu i bez sensu coś droższego do niego dokładać. Do małego canona mam futerał. Do fuji większą torbę w której jest i gruszka i inne pierdołki. O! Może spraw sobie (nawet w aptece) gruszkę jak do niemowlaka by zdmuchiwać pyłki z obiektywu. W sumie obiektyw się sam chowa w canonku, więc jak nie masz większej torby, do wody nie wchodzisz z aparatem... to ryjek można darować.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.06.2009 21:28

No, jeszcze się zastanowię
Bo każdy radzi co innego.. he he .. na foto-forach również..
Może rozważę "ryjek" i polaryzacyjny fijltr..

Najbardziej mi się by marzył jakiś fajny telekonwerter do makro, bo ten aparacik ma b. ładne makro.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.06.2009 21:32

lubelski napisał(a):na moim monitorze (a mam dobry, z kalibracją w CMYK-u i tam inne bajery) jedyna różnica między 2 a 3 to lekko ciemniejszy dół zdjęcia (3).....a zachód pewnie że fajowy, się w końcu uczymy :wink:

A to dziwne.. :(
Hm .. celem mojej "obróbki" nie było zrobienie jakiegoś artisticieskogo dzieła, lecz uleprzenie zdjęcia, czyli lekkie rozjaśnienie, wyostrzenie i zrobienie wyraźniejszego kontrastu chmur..
Właściwie powinienem był napisać "lekko poprawione" i umieścić tylko jedno "poprawione", bo zasadniczą różnicę widać dopiero, gdy się da zdjęcie na cały ekran monitora.. a tego wy zrobić nie możecie, ze względu na dużę pomniejszenie fotek ... sory.

pozdro
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.06.2009 21:44

Z A610 za dużo bym nie wydziwiał. Nagromadzisz gratów za drugie tyle lub więcej co aparat, a za rok stwierdzisz po co? Ja tak do Fuji nakupowałem. Teraz całość za bezcen mogę jedynie oddać, jak jeszcze by był na to klient. Nie do tej klasy aparatu. Gdybym choć kupił NIKON D40, to polary czy inne cuda by miały jeszcze jakiś sens.
Popstrykaj tym co masz teraz. Zdjęcia nad Jadranem będą super z canonka. Za rok go sprzedaj w tej samej cenie i kup jakieś lustro, nawet to które wyżej wymieniłem.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 10.06.2009 21:49

janniko napisał(a):, lecz uleprzenie zdjęcia,

pozdro

chodzi Ci o pieprzenie ? psia jasna dupko ? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Scarlet evening - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone