Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Scampi

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pawełka
Odkrywca
Scampi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 15.06.2007 12:58

W ubiegłym roku, na targu w Trogirze jedliśmy SCAMPI (bułka z usmażoną na oleju z przyprawami krewetką). Na próbę kupiłem sobie jedną porcję, bo nikt nie był zainteresowany. Byłem pierwszym (tego dnia?) klientem. Po odejściu wszyscy zaczęli próbować moją porcję, aż dla mnie zabrakło. Stanąłem wtedy w już długiej kolejce po kolejne porcje. Jedzenie było super i po przyjeździe zaczęliśmy w domu od czasu do czasu serwować nowe danie.
Podzielcie się informacją, czy w Cro można gdzieś jeszcze takie potrawy spróbować lub czy można w cklepie tanio kupić mrożone scampi czy krewetkę.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 15.06.2007 15:13

Ja również jadłem scampi w Trogirze na targu. Tam gdzie ten pan podrzucał zawsze butelkę z sosem XD. W domu także sobie coś takiego robiłem. Krewetki kupowałem normalnie w Tesco.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 17.06.2007 12:41

Pawełka napisał(a):W ubiegłym roku, na targu w Trogirze jedliśmy SCAMPI (bułka z usmażoną na oleju z przyprawami krewetką). Na próbę kupiłem sobie jedną porcję, bo nikt nie był zainteresowany. Byłem pierwszym (tego dnia?) klientem. Po odejściu wszyscy zaczęli próbować moją porcję, aż dla mnie zabrakło. Stanąłem wtedy w już długiej kolejce po kolejne porcje. Jedzenie było super i po przyjeździe zaczęliśmy w domu od czasu do czasu serwować nowe danie.
Podzielcie się informacją, czy w Cro można gdzieś jeszcze takie potrawy spróbować lub czy można w cklepie tanio kupić mrożone scampi czy krewetkę.

W każdej lepszej restauracji sobie kupisz mule, skampi, homara, itd, Tylko najpierw popatrz na ceny :-)
Zupełnie powariowali i chcą za porcję powyżej 100 kn!
Tylko słatka z ośmiornicą (hobotnica) jeszcze w miarę tania (~40kn)
Lepiej kupić na targu rybnym świeże krewetki małe (kozice) albo duże scampi. Przygotować bardzo łatwo, było o tym na forum.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 17.06.2007 14:29

A w tej budce na targu w Trogirze porcja scampi kosztuje 20kn (z tego co pamiętam).
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 17.06.2007 14:40

Torcida1 napisał(a):A w tej budce na targu w Trogirze porcja scampi kosztuje 20kn (z tego co pamiętam).

Właśnie. Cena była bardzo przystępna, a jadło super. Szkoda, że tylko w Trogirze, ale może gdzieś jeszcze za 20 Kn da się kupić coś ciekawego? Podpowiedzcie
pozdrowienia
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 17.06.2007 17:29

Może to niezbyt oryginalne danie, ale na pewno oferta jest godna polecenia. W Omiszu dają po prostu nieziemską pizzę!!! Płacisz normalnie, a porcja jest jakby 2 razy większa. Naprawdę polecam. Samemu ciężko zjeść:P
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 17.06.2007 20:56

Też w zeszłym roku tak było w Trogirze - nie mogliśmy się tym najeść takie dobre było , rzeczywiście za 20 kun . A poszło pieniędzy na to dość dużo przy każdej wyprawie z Ciovo do Trogiru . Robione w domu z krewetek z marketu już nie było takie dobre .
Myślę , że w tym roku w Basce (Krk) znajdziemy coś , może nie to samo , ale równie dobrego .
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 19.06.2007 12:41

Romi5555
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romi5555 » 08.07.2007 08:41

Pytanko do Torcida 1
A gdzie dokładnie w Omisiu można zjeść tą nieziemską pizzę?
Jadę tam w sierpniu i chętnie bym ją spróbował. 8)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone