napisał(a) muayfan » 13.12.2008 21:34
Dziekuję kolego, niestety pichcenie przeniesione na jutro, dziś tylko duzo wina:) Od siebie dorzucam jeszcze 2 przepisy, które znalazłem w tzw. "miedzyczasie" :
1. Krewetki Scampi
Składniki:
50 dag dużych mrożonych krewetek
8 łyżek masła lub margaryny
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
łyżka listków natki pietruszki
łyżeczka sproszkowanej papryki
sól
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Czosnek oczyścić, przepuścić przez praskę. W okrągłym żaroodpornym naczyniu podgrzewać masło z czosnkiem, aż tiuszcz się roztopi.
Dodać sok z cytryny, natkę i sól, wymieszać, włożyć krewetki. Smażyć pod przykryciem około 5 min, w tym czasie raz zamieszać.
Zestawić z ognia i trzymać pod pokrywką jeszcze przez 5 min. Podawać posypane papryką.
2.Krewetki bardzo czosnkowe
Krewetki scampi
24 duze krewetki
3 lyzki dobrej oliwy z oliwek
4 lyzki (1/4 kostki) masla - niesolonego!
szczypta pokruszonej ostrej papryki (red pepper flakes)
6 zabkow czosnku, drobniutko posiekanego
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
gruba sol i swiezo zmielony pieprz
sok z cytryny, niekoniecznie
Dzien wczesniej mozna przygotowac sobie krewetki (mozna tez oczywiscie zrobic to tuz przed posilkiem) - jezeli sa w skorupkach to obrac, wyjac czarna zylke, dobrze wyplukac i wysuszyc. Przykryc i wstawic do lodowki.
Nastepnego dnia wyjac krewetki z lodowki, lekko posolic wcierajc sol.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac maslo, papryczke i czosnek, podsmazyc okolo 2 minuty. Dodac krewetki, saute 3 minut, przewrocic, dodac winio i pietruszke i jeszcze saute okolo 2-3 minuty. Oproszyc pieprzem i odrobinka soli. Przelozyc krewetki na talerz, sosik zagotowac, dodac troche soku z cytryny, polac krewtki i voila! Gotowe!
p.s. przepisy oczywiscie nie moje zapożyczone z różnych portali kulinarnych
Pzdr. smacznego