smoki3 napisał(a):[size=150]Savoir vivre na wodzie i porcie.
Ceny dobowe w marinach póki co dla przeciętnego Polaka zaporowe. Około 50 euro za dobę dla łodzi do 8 metrów. Lekka nerwówka z szukaniem miejsca, a winieta już jest. W końcu znajdujemy i dogadujemy miejsca na dwanaście dni za w miarę rozsądne pieniądze. Czyli satysfakcjonujące właściciela i wynajmującego. Podanie ręki i już gospodarz chce odchodzić kiedy dostaje buteleczkę Soplicy. Odniosłem takie wrażenie, że ta butelka przyniosła mu więcej radości niż te parę zarobionych euro. ....
...
AdamSz napisał(a):smoki3 napisał(a):[size=150]Savoir vivre na wodzie i porcie.
Ceny dobowe w marinach póki co dla przeciętnego Polaka zaporowe. Około 50 euro za dobę dla łodzi do 8 metrów. Lekka nerwówka z szukaniem miejsca, a winieta już jest. W końcu znajdujemy i dogadujemy miejsca na dwanaście dni za w miarę rozsądne pieniądze. Czyli satysfakcjonujące właściciela i wynajmującego. Podanie ręki i już gospodarz chce odchodzić kiedy dostaje buteleczkę Soplicy. Odniosłem takie wrażenie, że ta butelka przyniosła mu więcej radości niż te parę zarobionych euro. ....
...
Cześć Smoki
A czy nie masz wewnetrznego przekonania, że przyszedł czas na Grecje ? Nic z tych rzeczy, jak w cytacie. Jakaś opłata zwana winietą, za korzystanie z morza ?? Jakieś drakonskie oplaty za kawałek betonu do cumowania ?? Jakieś problemy i łaska w kwestii w ogóle pozyskania miejsca ??? Ciąga łapa wyciagnieta po euro i dopiero miła jak dostanie, a nie koniecznie miła jak nie dostanie ??? Ścisk, tłok, choć może w erze pandemii niekoniecznie ??? I wiele innych ograniczen?? Znam to i to, Hr w tych kwestiach zbladła
boboo napisał(a):.........
Ale 7 razy pod rząd?
.......
https://www.camping-rea.gr/
To by oznaczało, że ci, którzy spędzali w tych domach wakacje bez swojej łódki, dopłacali do "mojej" bojki.smoki3 napisał(a):Ani razu... tylko tak ci się zdaje. Wszystko jest wliczone w cenę.
pabbllo_ldz napisał(a):@smoki3 bardzo fajny temat, jeśli możesz to może rozwiń i opisz jak powinno się cumować.
Filmik jest, ale troszkę mało widoczne.
Z mojej krótkiej przygody z wodą, pamiętam iż zawszę cuma powinna wrócić na łódź lub być zawinięta wokół polera do cumowania.
Nigdy nie cumowałem z mooringiem opisz proszę jak powinno to być zrobione poprawnie.
pabbllo_ldz napisał(a):Myślę że oprócz dobrego zachowania warto w takim temacie przedstawić ważne rzeczy,
niestety wątek pontonowy tak się rozrósł że wyłuskanie kilkunastu ważnych podpowiedzi jest wręcz niemożliwe.
pabbllo_ldz napisał(a):Ja ze swoje strony dopiszę żeby uważać podczas wyznaczania szlaków mapą i aplikacją firmy Navionics gdyż często wyznacza zbyt blisko brzegu trasę i można dostać mandat za pływanie w ślizgu przy brzegu.
pabbllo_ldz napisał(a):Co do Grecji, to osobiście jestem za i chętnie w 2022 roku wybiorę się, a jak by jeszcze udało by się zorganizować wyjazd w 2 - 3 lodzie z forum.
)
pabbllo_ldz napisał(a):Podzielił bym Twój pierwszy post na dobre zasady i obyczaje oraz cześć druga przydatne przepisy i sztuczki.
smoki3 napisał(a):Wyliczenia będą systematycznie z dyskusja uzupełniane.
Teraz mogę podać nieprawidłowe liczby:smoki3 napisał(a):Co ja mam napisać pod "Flaga na łodzi" - pontonie. Co sądzicie ?
Źródło: https://sail24.com/praxis/flaggenfuehrung/Respekt in Form der Gastlandflagge
In allen Ländern ist es üblich, Respekt vor der Flagge zu zeigen, in manchen mehr als in anderen. Dies gilt in besonderem Maße auch für die Gastlandflagge. Mit ihr wird signalisiert, dass das ausländische Schiff die Regeln und Gesetze des Gastlandes respektiert. Aus diesem Grund sollte die Gastlandflagge mindestens genauso gut, wenn nicht besser, behandelt werden, wie die eigene Nationale.
Podkreślenie i wytłuszczenie moje.translator google napisał(a):Szacunek w postaci flagi państwa przyjmującego
We wszystkich krajach powszechne jest okazywanie szacunku fladze, w niektórych bardziej niż w innych. Dotyczy to zwłaszcza flagi kraju przyjmującego. Służy do sygnalizowania, że zagraniczny statek przestrzega zasad i praw kraju przyjmującego. Z tego powodu flaga państwa przyjmującego powinna być traktowana co najmniej tak samo, jeśli nie lepiej, jak flaga narodowa.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...