Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 12.03.2017 23:39

Po długich miesiącach a nawet latach bycia na forum rozpoczynam nowy etap, czyli moją pierwszą relację 8O
Przyznam się, że przymierzałam się już kiedyś, ale jakoś nie wyszło :oops: :oops: Teraz zebrałam się w sobie :roll: i nie chcę być tutaj tylko "biorcą"- bo duuużo skorzystałam z tego forum, ale może komuś przydadzą się kolejne informacje do planowania swoich wakacji na Sardynii :oops:
Polecam oczywiście kompendium o tej wyspie stworzonej przez kulkę53 najnowszą relację Mikeee i Dangol

Zacznę od tego, że po 11 wyjazdach do mojej cudnej Chorwacji (z jedną tylko zdradą na rzecz Grecji) obmyślałam nowe rejony... rodzinka również akcentowała, że chce zmian w kierunkach wakacyjnych. Tak więc po powrocie z wakacji 2015 z wyspy Hvar czytałam różne Wasze relacje.
I tak się zaczęło:
male-i-duze-niebalkanskie-podroze-toskania-t36410-1515.html#p1586863
czytałam, czytałam i... się napalałam, potem obmyślałam plan na wakacje 2016 :!:

To na zachętę
Załączniki:
DSC_0451....jpg
DSC_0160.....jpg
DSC_0161a.jpg
DSC_0099a.jpg
DSC_0139a.jpg
DSC_0062a.jpg
DSC_0011a.jpg
DSC_0687a.jpg
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.03.2017 23:46

Zachęta mnie zachęciła :mrgreen: i to baaardzo :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2017 23:53

Jedna fotka od razu rozpoznana... z relacji tu wspomnianych... :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2017 23:53

W pierwszej chwili pomyślałem, że zaczęłaś swoją relację dokładnie od tego samego miejsca co ja, ale sprawdziłem - jednak się nieco różnią.

Chętnie zerknę na Twoje spotkanie z tą wyspą.

Pozdrawiam,
Wojtek
bernidi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bernidi » 13.03.2017 00:10

Być może minęliśmy się gdzieś na Sardynii jeśli to był lipiec więc będę wypatrywał...

Pozdrawiam Wojtek.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.03.2017 00:30

Trzeba być gdzie się nie było :wink: :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.03.2017 00:55

Costa Paradiso. Bardzo chciałbym tam kiedyś zakotwiczyć. :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.03.2017 07:58

Oczywiście jeśli ta "wysepka" się w spisie relacyjnym pojawia, to nie może mnie tu zabraknąć...
Miejsca pokazane - znane osobiście, jak i z fotek internetowych, bo czasu na nie zabrakło :? , jak choćby wycieczka na Tavolarę.
Fajnie że się zdecydowałaś opisać swoje wakacje :idea: :D
I dzięki za miłe słowa :smo:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 13.03.2017 12:32

mysza73 napisał(a):Zachęta mnie zachęciła :mrgreen: i to baaardzo :mrgreen:

Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że zasiadłaś :D :D

piekara114 napisał(a):Jedna fotka od razu rozpoznana... z relacji tu wspomnianych... :papa:

Poszłam trochę na łatwiznę :lol: z zamieszczaniem zdjęć jeszcze mam trochę problemów :cry: Najpierw wybrałam sobie na zajawkę inne fotki, ale :twisted: zmniejszanie rozmiarów itp. sytuacje trochę mnie zniechęciły. No cóż dopiero się uczę :wink:

Franz napisał(a):W pierwszej chwili pomyślałem, że zaczęłaś swoją relację dokładnie od tego samego miejsca co ja, ale sprawdziłem - jednak się nieco różnią.

Chętnie zerknę na Twoje spotkanie z tą wyspą.

Pozdrawiam,
Wojtek

Wojtku miło Cię tu gościć :D :D Ciekawa jestem Twojej wyprawy :D
Wszystkie Twoje eskapady to mistrzostwo :!: Kiedy je przeglądam, to robię kolejne plany i uaktywniam marzenia: Dolomity, W. Kanaryjskie, Kreta, Macedonia........
Czekam na relację i Sardynię postrzeganą Twoim okiem :D zapraszam do uzupełnienia moich opisów 8)

bernidi napisał(a):Być może minęliśmy się gdzieś na Sardynii jeśli to był lipiec więc będę wypatrywał...

Pozdrawiam Wojtek.

:D o to fajnie, że byliście :D a w jakich rejonach?
Rodaków spotkaliśmy tylko kilku, więc możliwe, że widzieliśmy się bo to był przełom czerwca i lipca :D Mam nadzieję, że uzupełnisz relację swoimi zdjęciami :D

Janusz Bajcer napisał(a):Trzeba być gdzie się nie było :wink: :lol:

Zapraszam :D wyspa jest warta odwiedzin 8)

walp napisał(a):Costa Paradiso. Bardzo chciałbym tam kiedyś zakotwiczyć. :wink:

:D witam i przyznam, że Costa Paradiso mnie zauroczyło 8O

kulka53 napisał(a):Oczywiście jeśli ta "wysepka" się w spisie relacyjnym pojawia, to nie może mnie tu zabraknąć...
Miejsca pokazane - znane osobiście, jak i z fotek internetowych, bo czasu na nie zabrakło :? , jak choćby wycieczka na Tavolarę.
Fajnie że się zdecydowałaś opisać swoje wakacje :idea: :D
I dzięki za miłe słowa :smo:

Witam inspiratora :D :D i bardzo się cieszę, że zdecydowaliśmy się na tą wysepkę 8)
Z pisaniem to jeszcze nie wiem jak mi pójdzie, ale jak jest początek, wsparcie, to i mam nadzieję, że dobrnę do końca :smo: Zapraszam do dodawania i uzupełniania relacji :D
Pozdrawiam
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 13.03.2017 12:34

czuję się zachęcony do odwiedzenia Sardynii :mrgreen:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 13.03.2017 12:50

słoma79 napisał(a):czuję się zachęcony do odwiedzenia Sardynii :mrgreen:

Dziękuję :D jak zachęty się nagromadzą, to potem jest już zapał... i realizacja 8) a to piękne :!:
Pozdrawiam
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 13.03.2017 14:01

Czekamy na dalsze relacje z Sardynii. Tym bardziej ze wybieramy sie tam tego lata po raz pierwszy, co nas nieco smuci bo zdradzamy nasza kochana CRO

:papa: :hut:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 13.03.2017 14:07

To teraz trochę pt. "opowieści dziwnej treści" czyli jak było i co dalej...
Jesteśmy rodziną 2+2, czyli my- rodzice i nasze dorastające córki :D dodatkowo ważne są nasze preferencje wakacyjne: na 1-szym miejscu: dużo wody, bo wszyscy uwielbiamy snorkować 2. ciekawe miasteczka 3. trochę zabytków i najlepiej jeszcze by było nie spędzać wakacji w samochodzie, czyli wszystko mieć w zasięgu ręki :roll:

Jak już wspomniałam, zapał już był, rodzinie pokazałam zdjęcia pięknych plaż, zabytków, nuragów... i też się zachęcili :D :roll: Przeszłam do fazy planowania :!: W listopadzie 2015 zaczęłam szukać ciekawego lokum przez booking (bo my kwaterowi jesteśmy) :wink: Chciałam w trzech rejonach, więc wybierałam i rozważałam co portal oferuje odpowiedniego również na naszą kieszeń. Rezerwacje zaklepane były wstępnie: 4 noce w Cardedeu, 5 nocy w Tanauelli i 4 noce w Costa Paradiso. Ceny były dobre a noclegi były oczywiście z możliwością bezpłatnej rezygnacji, co dawało zawsze poczucie, że gdyby "coś" to zmieniamy plany. Teraz nadszedł etap szukania w dobrej cenie promu Livorno- Olbia- Livorno. Kilka razy w tygodniu uruchamiałam przeglądarki i kalkulowałam ceny, ale nie były one zachwycające :x dla naszej czwórki i samochodu oscylowały w cenie 2 tys. Aż pewnego dnia pojawiła się promocja na stronie przewoźnika Grimaldi Lines http://www.grimaldi-lines.com/en i tak w marcu dokonałam zakupu biletów za ok. 1200zł :D :D dodam, że z noclegiem w kajucie.
Zaczęło się odliczanie do wyjazdu :D :D
Ostatnio edytowano 22.03.2017 23:13 przez trinity, łącznie edytowano 1 raz
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 13.03.2017 14:13

nosekdomin napisał(a):Czekamy na dalsze relacje z Sardynii. Tym bardziej ze wybieramy sie tam tego lata po raz pierwszy, co nas nieco smuci bo zdradzamy nasza kochana CRO

:papa: :hut:

Super :!: :!:
Ktoś na tym forum mi powiedział, że nie można zestawiać ze sobą Chorwacji i Sardynii bo to są obie piękne a zarazem różne, tak teraz potwierdzam :o i myślę, że Wasze wakacje będą bardzo udane :!:
Jeśli będę mogła w czymś pomóc, to chętnie 8)
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 13.03.2017 23:32

Dni do wyjazdu szybko mijały a ja wspomagałam się blogami i forumowymi informacjami na temat plaż, miejsc wartych zobaczenia... i już wiedziałam, że tylko zakosztuję tej Sardynii, gdyż jej wielkość i mnogość tych ciekawych miejsc mnie zaskoczyła. Był plan A, B, C i taki, że na bieżąco będzie ustalany w zależności od "chcenia" całej rodziny. Zanim dojedziemy do Livorno, to mamy jeszcze kilka miejsc na naszej liście wakacyjnej.

Dzień pierwszy 24.06.2016
Wyjazd ok. godziny 12, czyli w samo południe :!: Dzieci przyszły ze świadectwami i spakowani wyruszyliśmy do pierwszego etapowego miasta: Kranjska Gora w Słowenii. Droga mija szybko, pogoda znakomita, humory dopisują i wieczorem dojeżdżamy do celu.
a.jpg
coś z drogi

1.png
Trasa przejazdu

Telefon do gospodarza i jesteśmy już zakwaterowani na jedną noc. Jemy kolację i wychodzimy na wieczorny spacer po uroczym miasteczku. Jest ciepło, przyjemnie i klimatycznie. Spacerujemy uliczkami słyszymy słoweński język i czujemy się prawie jak w Cro :D
b.jpg
Kościół Wniebowzięcia NMP w Kranjskiej G.
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies