Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 16.03.2017 15:18

Dodam jeszcze makę z przejazdu :D
Kranjska Gora- Planica- Bolonia

O, udało się ją wkleić :oczko_usmiech:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 16.03.2017 15:40

Super ,że powstaje ta relacja..

W te wakacje znowu Cro, bo już zaklepane, ale w przyszłym muszą być planowane od dawna Włochy,
a Sardynia zdecydowanie prowadzi w rankingu miejsc docelowych.

Będę się tu dokształcać :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.03.2017 15:57

trinity napisał(a):Pozdrawiam i zapraszam do Florencji :D :D
We Florencji też nie byłam, więc czekam :papa:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 16.03.2017 20:54

Katerina napisał(a):Super ,że powstaje ta relacja..

W te wakacje znowu Cro, bo już zaklepane, ale w przyszłym muszą być planowane od dawna Włochy,
a Sardynia zdecydowanie prowadzi w rankingu miejsc docelowych.

Będę się tu dokształcać :)

Miło, że jesteś :D
Dziękuję za zachętę do dalszego pisania relacji :D bo tak sobie myślę, że może zanudzam :? tyle już zostało ostatnio napisane o Sardynii, że trochę się waham :roll: ale jak już zaczęłam, to gnam do końca :!:

W razie potrzeby- pytaj, może coś pomogę :D

piekara114 napisał(a):
trinity napisał(a):Pozdrawiam i zapraszam do Florencji :D :D
We Florencji też nie byłam, więc czekam :papa:

Zaraz coś wrzucę 8) choć Florencja nadaje się na kilka odcinków, postaram się pokazać to co zrobiło na mnie największe wrażenie :smo:
trinity
Croentuzjasta
Re: Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie...Florencja

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 16.03.2017 22:42

Dzień 3, niedziela 26 czerwca

Wyspani i wypoczęci po wczorajszym długim dniu, idziemy na hotelowe śniadanie :) jest miło, obsługa i dbałość o klienta na wysokim poziomie :!: Hotel godny polecenia i w dodatku w przystępnej cenie 8)
Po chwili wyruszamy do Florencji :hearts:

Jest niedziela, więc droga mija szybko, ruch na autostradzie niewielki ale temperatura znów wysoka. Rano jest 30 stopni, trochę gorąco :!:
Wjeżdżamy do centrum i parkujemy tu Parking w niedzielę jest bezpłatny. Idziemy na rekonesans, ja oczywiście z mapą w ręku i z oznaczonymi miejscami do zwiedzania i wszystkich poganiam :!: Przecież tyle jest dziś do oglądania :!:
DSC_0706a.jpg

DSC_0775a.jpg

DSC_0707a.jpg

Pierwszy punkt to Kościół Santa Croce, czyli Św. Krzyża, który stał się miejscem spoczynku wielu osobistości Florencji. Z tego powodu często bywa nazywany Panteonem. Zostali tu pochowani np. Michał Anioł, Galileusz, Dante Alighieri, żona i córka Napoleona Bonaparte.
DSC_0733a.jpg

DSC_0753a.jpg

Dalej zmierzamy do Muzeum Galileusza
DSC_0793a.jpg

i nad rzekę Arno
DSC_0801a.jpg

DSC_0803a.jpg
Piazzale degli Uffizi

Zmierzamy do najważniejszego mostu Florencji Ponte Vecchio, najstarszy z mostów (1335–1345) Wikipedia podaje, że W XIII w. powstały tu też pierwsze sklepy, początkowo handlarzy rybami i mięsem, później garbarzy. W 1593 decyzją księcia Ferdynanda I Medyceusza zostały one usunięte z mostu, a na ich miejscu powstały warsztaty jubilerów i złotników. Do dzisiaj można tam zaopatrzyć się w piękną biżuterię.
My robimy zdjęcia, podziwiamy widoki :D
DSC_0811a.jpg

DSC_0816a.jpg

DSC_0827a.jpg

Tłumy przelewają się przez most, miedzy turystami biegają handlarze z różnymi gadżetami :twisted: Psuja klimat tego miejsca.
Ruszamy dalej... w kierunku Palazzo Vecchio. Temperatura daje się we znaki :!: Jest ponad 30 stopni a córce cienkie podeszwy przepuszczają temperaturę z nagrzanych kamieni ulicznych i "grzeją w stopy" :x Musimy się schłodzić w klimatyzowanej kawiarni na kawie i lodach :roll:
Ochłodzeni docieramy do Palazzo Vecchio
DSC_0846a.jpg

Podziwiamy Dawida- kopię rzeźby Michała Anioła przedstawiająca biblijnego Dawida bezpośrednio przed walką z Goliatem. Uchodzi za jedno z najważniejszych dzieł renesansowej rzeźby.
DSC_0872a.jpg

Wchodzimy do środka Pałacu Vecchio, robimy zdjęcia i ochładzamy się w cieniu :lol:
DSC_0867a.jpg

Współczesna rzeźba na Piazza della Signoria
DSC_0874a.jpg

Kierujemy się w stronę Katedry przez Piazza della Repubblica
DSC_0900a.jpg

Katedra di Santa Maria del Fiore nas powala swoją wielkością i wspaniałością, jestem pod ogromnym wrażeniem precyzji tej budowli 8O 8O
DSC_0908a.jpg

DSC_0912a.jpg

Prace nad jej budową trwały ok 600 lat od 1296 do 1887, wielokrotnie była przebudowywana. Wnętrze ma długość 153 metry a szerokość szerokość naw – 38 m, wysokość prezbiterium wraz z przyległymi apsydami – 90 metrów. Sama kopuła jest potężna :!:
Do wykończenia katedry użyto różowych i zielonych marmurów w geometrycznych kształtach
DSC_0972a.jpg

Siadamy w cieniu i podziwiamy niesamowitą budowlę, chcę wejść do środka, ale nie ma dzisiaj już takiej możliwości :evil: Kolejka jak w czasach PRL :evil:
Dalej spacerujemy po uliczkach Florencji, docieramy do kolejnych zabytków: domu Dantego, Bazyliki San Lorenzo i do Muzeum Leonarda Da Vinci.
Posiłek i powrót do samochodu, a raczej "piekarnika" kiedy otwieramy drzwi to uderza gorąc :!: Sprawdzamy temperaturę, na zewnątrz jest 37 stopni :!:

Ruszamy do Livorno i podsumowujemy wizytę we Florencji. Jednogłośnie stwierdzamy, że jest pięknym i klimatycznym miastem. Pomimo upału i rzeszy turystów chcę tu jeszcze wrócić :papa:
Franz
Legenda
Re: Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie...Florencja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.03.2017 00:25

trinity napisał(a):Zmierzamy do najważniejszego mostu Florencji Ponte Vecchio, najstarszy z mostów (1335–1345)

To wirtualnie w naszych relacjach znaleźliśmy się w tym samym czasie na tym samym moście...

Pozdrawiam,
Wojtek
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 17.03.2017 08:34

Franz napisał(a):
trinity napisał(a):Zmierzamy do najważniejszego mostu Florencji Ponte Vecchio, najstarszy z mostów (1335–1345)

To wirtualnie w naszych relacjach znaleźliśmy się w tym samym czasie na tym samym moście...

Pozdrawiam,
Wojtek

Bardzo się cieszę z naszego wirtualnego spotkania :D :D i będę zaglądać do Ciebie, bo Florencja bardzo mi przypadła do gustu :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.03.2017 18:04

Bolonię może jeszcze kiedyś odwiedzimy :roll: , choć Tobie niezbyt do gustu przypadła, to Marzenie jakiś czas temu udało się mnie do tego miasta zachęcić :)
Natomiast Florencja... wiadomo :roll: to marzenie, zwłaszcza mojej drugiej połowy :cool:

Tak czy inaczej, dobrze że już jesteśmy w Livorno :wink:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 17.03.2017 20:56

kulka53 napisał(a):Bolonię może jeszcze kiedyś odwiedzimy :roll: , choć Tobie niezbyt do gustu przypadła, to Marzenie jakiś czas temu udało się mnie do tego miasta zachęcić :)
Natomiast Florencja... wiadomo :roll: to marzenie, zwłaszcza mojej drugiej połowy :cool:

Tak czy inaczej, dobrze że już jesteśmy w Livorno :wink:

Myślę, że Bolonii dam jeszcze szansę :roll: a to właśnie po relacji Marzeny nastawiłam się na ochy i achy, a jakoś było ich mało w porównaniu do Florencji. A może nie powinnam porównywać :?:
Chętnie zobaczę oba miasta z Waszej perspektywy :D
trinity
Croentuzjasta
Re: Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie...Livorno

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 17.03.2017 22:25

O Livorno tylko trochę, bo spędziliśmy w nim zaledwie popołudnie, więc nie chcę się tu specjalnie wypowiadać. To dość duże miasto portowe, ma kilka zabytków i miejsc wartych obejrzenia.
DSC_1028a.jpg

My wybieramy się na spacer w stronę Placu Della Repubblica jest w samym centrum, stoją dwa ogromnej wielkości pomniki Ferdynanda III i Leopolda II. Plac jest bardzo okazały ale i zarazem pusty, bez drzew, tylko dookoła ławeczki :?
Zdjęcia nie mam, bo gdzieś "wcięło" i niewiele mam fotografii z Livorno :oops: A jak są to pozowane sesje :oops: Jak ktoś ma więcej fotek to proszę o wklejenie :D
depositphotos_31828749-stock-photo-piazza-della-republica-in-livorno.jpg
fotka z netu

Idziemy dalej główną drogą Via Grande w kierunku portu, szukając jednocześnie jakiejś klimatycznej knajpki. Po drodze chcemy zajrzec do Katedry San Francesco ale zamknięte :x

Dochodzimy do morza i do pomnika dei Quattro Mori czyli Czterech Maurówto- sławna XVII-wieczna statua, wykonana z brązu i marmuru, wysławiająca zwycięstwo miasta nad piratami z Morza Śródziemnego.
20160626_182522.jpg

Promenada, jeśli można ją tak nazwać, nie zachwyca :? Właśnie przypłynął prom i ruch jest jak w ulu, pełno samochodów, ciężarówek jadących przez centrum miasta :x Woda nie jest tu czysta, no taka jak w porcie :lol:
Za to piękny fort górujący nad miastem Forteca Nuovo i Latarnia morska
DSC_1039a.jpg

DSC_1042a.jpg

Siadamy w pizzerii i powoli wracamy do samochodu, trzeba znaleźć kolejkę do promu :D
Trochę poszukiwań i jesteśmy ustawieni wśród prawie samych Włochów
DSC_1033a.jpg

W oddali czeka nasz prom Grimaldi Lines
DSC_1035a.jpg

Po odprawie wjeżdżamy, dla nas to było przeżycie, bo po raz pierwszy pakowaliśmy się do tak dużego promu, musieliśmy to uwiecznić na filmiku, potem poszukiwanie kajuty, rozlokowanie i na górny pokład 8)
DSC_1056a.jpg

DSC_1036a.jpg

DSC_1060a.jpg

DSC_1058a.jpg

Na promie są nawet dwa baseny, ale przy rejsie nocnym nie będą otwarte :wink:
DSC_1040a.jpg

Kajuta okazała się całkiem przyjemna, fajna łazienka i wygodne łóżka :D W nocy trochę bujało :smo:
A o północy nasza starsza córka doczekała się urodzin na morzu :hearts: :hearts: oczywiście było 100 lat i prezenty :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.03.2017 15:37

To tylko tyle tej Florencji? Do katedry i baptysterium nie wchodziliście?

A w Livorno widzieliście http://visitoscana.blogspot.com/2014/12/livorno-w-strugach-deszczu.htmlszachownicę?
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 20.03.2017 23:29

Bardzo chętnie z Tobą przejadę się ponownie na Sardynię :) . Trasa dojazdowa też super.
Czekam na kontynuację 8)

pozdrawiam,
M
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.03.2017 11:09

Zasypiać na morzu gdy kołysze...bezcenne :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2017 12:13

Kiedy dobijemy do Sardynii?? Rejs chyba nie trwa dłużej niż kilka godzin?? a tu już 4 dni płyniemy....
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 21.03.2017 18:41

piekara114 napisał(a):To tylko tyle tej Florencji? Do katedry i baptysterium nie wchodziliście?

A w Livorno widzieliście http://visitoscana.blogspot.com/2014/12/livorno-w-strugach-deszczu.htmlszachownicę?

Szkoda, że wcześniej nie dałaś mi tego linka :twisted: bo na pewno, bym tam z ciekawości powędrowała :o
Tak po prawdzie, Livorno potraktowałam jako miasto przesiadkowe i nie przygotowałam się na zwiedzanie :oops: już żałuję
:oops:

Mikeee napisał(a):Bardzo chętnie z Tobą przejadę się ponownie na Sardynię :)

Cieszę się, że zajrzałeś tutaj :D :D "moja Sardynia" jest bardzo leniwa (tak, jak w tytule) i nie będę miała tak wielu miejsc do pokazania jak w Twojej relacji :)
Mikeee napisał(a): Trasa dojazdowa też super.
Czekam na kontynuację 8)

pozdrawiam,
M

Dziękuję :D
W drodze powrotnej jeszcze będzie jeden przystanek na kontynencie :D

beatabm napisał(a):Zasypiać na morzu gdy kołysze...bezcenne :)

:D :D Kołysało i to dość mocno :coool: była to dodatkowa, urlopowa atrakcja :D

piekara114 napisał(a):Kiedy dobijemy do Sardynii?? Rejs chyba nie trwa dłużej niż kilka godzin?? a tu już 4 dni płyniemy....

A właśnie, że nocny rejs trwa dłużej :mrgreen: niż dzienny :oczko_usmiech: a jeszcze była impreza urodzinowa...
Tak na prawdę, to był weekend :roll: i coś mam problemy z załadowaniem strony forum, jakieś informacje o przerwach mi się wyświetlają :?: :?:
Ale obiecuję, że będę tworzyć dalszy ciąg i dopłyniemy na wyspę :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone