Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
bernidi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bernidi » 14.03.2017 00:05

trinity napisał(a): :D o to fajnie, że byliście :D a w jakich rejonach?
Rodaków spotkaliśmy tylko kilku, więc możliwe, że widzieliśmy się bo to był przełom czerwca i lipca :D Mam nadzieję, że uzupełnisz relację swoimi zdjęciami :D

Na Sardynii byliśmy od 6 do 19 lipca objeżdżając wyspę z Golfo Aranci w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara z kilkukrotnym wjazdem trochę wewnątrz. Jeśli tylko chcesz to mogę czasem coś uzupełnić jeśli będzie to zasadne.
Pozdrawiam i śledzę relację...
Wojtek.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.03.2017 01:16

trinity napisał(a):Wojtku miło Cię tu gościć :D :D Ciekawa jestem Twojej wyprawy :D
Wszystkie Twoje eskapady to mistrzostwo :!: Kiedy je przeglądam, to robię kolejne plany i uaktywniam marzenia: Dolomity, W. Kanaryjskie, Kreta, Macedonia........
Czekam na relację i Sardynię postrzeganą Twoim okiem :D zapraszam do uzupełnienia moich opisów 8)

Miałem na myśli konkretnie to miejsce.

Pozdrawiam,
Wojtek
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 14.03.2017 11:22

bernidi napisał(a):
trinity napisał(a): :D o to fajnie, że byliście :D a w jakich rejonach?
Rodaków spotkaliśmy tylko kilku, więc możliwe, że widzieliśmy się bo to był przełom czerwca i lipca :D Mam nadzieję, że uzupełnisz relację swoimi zdjęciami :D

Na Sardynii byliśmy od 6 do 19 lipca objeżdżając wyspę z Golfo Aranci w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara z kilkukrotnym wjazdem trochę wewnątrz. Jeśli tylko chcesz to mogę czasem coś uzupełnić jeśli będzie to zasadne.
Pozdrawiam i śledzę relację...
Wojtek.

:D My byliśmy do 9 lipca więc jest prawdopodobieństwo spotkania na wyspie :!: Ostatnie dni przebywaliśmy w Costa Paradiso :smo:
Nie objeżdżaliśmy wyspy, więc miło mi będzie jak wspomożesz moją relację 8)

Franz napisał(a):Miałem na myśli konkretnie to miejsce.
Pozdrawiam,
Wojtek

Tu niestety nie byłam, a miejsce faktycznie podobne 8) a z Twojej sardyńskiej relacji również korzystałam :hearts:
Ponadto myślałam, że zawitałeś ponownie na Sardynii.

Pozdrawiam,
Asia
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.03.2017 19:01

Na Sardynii nie byłam, i chyba na razie nie będę, więc czekam na dalszy ciąg....
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 14.03.2017 19:05

Na Sardynii byłem, i mam nadzieję być tam ponownie, ale też czekam na dalszy ciąg... ;)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.03.2017 22:15

Na Sardynii byłam (ale o tym przecież wiesz :wink: ), i chociaż w realu powrotu :roll: nie planuję, to z chęcią wrócę wirtualnie :D, zwłaszcza po zajawkowych fotkach z tak pięknym kolorem wody 8).
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 14.03.2017 22:53

piekara114 napisał(a):Na Sardynii nie byłam, i chyba na razie nie będę, więc czekam na dalszy ciąg....

Dziękuję, że czekasz na ciąg dalszy, bo się zastanawiałam :roll: pisać dalej czy nie :?: :?:
Sardynię mogę śmiało polecić, a co przemawia za: to piękne plaże :hearts: i mało komercji :!: Postaram się jakoś to pokazać :roll:

maxredaktor napisał(a):Na Sardynii byłem, i mam nadzieję być tam ponownie, ale też czekam na dalszy ciąg... ;)

Miło, że jesteś :D i zapraszam do współtworzenia tej relacji, chętnie zobaczę coś sardyńskiego "Twoimi oczami" :D

dangol napisał(a):Na Sardynii byłam (ale o tym przecież wiesz :wink: ), i chociaż w realu powrotu :roll: nie planuję, to z chęcią wrócę wirtualnie :D, zwłaszcza po zajawkowych fotkach z tak pięknym kolorem wody 8).

Dziękuję za Twoją obecność tutaj i za motywację do napisania relacji :smo: Nie będzie w niej zbyt dużo nowych miejsc, ale zapraszam :D :D
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 14.03.2017 23:38

Dzień 2, sobota 25 czerwca
Poranek nas budzi a przynajmniej mnie i starszą córkę więc wybieramy się po świeże pieczywo i na spacer nad Jezero Jasna. Od naszego apartamentu do celu to ok 2 km. Wychodzimy z domu i zaskakuje nas piękny widok Alp Julijskich 8O 8O

DSC_0267a.jpg

Spacer jest bardzo przyjemny, poranek cudowny, jestem na wakacjach :!: Chwilo trwaj :!:
Przechodzimy obok zabytkowej zabudowy miasta, tu aktualnie mieści się restauracja
DSC_0242a.jpg
Gostilna Pri Martinu

Dalej kościół widziany już wieczorem
DSC_0253a.jpg

i piękne szczyty :hearts:
DSC_0277a.jpg

Szkoda, że dziś nie możemy tu zostać na dłużej, ale obiecujemy sobie z córką, że tu wrócimy na górskie wakacje :idea:
Po drodze spotykamy wodospady i ciekawe formacje skalne
DSC_0292a.jpg

DSC_0344a.jpg

Po czym wchodzimy na szerokie rozlewisko górskiego potoku Pišnica, który wiosną lub po ulewie trochę zmienia rozmiar jak widać:mrgreen:
DSC_0299a.jpg

I jesteśmy nad spokojnym jeziorem z rzeźbą Kozoroga, z którą wiąże się legenda ludowa (jak zwykle o pięknej dziewczynie i nieszczęśliwej miłości...)
DSC_0329a.jpg

Trzeba wracać, w brzuchach brak śniadania trochę już daje znać :!: piekarnia wzywa :!:

Po śniadaniu ruszamy dalej do Planicy. Moje córki są wiernymi kibicami skoków narciarskich, więc punkt programu jest obowiązkowy. Faktycznie ten ośrodek robi wrażenie 8O Znam tylko skocznię w Zakopanem, Wiśle i Szczyrku, a teraz już wiem czemu np. Peter Prevc osiągał takie sukcesy. Tu treningi trwają chyba cały rok a skoczni jest kilka w tym ta największa Letalnica braci Gorišek.
DSC_0355a.jpg

IMAG3822a.jpg

Nawet latem jest wykorzystana na rodzinne pikniki :D
Po sesji fotograficznej ruszamy w kierunku Italii :hearts:
C.d.n. :smo:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.03.2017 01:14

trinity napisał(a):Szkoda, że dziś nie możemy tu zostać na dłużej, ale obiecujemy sobie z córką, że tu wrócimy na górskie wakacje :idea:

Zdecydowanie warto.

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.03.2017 08:14

trinity napisał(a):Dzień 2, sobota 25 czerwca
Poranek nas budzi a przynajmniej mnie i starszą córkę więc wybieramy się po świeże pieczywo i na spacer nad Jezero Jasna. Od naszego apartamentu do celu to ok 2 km. Wychodzimy z domu i zaskakuje nas piękny widok Alp Julijskich 8O 8O

bardzo przyjemny poranek, który również kojarzę z urlopem, Słoweńskie Alpy przypadły nam do gustu,
Sardynia się podoba bardzo, lecz pewnie tam nie pojadę, dlatego z chęcią zobaczę, choć juz tu ja niedawno widziałem w dwóch relacjach
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.03.2017 09:18

jestem i ja i podziwiam :papa:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 15.03.2017 14:26

Franz napisał(a):
trinity napisał(a):Szkoda, że dziś nie możemy tu zostać na dłużej, ale obiecujemy sobie z córką, że tu wrócimy na górskie wakacje :idea:

Zdecydowanie warto.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dziękuję Wojtku za zachętę :D już kilka lat temu planowałam kilkudniowy wypad w Alpy Julijskie zwiedzając je w Twojej relacji tu: slowenia-alpy-julijskie-oraz-kamnisko-savinjske-t26014-180.html?hilit=triglav#wrap
Teraz pozostaje realizacja :roll:

te kiero napisał(a):
trinity napisał(a):Dzień 2, sobota 25 czerwca

bardzo przyjemny poranek, który również kojarzę z urlopem, Słoweńskie Alpy przypadły nam do gustu,
Sardynia się podoba bardzo, lecz pewnie tam nie pojadę, dlatego z chęcią zobaczę, choć juz tu ja niedawno widziałem w dwóch relacjach

Miło, że zajrzałeś :D
Poranek faktycznie był baaardzo piękny :hearts: zawsze, szczególnie w pierwsze dni urlopu delektuję się tą chwilą :D
Sardynię polecam i jeszcze do niedawna myślałam, że jest poza moim zasięgiem :oczko_usmiech:

beatabm napisał(a):jestem i ja i podziwiam :papa:

Witam, witam i zapraszam :D :D
trinity
Croentuzjasta
Re: Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie... Bolonia

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 15.03.2017 20:21

Przekraczamy granicę Slo/It w miejscowości Rateče i wjeżdżamy do Włoch 8) Krętą drogą SS54 dojeżdżamy do autostrady i kierunek Bolonia :hearts: Czytałam o niej i przygotowałam się do zwiedzania m.in. w relacji Marzen_y buongiorno-benvenuti-sloneczna-emilia-romania-t49977.html?hilit=bolonia
u myszy73 weekendowe-wedrowki-myszy-t39135-1785.html i w innych :D

Jak na razie upał na zewnątrz samochodu nas przeraża 8O i zastanawiam się, jak będziemy w tej temperaturze zwiedzać :?:
IMAG3853a.jpg

Dojeżdżając do Bolonii obserwujemy gromadzące się chmury i dające się słyszeć grzmoty :o Po zakwaterowaniu w hotelu następuje oberwanie chmury :!: a po obiedzie wychodzi słońce :D i jest przyjemnie :smo: Tak jak lubię :D
To ruszamy tramwajem do centrum. Historii miasta nie będę opisywać, ale każdy wie, że tu jest najstarszy europejski uniwersytet :D Przechodzimy przez miasteczko umiwersyteckie, ale mnie ono nie zachwyca :cry: Brudno, trochę typów się tu kręci...
to idziemy dalej.

Skoro to miasto arkad, nie może ich i tu zabraknąć :oczko_usmiech:
DSC_0432a.jpg

i są takie pomalowane...
DSC_0433a.jpg

Polski akcent
DSC_0443a.jpg

Idziemy dalej w kierunku Dwóch Wież: Wieża Asinelli i Garisenda.
DSC_0448a.jpg

Jest tu dzisiaj dużo ludzi, organizowana jest wielka impreza, bo przecież dziś jest noc świętojańska
DSC_0452a.jpg

Dalej w kierunku Piazza Maggiore
aaa.jpg

Basilica Di San Petronio
DSC_0478a.jpg

Jemy pierwsze w tym roku włoskie lody i uciekamy od tłumów
DSC_0541a.jpg

DSC_0590a.jpg

Urocze miejsce, prawie jak w Wenecji, nawet pływają tu łódki :D
DSC_0559a.jpg

DSC_0598a.jpg

Kręcimy się po Bolonii do późnego wieczora, coś kupujemy do jedzenia i wracamy do hotelu. Jutro dalsze zwiedzanie :papa:
Załączniki:
DSC_0499a.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.03.2017 23:11

W Bolonii też nie byłam, choć już blisko było, że zamiast na Cyprze chodziłabym pod arkadami :D
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 16.03.2017 15:29

piekara114 napisał(a):W Bolonii też nie byłam, choć już blisko było, że zamiast na Cyprze chodziłabym pod arkadami :D

Mnie Bolonia szczególnie jakoś nie zachwyciła, nie wiem czy to kwestia terminu w jakim ją zwiedzałam, czy porównań do innych miast i nie jest u mnie na "top liście" :?

Ale arkady masz zaliczone :mrgreen:

Pozdrawiam i zapraszam do Florencji :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sardynia, czyli leniuchowanie i zwiedzanie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies