Byłem w tym roku...
REWELACJA!!!
Nie zawiodłem się. Polecam.
Dojazd to jest wyzwanie, ale spokojnie.
Wyjazd w środku tygodnia o 04:40 z Katowic. Dojazd do Livorno o 20:30.
Trasa 1 dzień: Katowice-Cieszyn-Cadca-Żylina-Bratysława-Odwod. Południowa Wiednia-Graz-Klagenfurt-Udine (Włochy - zatłoczone na autostradach ale nie stałem w korkach)-Padwa-Bolonia-Florencja-Livorno (1350km). Po drodze kilka przerw m.in. drugie śniadanie za Bratysławą, obiad w Klagenfurcie (przerwy w sumie ok. 2h) i tankowania (cena paliw: Austria 5,5PLN, Włochy 5,7-5,8 PLN/litr przeliczając 1Eur=4 PLN). Prom do Golfo Aranci o 23:00 (z kabiną). Przypłynięcie do Golfo Aranci na 07:00.
Trasa 2 dzień: Golfo Aranci-Nuoro-Tortoli (210km)
--------------------
Na miejscu: Camping (OGROMNY) ale przy samej plaży, domki świetnie wyposażone, bez TV (o to mi chodziło) ale z Klimą, aneksem kuchennym, lodówką itd. Na terenie Campingu: restauracja, korty, siłownia, plac zabaw, animacje dla dzieci, boisko typu Orlik, CISZA i piękna roślinność, dzieci bezpiecznie na całym terenie Campingu. Plaża szeroka, piasek i co najważniejsze: plaża i morze PUSTE wokół!!! Buty na jeżowce zupełnie niepotrzebne !!! W Chorwacji są niezbędne. Na Campingu 90% Włochów.
Morze ciepłe, fale jak nad Bałtykiem (dzieciaki zachwyceni) z tym, że inna temperatura wody (min. 25st.C). Do tego ten kolor wody; uff miodzik.
--------------------
Na miejscu: m.in. wycieczka 1 - całodniowa statkiem po środkowo-wschodnim wybrzeżu ; wypłynięcie z Arbatax. Wybrzeże: skały, zatoczki, jaskinia do zwiedzania, plaże dostępne tylko od strony morza. Coś pięknego;. Wycieczka 2 Cagliari, stolica Sardynii, Łądne miasto, starówka, zabytki, piękne widoki. Droga powrotna Cagliari-Tortoli nr 125 kręta przez góry, wąwozy ; widokowo przepiękna!!!. Wybrzeże Arbatax z czerwonymi skałami ; warto też zobaczyć. w Arbataksie (trudno trafić) byliśmy też w resturacji na terenie hodowli owoców morza. Serwowali wszystkie możliwe owoce morza (ilościowo bez limitu) a co najważniejsze ŚWIEŻE! i rewelacyjnie podane i przyprawione, w tym winko też bez limitu. Koszt 29 Euro/os za wszystko.
-----------------------------
Reasumując. Sardynia jest piękna i co najważniejsze nieobładowana turystami
. Drogi puste, ale pełno stacji benzynowych więc spokojnie. Przejazd widokowo bardzo atrakcyjny.
Wakacje bardzo udane; chyba nawet lepsze niż na Riwierze Makarskiej, ale może dlatego, że byłem na Sardynii po raz pierwszy a na Riwierze Makarskiej już 3 razy;
POLECAM