Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

SARDYNIA 2009 - samochodem z dziećmi

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
AndreaMia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndreaMia » 26.07.2010 16:59

Ciekawa relacja , już wiem "gdzie" - jak nie do Chorwacji .
No i pozdrawiam Małych Agentów , specy od formatowana .....
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 13.08.2010 17:36

Mam pytanie do autorki relacji - piszesz na początku o winietce na "korytarz" austriacki przy przejeździe do Szwajcarii. Gdzie kupowaliście taką winietkę? Ja zazwyczaj kupuję wszystko w polskim pzmocie żeby się potem nie bujać ale takiej nie widzę, są tylko standardowe 10-dniowe.

Będę bardzo wdzięczna z info.
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 14.08.2010 18:15

Taką winietkę kupiliśmy na stacji benzynowej w Niemczech, gdzieś niedaleko granicy. Nigdy nie kupujemy w PZM-ocie , gdyż jest to po prostu dużo droższe. Winietki są do kupienia na stacjach benzynowych.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 15.08.2010 12:16

CalaLuna. Mogę się przypomnieć z moim zapytaniem? :oops: Zostało na stronie poprzedniej...może nie zauważyłaś.
Będę wdzięczna.
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 15.08.2010 13:16

Tam gdzie byłam bardzo mi się podobało. Najwięcej (chyba) turystów jest na Costa Smeralda - północno wschodni róg wyspy, pewnie w okolicach lotnisk, gdyż tam najłatwiej się dostać. My nie widzieliśmy żadnych wielkich kompleksów hotelowych, wysokościowców etc. Na Sant Antioco mieszkaliśmy 10 km od miasteczka w punkcie niemal bezludnym, na południu wielkich hoteli nie było, na płd zachodzie pustka. W Cala Gonone były małe hoteliki i jedna chyba wioska turystyczna.
Nie znam innych rejonów tej wyspy - okolice Cala Gonone pełne są pięknych plaż (może nie w samym miasteczku), na południu plaże są też cudowne, woda cieplejsza. Chyba nie pomogłam - byliśmy tylko raz.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 15.08.2010 13:47

Oczywiście, że pomogłaś !!!Bardzo dziękuję.
Każda opinia się liczy. Ja poprostu nie trawię wielkich hotelowych molochów etc. Uwielbiam małemiasteckza, piękne plaże i święty spokój. W tym roku nasze wakacje neistety nie będą zbyt wyrafinowane (jakoś tak wyszło) może beskid żywiecki może bałtyk ale zakupiłam mapę sardynii i planuje - może się uda w przyszłym roku :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 18.08.2010 09:38

CalaLuna napisał(a):Taką winietkę kupiliśmy na stacji benzynowej w Niemczech, gdzieś niedaleko granicy. Nigdy nie kupujemy w PZM-ocie , gdyż jest to po prostu dużo droższe. Winietki są do kupienia na stacjach benzynowych.

Bardzo dziękuję za pomoc.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 18.08.2010 11:13

Byłem w tym roku...
REWELACJA!!!
Nie zawiodłem się. Polecam.
Dojazd to jest wyzwanie, ale spokojnie.
Wyjazd w środku tygodnia o 04:40 z Katowic. Dojazd do Livorno o 20:30.
Trasa 1 dzień: Katowice-Cieszyn-Cadca-Żylina-Bratysława-Odwod. Południowa Wiednia-Graz-Klagenfurt-Udine (Włochy - zatłoczone na autostradach ale nie stałem w korkach)-Padwa-Bolonia-Florencja-Livorno (1350km). Po drodze kilka przerw m.in. drugie śniadanie za Bratysławą, obiad w Klagenfurcie (przerwy w sumie ok. 2h) i tankowania (cena paliw: Austria 5,5PLN, Włochy 5,7-5,8 PLN/litr przeliczając 1Eur=4 PLN). Prom do Golfo Aranci o 23:00 (z kabiną). Przypłynięcie do Golfo Aranci na 07:00.
Trasa 2 dzień: Golfo Aranci-Nuoro-Tortoli (210km)
--------------------
Na miejscu: Camping (OGROMNY) ale przy samej plaży, domki świetnie wyposażone, bez TV (o to mi chodziło) ale z Klimą, aneksem kuchennym, lodówką itd. Na terenie Campingu: restauracja, korty, siłownia, plac zabaw, animacje dla dzieci, boisko typu Orlik, CISZA i piękna roślinność, dzieci bezpiecznie na całym terenie Campingu. Plaża szeroka, piasek i co najważniejsze: plaża i morze PUSTE wokół!!! Buty na jeżowce zupełnie niepotrzebne !!! W Chorwacji są niezbędne. Na Campingu 90% Włochów.
Morze ciepłe, fale jak nad Bałtykiem (dzieciaki zachwyceni) z tym, że inna temperatura wody (min. 25st.C). Do tego ten kolor wody; uff miodzik.
--------------------
Na miejscu: m.in. wycieczka 1 - całodniowa statkiem po środkowo-wschodnim wybrzeżu ; wypłynięcie z Arbatax. Wybrzeże: skały, zatoczki, jaskinia do zwiedzania, plaże dostępne tylko od strony morza. Coś pięknego;. Wycieczka 2 Cagliari, stolica Sardynii, Łądne miasto, starówka, zabytki, piękne widoki. Droga powrotna Cagliari-Tortoli nr 125 kręta przez góry, wąwozy ; widokowo przepiękna!!!. Wybrzeże Arbatax z czerwonymi skałami ; warto też zobaczyć. w Arbataksie (trudno trafić) byliśmy też w resturacji na terenie hodowli owoców morza. Serwowali wszystkie możliwe owoce morza (ilościowo bez limitu) a co najważniejsze ŚWIEŻE! i rewelacyjnie podane i przyprawione, w tym winko też bez limitu. Koszt 29 Euro/os za wszystko.

-----------------------------
Reasumując. Sardynia jest piękna i co najważniejsze nieobładowana turystami :D . Drogi puste, ale pełno stacji benzynowych więc spokojnie. Przejazd widokowo bardzo atrakcyjny.
Wakacje bardzo udane; chyba nawet lepsze niż na Riwierze Makarskiej, ale może dlatego, że byłem na Sardynii po raz pierwszy a na Riwierze Makarskiej już 3 razy;
POLECAM
tylut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tylut » 18.08.2010 12:36

jak kolego nazywał sie ten keming na którym byłeś i ile kosztował, a moze pokusisz się o napisanie relacji z podóży wraz ze zdjęciami?
CalaLuna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) CalaLuna » 18.08.2010 13:02

Fajnie że oceniasz pozytywnie wakacje na Sardynii. Ja już tylko wspominam ubiegły rok. Tegoroczna Czarnogóra nie rozczarowała mnie i widokowo nie była gorsza od Sardynii. Z tym że w Czarnogórze nie ma pustki na plaży, czego doświadczyłam na Sardynii i kolor morza zdecydowanie na plus dla wyspy.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 18.08.2010 13:47

tylut napisał(a):jak kolego nazywał sie ten keming na którym byłeś i ile kosztował, a moze pokusisz się o napisanie relacji z podóży wraz ze zdjęciami?

Proszę bardzo...
http://www.sosflores.net/home_en.htm

A tu rewelacyjna fotogaleria - oddaje piękno tego miejsca:
http://www.sosflores.net/Fotogallery/index.htm

Na zdjęciu nr 5 widać jak jest zaludniona plaża. W lipcu tak właśnie wyglądała.
Moje zdjęcia są niestety "nieco" słabsze... :D

Na zdjęciu nr 6 widać zatokę a camping jest dokładnie w środku zatoki tj. tam gdzie widać namiot z białym dachem. Na zdjęciu nr 4 widać ten namiot w powiększeniu.
Ostatnio edytowano 18.08.2010 14:11 przez zbig99, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.08.2010 13:59

FKK w pobliżu można się poopalać i przy okazji powiedz, jeżeli wiesz, ile taki domek dla 4 osób kosztuje.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 18.08.2010 14:19

FUX napisał(a):FKK w pobliżu można się poopalać i przy okazji powiedz, jeżeli wiesz, ile taki domek dla 4 osób kosztuje.

Domki sa różnego rodzaju. http://www.sosflores.net/Price%20list.htm

Ja poszedłem w tym roku na łatwiznę. Załatwiałem pobyt poprzez biuro http://www.antavia.pl/

Ja miałem 4 os. mobilhouse z klimą (karta 3h na dobę w cenie - wystarczyło, jeśli chcesz więcej to 1eur za 1 h) , aneksem kuchennym i lodówką oraz wyżywieniem (3 posiłki) - kuchnia Antavii super (jakościowo i ilościowo :D ).
Osoba dorosła: pobyt z 3 posiłkami na 14 dni = 1890 PLN. Antavia ma zorganizowane wyjazdy autokarami głównie dla młodziezy ale rodzin też(masz do wyboru) z tym, że pobyt z przejazdem trwa w sumie 14 dni a sam pobyt an miejscu 9

Ja wybrałem własny dojazd, pobyt na miejscu 14 dni, wyżewienie i wycieczki na miejscu autokarem z Antavią.
Ostatnio edytowano 18.08.2010 14:29 przez zbig99, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.08.2010 14:28

Dzięki. A fkk?
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 18.08.2010 15:34

FUX napisał(a):A fkk?

coś nie jarzę... 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia