Rzecz dotyczy Serbii i Macedonii, dalej nie jechałam.
robert1968 napisał(a):Keliopis napisał(a):robert1968 napisał(a):Kaczaza napisał(a):Nie sprecyzowałem, że jestem w Ksamil. Jechałem przez Grecję i wjechałem do Albanii od południa. 32 godzin to jeszcze można powiedzieć względnie, ponieważ trafiłem moment w którym dopiero zaczęła tworzyć sie kolejka na przejściu Węgiersko-Serbskim w Röszke. Mieliśmy i tak 45 min stania. Wcześniej około godziny zeszło nam na obwodnicy Budapesztu, gdzie nadal trwają remonty i tworzą się korki. Generalnie do Albanii przez Grecję jedzie się prawie cały czas autostradami i drogami szybkiego ruchu. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że w Macedonii, Grecji i Albanii są wysokie góry i nie jeździ się tak jak po autostradach na płaskim terenie. Dodatkowo mam auto na gaz i po drodze miałem 6 tankowań i same tankowania pochłaniają sporo czasu.
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie a ja w wolnej chwili chętnie odpowiem.
Ok. Czyli potwierdza się że lepiej pojechać na Tompe i nie powinno trafić się na korki.A inne przejścia jak wyglądały?. Nie czesali samochodu?. Bo ja wiozę trochę browarków krajowych:).
Ja jadę na miesiąc czasu najpierw do Grecji przez Serbie, Macedonię, pomijam kraje UE, pozniej w trasie mam Albanię , Czarnogórę i BiH stąd zaniepokoiło mnie to "czesanie"ma ktoś z was wiedzę ile litrów alkoholu można przewieść bo na miesiąc to jakieś 3 zgrzewki piwa chciałem zabrać
![]()
Masz na myśli chyba trzy kartoniki?.Bo myślę że do trzech zgrzewek nikt się nie przyczepi. Właśnie szukam gdzieś informacji o przepisach celnych Serbia, Macedonia,Grecja,Albania. Może ktoś coś wie i ma sprawdzone źródło?
Bodek1 napisał(a):Raz jeszcze.
Mam pytanie do bywalców o stan dróg w Albanii , planuje w drugiej połowie sierpnia z Chorwacji przez Czarnogórę i Albanię dojechac do Ochrydu.
Którym przejściem wjechać do Albanii.
Mógłby ktoś polecić jakiś nocleg tranzytowy bo czeka mnie ponad 11 godz. jazdy, a przy okazji coś mozna zobaczyć.
Czy lepiej wjechać do Macedonii od północy kierując sie na Strugę czy od południa przez Pogradec.
Na jakich stacjach tankowaliście paliwo.
Bodek1 napisał(a):Czy drogi w Albanii dla mojego hultaja (Hyundai I30) nie będą zbyt trudne, z uwagi na niskie zawieszenie.
KarKoz napisał(a):Słuchajcie, takie pytanko mam cobym nie był zdziwiony na miejscu. Czy w Albanii pobierane są jakieś opłaty klimatyczne/meldunkowe czy jak to się tam nazywa? Jeśli tak to w jakiej wysokości?