Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Saranda w Albanii, chętnie pomogę

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
robert1968
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert1968 » 03.07.2012 21:19

Kaczaza napisał(a):Słuchajcie po 32 godzinach jazdy z pauzą na drzemkę 2 godzinną, mogę powiedzieć, że było warto ale jednak rzeczywistość przeraża...Drogi to faktycznie główny mankament Albanii. Jako, że jestem pierwszy dzień mogę napisać tylko pobieżnie- ludzie faktycznie życzliwi, kontaktowi. Ceny wcale nie powalają na kolana, bo są bardzo podobne do naszych a nawet czasami przewyższające je.

Apartament, który wynajmujemy ma doskonałe położenie i posiada prawie wszystko. Jak widać mam internet, klima również działa. Jest schludnie i gospodarze są na prawdę rewelacyjni. Jeśli ktoś będzie chciał namiar na Alexa to proszę pisać adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl . Posiadam również namiar na chłopaka, który niedawno ukończył budowę willi niedaleko Alexa. W willi mieści sie kilka mieszkań o różnych wielkościach. Ceny od 20 do 40 euro za noc (nie ważne ile osób). Rozmawiałem z nim dosłownie przed momentem. Zaczepił mnie, bo zamawiałem u niego pizze. Oprowadził mnie po całym domu. Zrobiłem kilka fotek telefonem. Więcej info i zdjęć Fation wyślę mailem. W tej sprawie proszę również pisać na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

To jaka trasą jechałeś?. My planujemy przez Grecje i od dołu do Sarande .
woka
Koneser
Re: moze Ksamil

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.07.2012 21:32

robert1968 napisał(a):5.Możliwość wykupienia śniadań 5 euro dla 4 osób

5 euro - śniadanie dla jednej osoby (chyba tak chciałeś napisać) :?:
robert1968
Globtroter
Re: moze Ksamil

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert1968 » 03.07.2012 21:41

woka napisał(a):
robert1968 napisał(a):5.Możliwość wykupienia śniadań 5 euro dla 4 osób

5 euro - śniadanie dla jednej osoby (chyba tak chciałeś napisać) :?:

Tak jak napisałem 5 euro od pokoju bez względu na ilość osób w pokoju.na 100 %.Jak chcesz to zapytaj sam własnie ta kobieta która tam pracuje wrzuciła zdj. hotelu gdzie będziemy już od wtorku:):):).Pozdrawiam jakby cos pogadać to gg 10307761 ( to moje gg)
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 03.07.2012 23:50

Koledzy piszcie, wszelkie wskazówki będą bardzo pomocne...
robert1968
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert1968 » 04.07.2012 00:17

KarKoz.
A wybierasz się do Sarande?
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 04.07.2012 07:24

Konkretnie do Sarande to chyba nie. Przeglądając forum bardziej mam ochotę na Ksamil. Do września jeszcze trochę czasu mam dlatego wszelkie opinie i uwagi będących tam są na wagę złota...
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 04.07.2012 09:00

Nie sprecyzowałem, że jestem w Ksamil. Jechałem przez Grecję i wjechałem do Albanii od południa. 32 godzin to jeszcze można powiedzieć względnie, ponieważ trafiłem moment w którym dopiero zaczęła tworzyć sie kolejka na przejściu Węgiersko-Serbskim w Röszke. Mieliśmy i tak 45 min stania. Wcześniej około godziny zeszło nam na obwodnicy Budapesztu, gdzie nadal trwają remonty i tworzą się korki. Generalnie do Albanii przez Grecję jedzie się prawie cały czas autostradami i drogami szybkiego ruchu. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że w Macedonii, Grecji i Albanii są wysokie góry i nie jeździ się tak jak po autostradach na płaskim terenie. Dodatkowo mam auto na gaz i po drodze miałem 6 tankowań i same tankowania pochłaniają sporo czasu.

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie a ja w wolnej chwili chętnie odpowiem.
robert1968
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert1968 » 04.07.2012 10:44

Kaczaza napisał(a):Nie sprecyzowałem, że jestem w Ksamil. Jechałem przez Grecję i wjechałem do Albanii od południa. 32 godzin to jeszcze można powiedzieć względnie, ponieważ trafiłem moment w którym dopiero zaczęła tworzyć sie kolejka na przejściu Węgiersko-Serbskim w Röszke. Mieliśmy i tak 45 min stania. Wcześniej około godziny zeszło nam na obwodnicy Budapesztu, gdzie nadal trwają remonty i tworzą się korki. Generalnie do Albanii przez Grecję jedzie się prawie cały czas autostradami i drogami szybkiego ruchu. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że w Macedonii, Grecji i Albanii są wysokie góry i nie jeździ się tak jak po autostradach na płaskim terenie. Dodatkowo mam auto na gaz i po drodze miałem 6 tankowań i same tankowania pochłaniają sporo czasu.

Ok. Czyli potwierdza się że lepiej pojechać na Tompe i nie powinno trafić się na korki.A inne przejścia jak wyglądały?. Nie czesali samochodu?. Bo ja wiozę trochę browarków krajowych:).
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 04.07.2012 13:37

Nic nie czesali. Na granicy chyba serbsko-macedońskiej pytali tylko, czy nie mamy papierosów i alkoholu.
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.07.2012 17:43

robert1968 napisał(a):
Kaczaza napisał(a):Nie sprecyzowałem, że jestem w Ksamil. Jechałem przez Grecję i wjechałem do Albanii od południa. 32 godzin to jeszcze można powiedzieć względnie, ponieważ trafiłem moment w którym dopiero zaczęła tworzyć sie kolejka na przejściu Węgiersko-Serbskim w Röszke. Mieliśmy i tak 45 min stania. Wcześniej około godziny zeszło nam na obwodnicy Budapesztu, gdzie nadal trwają remonty i tworzą się korki. Generalnie do Albanii przez Grecję jedzie się prawie cały czas autostradami i drogami szybkiego ruchu. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że w Macedonii, Grecji i Albanii są wysokie góry i nie jeździ się tak jak po autostradach na płaskim terenie. Dodatkowo mam auto na gaz i po drodze miałem 6 tankowań i same tankowania pochłaniają sporo czasu.

Ok. Czyli potwierdza się że lepiej pojechać na Tompe i nie powinno trafić się na korki.A inne przejścia jak wyglądały?. Nie czesali samochodu?. Bo ja wiozę trochę browarków krajowych:).

Ja jadę na miesiąc czasu najpierw do Grecji przez Serbie, Macedonię, pomijam kraje UE, pozniej w trasie mam Albanię , Czarnogórę i BiH stąd zaniepokoiło mnie to "czesanie" ;) ma ktoś z was wiedzę ile litrów alkoholu można przewieść bo na miesiąc to jakieś 3 zgrzewki piwa chciałem zabrać 8O :wink:
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 04.07.2012 18:44

Piwa to chyba Ciechana...;) cała reszta korporacyjna w Polsce nie umywa się np. do Korca, które jest bardzo zacnym browarem. Poza tym jest niezła Tirana, choć już nie taka dobra... Dodam że zwiedzałem browar w Korce i to jest prawdziwe piwo "bez ściemy".

Pozdrawiam
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 04.07.2012 19:14

Ja nie będe stronił od miejscowego piwa, ale w razie "wyszukanych" cen ;) wole mieć coś swojego w zapasie, także moje pytanie nadal aktualne ;)
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 04.07.2012 19:47

Ceny są kompletnie nie wyszukane przykłady?
Zdarzyło mi się pić piwo (małe 0,25) w knajpie za 1,3zł, z reguły w knajpie to koszt 100-150 leków. Generalnie ceny są bardzo niskie - np. w Ksamil talerz muli 250 leków - i to była bardzo solidna porcja. Ja do Albanii jadę również się dobrze najeść i na tym nigdy nie oszczędzam i pamiętam że na 4 osoby z alkoholem bardzo trudno jest przekroczyć próg 10-15 euro/osoba długo i obficie ucztując (mam na myśli kilka dań głównych, przystawki na osobę itd). Powinienem mieć fotki menu z restauracji to wrzucę, ale cenowo tam jest b.korzystnie - dużo dużo taniej niż np. w Grecji. Litr wina w knajpie to koszt od 400 do 800 leków (mówię o stołowym).

Pozdrawiam
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 04.07.2012 20:41

Piwko Tirana w Puszce 0.5 około 100 leków. Bardziej opłaca się kupić Tirane w plastiku 1,5 l za 180 leków. Dzisiaj np. rakija spod lady 1,5 l wyniosła nas 900 leków (utargowaliśmy 100 leków). Dzisiaj jedliśmy obiad (Gyros, frytki, sos i do tego placki, maca) w takim barze, fastfood za 300 leków. Solidna porcja, którą się najadłem. Jutro jak nie zapomnę to porobię zdjęcia menu.
robert1968
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert1968 » 04.07.2012 21:59

Keliopis napisał(a):
robert1968 napisał(a):

Ja jadę na miesiąc czasu najpierw do Grecji przez Serbie, Macedonię, pomijam kraje UE, pozniej w trasie mam Albanię , Czarnogórę i BiH stąd zaniepokoiło mnie to "czesanie" ;) ma ktoś z was wiedzę ile litrów alkoholu można przewieść bo na miesiąc to jakieś 3 zgrzewki piwa chciałem zabrać 8O :wink:

Masz na myśli chyba trzy kartoniki?.Bo myślę że do trzech zgrzewek nikt się nie przyczepi. Właśnie szukam gdzieś informacji o przepisach celnych Serbia, Macedonia,Grecja,Albania. Może ktoś coś wie i ma sprawdzone źródło?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria