Re: Sarajewo + Bałkańska pigułka
napisał(a) husband » 15.04.2020 09:19
Sveti Stefan
Są takie miejsca, obok który musisz się zatrzymać choćby na kilka minut. Sam się łapię na tym, że zawsze mijając takie miejsca staję i robię kolejne zdjęcia, chociaż już tyle ujęć zrobiłem przez poprzednie dni, i wciąż jest mało. Tak miałem w poprzednim roku na Kefalonii, gdy mijając Myrtos musiałem pstryknąć kolejne ujęcie. Tak też jest z wizytówką Czarnogóry - Sveti Stefan. Ponieważ najładniejszy widok jest z głównej drogi więc ten proceder jest wciąż powtarzany
Trochę o samym miejscu. To malutkie miasteczko umiejscowione na wyspie, które połączone jest z lądem drogą/mostem, oczywiście jest niedostępne dla "zwykłych zjadaczy chleba". Właściwie to całe miasteczko zostało zamienione w ekskluzywny hotel.
Krążą plotki, że apartamenty tam mają Sofia Loren i Sylvester Stalonne i inni celebryci … kto bogatemu zabroni....
Obok mostu znajdują się dwie plaże... jedna dostępna dla wszystkich, a po drugiej stronie podejrzewam, że dla gości hotelowych bo była pusta z czekającymi wypasionymi leżakami.
O ile plaża lokalna za naszym kampingiem w Buljaricy była ładna, ale wszędzie poniewierały się śmieci to cała okolica Sv Stefan była ładnie zagospodarowana i zadbana.
Jak już jesteśmy przy brudzie i śmieciach to myślę, że właśnie tu widać różnicę pomiędzy HR i Czarnogórą. Ta druga ma potencjał, piękne położenie, ale pod względem czystości jest … powiedzmy sobie mniej zadbana.
Na lewo od mostu plaża publiczna
A tak wygląda plaża dla VIP lub gości hotelowych