Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sarajewo + Bałkańska pigułka + Grecja + Korsyka+Cypr + Elba

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
husband
Cromaniak
Re: Sarajewo + Bałkańska pigułka + Grecja + Tatry+ Korsyka

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 09.10.2020 20:37

:papa: :hut: :papa:

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.10.2020 21:58

Zdjęcie z dziś?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.10.2020 10:37

husband napisał(a):Co można powiedzieć o Wiedniu ? Chyba to, że tak poukładany, piękny i czysty, że aż mdły ... Z tej europejskiej trójki, wstawiam go gdzieś za Pragą i Budapesztem. :?

Myślę podobnie :), chociaż dawno już nie byłam w Wiedniu. Z tej trójki - zdecydowanie Budapeszt!
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.10.2020 06:46

Ja najbardziej lubię Pragę :cool: , może dlatego że z tej trójki poznałem ją jako pierwszą, najwcześniej.
Dzięki za relację :idea:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 11.10.2020 07:14

piekara114 napisał(a):Zdjęcie z dziś?

Bardzo bym chciał, ale niestety nie :D To z sentymentu do Aten. Zdjęcie w dużym rozmiarze na tapetę. Oczywiście zrobione przeze mnie ze wzgórza Likavitos.

Pozdrawiam
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 11.10.2020 07:30

Skoro lubimy Pragę to kilka zdjęć z naszego "city break" w zeszłym roku.

Jeżeli nie mamy pomysłu na wyjazd to zawsze jest Praga. :D

To co tygryski lubią najbardziej ... :papa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 12.10.2020 09:22

Dotyk szczęścia ...

Most Karola w Pradze to wyjątkowy zabytek ozdobiony trzydziestoma posągami świętych. Dotknięcie płaskorzeźby pod posągiem ma gwarantować spełnienie życzeń i dlatego pod pomnikiem zawsze widać długą kolejkę turystów. Znamy takie miejsca w każdym mieście. W każdym razie nie zaszkodzi pogładzić ... oprócz szczęścia to podobno gwarancja powrotu do Pragi :D

Obrazek

Rzeźba krzyża - Golgoty z figurami Jana Ewangelisty i Marii Dziewicy. Aby się spełniły nasze prośby należy dotknąć liści akantu zdobiących cokół, na którym umiejscowiony jest krzyż.

Obrazek

Bardzo lubię nocne zdjęcia. oddają inną stronę miasta...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 16.10.2020 08:31

Trochę technicznych spraw ... :D

Kwaterunek w Pradze. Jeśli coś jest w miarę dobre, to jest warte polecenia na forum i może posłużyć w przyszłości w podróży ...

Moim zdaniem tak jest z hotelem w którym zatrzymaliśmy się.

http://www.unoprague.cz/

Głównym kryterium było znalezienie hotelu z darmowym parkingiem. Kto był w Pradze wie, jak trudno znaleźć takie miejsce w centrum. Hotel jest umiejscowiony na obrzeżach miasta, 5 km, od centrum. Posiada darmowy parking. W środku jest mini bar czynny do późnych godzin wieczornych. Bardzo dobre śniadanie, duży wybór dań na gorąco i zimno, placki, desery ... jedno z lepszych śniadań jakie spotkałem w hotelach.

Do najbliższej stacji metra jest 10 minut drogi. Kilka przystanków i jesteśmy w samym centrum Pragi.

Tak wygląda pokój z wygodnym łóżkiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jedna sprawa. Jeżeli macie w pokojach hotelowych pięknie lśniące szklanki to proponuje je wcześniej dokładnie wymyć. Znajoma, która pracowała w branży hotelowej stwierdziła, że polerowanie szklanek zawsze odbywa się na końcu ręcznikiem po umyciu łazienki ... to powoduje, że szkliwo pięknie błyszczy :papa:

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.10.2020 09:08

Zawsze, wszędzie myje wszelki kubki, talerzyki, a jak mam opcje zabranie to biorę własne, choćby plastikowe wielokrotnego użytku.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 19.10.2020 10:12

Idąc przez Most Karola nie podejrzewałbym, że kiedyś był tu ruch uliczny. Jeździły po nim tramwaje i autobusy. W 1965 pozostał tylko dla dyspozycji pieszych.

Każde miasto ma jakieś anegdoty, które napędzają turystykę. Plotka głosiła, że przy budowie mostu, do zaprawy użyto kurzych jaj, jednak analiza przeprowadzona kilka lat temu, nie potwierdziła tych doniesień. :D

Ciekawostką też jest to, że Most Karola w Pradze jest stylistycznie powiązany z nieodległym mostem gotyckim w Kłodzku, zbudowanym za czeskiego władania ziemią kłodzką. 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu most w Kłodzku. Zdjęcie z internetu.

Obrazek
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 08.06.2021 10:26

KRETA 2021

Muszę się przyznać, że nie czułem większej potrzeby odwiedzenia tej wyspy. Nie wiem czemu, ale zawsze odkładałem jej odwiedzenie na dalszy plan. Nie wiem czemu tak było, czasami takie człowiek ma odczucie, że nie ciągnie go w ten rejon. Zawsze mierzyliśmy na bliższe wyspy w cykladzkim rejonie.

Jak to zawsze bywa przypadek sprawił, że znaleźliśmy się na Krecie. Może zacznę od początku ... gdy wyginęły dinozaury ... chyba nie od tego początku :D :D :D

Rok temu wykupiliśmy tradycyjnie lot do Aten w maju. Lubimy majówki w Grecji, nie ma jeszcze takiego tłoku, a temperatura jest już wysoka i w morzu można też się wykąpać. Niestety pandemia pomieszała plany i nasz lot został anulowany. Ryanair napisał, że bilety możemy wykorzystać w ciągu roku, albo zwrócą nam pieniądze. Wybraliśmy pierwszą opcję.

Rok minął szybko i trzeba było podjąć jakąś decyzje. Z początkiem marca tego roku zarezerwowałem lot do Aten z Rzeszowa. Skoro Ryanair ogłasza loty więc lecimy. Znając sytuację pandemiczną z zeszłego roku podejrzewaliśmy, że pandemia zluzuje bliżej wiosny. mamy to szczęście, że jesteśmy zaszczepieni pełnymi dawkami.

W marcu dostaję maila, że nasz lot zostaje znowu odwołany, to już drugi raz i znowu możemy wykorzystać nasze bilety w innym terminie bez dopłaty. Nie poddaje się, szukam dalej, wszak Grecja ogłasza luzowanie dla turystów od 15 maja. Do Krakowa mam "rzut beretem", ale tam zawsze bilety droższe, nie wiem czemu. Znajduje lot z Modlina do ....Chanii na Krecie w terminie, który nam odpowiada. No trudno, jednak będzie Kreta. Dodam tylko, że tu Ryanair zachował się po ludzku i rezerwacja choć była droższa to została policzona po starej cenie bez dopłaty. Oczywiście dojazd do Modlina trwa dłużej niż sam lot, który trwa 2,5 godziny.

Jeszcze bookowanie hotelu i rezerwacja auta. Tradycyjnie przez internet, godzinka i wszystko pozałatwiane. Wylot był o 7 rano, więc przyjechaliśmy dzień wcześniej do hotelu niedaleko lotniska. Hotel sąsiadował z parkingiem gdzie pozostawiliśmy auto na tydzień.

Trochę o restrykcjach pandemicznych. Do przemieszczania się w kierunku Grecji potrzebne były ... świadectwo zaszczepienia, wydrukowane dwie kartki z kodem na IKP. Dodatkowo rejestracja na greckiej stronie i wypełnienie formularza PLF. Jedyny problem jest taki, że otrzymujemy potwierdzenie po północy w dniu wylotu. Można go ściągnąć na telefon albo wydrukować. Nasz Pan w recepcji był tak miły, że nam wydrukował.

Na lotnisku sprawdzają te dokumenty. Wszystko sprawnie. Miałem krem do opalania 150 ml, ale Dziunia na bramce mi go zabrała, nie dało się uprosić. Pewnie na koniec zmiany następuje podział takich suwenirów. Mój błąd mogłem przelać.

Po wylądowaniu na Krecie oczywiście po wyjściu z samolotu uderzenie gorącego powietrza...tu już lato :D . Sprawdzają te same dokumenty co w Pl. Potem do biura wypożyczalni, jeden podpis i "biała strzała" czeka przed wyjściem. To wypasiony Volkswagen UP !. :D :D :D Wprawdzie górę widział wcześniej jak kierowca, ale na prostym odcinku pędził jak szalony. Miał klimatyzację, a to najważniejsze :papa:

Nasz hotel był w miejscowości Stalos, 10 minut drogi od Chanii. Ponieważ sezon dopiero ospale ruszał, więc cena za tydzień była ok, a warunki idealne. Pokój z widokiem na morze, basen, bar i plażą.

Tak zaczynał się nasz tydzień na Krecie. Dodam tylko, że pogoda nam dopisała i przez cały tydzień był skwar i żar. W dniu odlotu zaczął padać deszcz.

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.06.2021 22:07

Z dwóch pobytów na Krecie mam miłe wspomnienia, więc chętnie poczytam Twoje :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.06.2021 18:11

Mała część Krety odwiedzona, ale czuję ogromny niedosyt, więc n pewno jeszcze tą wyspę odwiedzę.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 09.06.2021 20:38

Chania

W pierwszym dniu po południu wybraliśmy się do Chanii. Miasto Chania słynie z weneckiego portu i starego miasta z krętymi alejkami. W naszym subiektywnym odczuciu raczej przeciętne, widzieliśmy ładniejsze, ale też i brzydsze. Bogata historia miasta wpłynęła na jego kształt obecny co można zauważyć w budownictwie. Wieczorem raczej bez tłumów, wszak sezon dopiero rusza. W porcie jeżdżą dorożki z turystami, ale wg nas pasują one tam jak kwiatek do kożucha. :D :D :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.06.2021 08:57

Na ostatnim zdjęciu Amfora... Pyszną kolację tam jedliśmy...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Sarajewo + Bałkańska pigułka + Grecja + Korsyka+Cypr + Elba - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone