Re: Sarajewo ...
napisał(a) Venom555 » 24.09.2018 09:04
damianisko5 napisał(a):3 dni w Sarajewie tego lata to zdecydowanie za krótko.
Z osobistych doświadczeń:
Hm...chyba, że spokojnym wolnym krokiem z duża ilością przerw.
Stare Sarajewo to miasto na które można spokojnie poświęcić 2 max 3 pełne dni i bez problemów się je zwiedzi. W nowym jest zdecydowanie mniej gdzie z roku na rok widać poprawę ale raczej w formie łatania starych dziur co i tak w znacznym stopniu poprawia estetykę.
Rzeka Miljacka jest brudna. Co moment widać doprowadzone do niej rury i wlewającym sie nie wiadomo czym. Szkoda, ze tego nie uregulują. Jedynym odremontowanym budynkiem jest Vijećnica , który jest praktycznie na każdym zdjęciu czy widokówce.
Same Stare Miasto bardzo ciekawe, specyficzne. Jazda samochodem po wąskich ulicach z tramwajami w tle jest tez ciekawa
Jako , że jestem smakoszem piwa i muszę popróbować lokalnych produktów zaskoczeniem dla mnie było to, że w Konzumie nie ma piwa i ogólnie żadnego alkoholu. Z tym nie było jednak problemu w restaurantach - polecam Sarajevsko Premium korkowane tradycyjną stara sprężyną.
Ogólnie dla chętnych - polecam. Warto zobaczyć. Jest też tanio. Jeśli chodzi o noclegi hotele ( dobre ) kosztują około 50€ za dobę. Tańszych z tych co widziałem przy ulicach nie polecam. Jedzenie dobre. Dojazd od strony Chorwacji trochę męczący.
Pozdrawiam.