Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Saplun Bay na bis czyli pożegnanie z Chorwacją – maj 2024

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Saplun Bay na bis czyli pożegnanie z Chorwacją – maj 202

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.08.2024 08:22

"megidh"] Co oznacza ten znak ?.

To zakaz kotwiczenia. Znak co krok widoczny na chorwackim wybrzeżu. Stawiany gdy w wodzie są kable albo wodociąg i wtedy całkowicie zrozumiały. Ale w wielu miejscach stawiany bo tak :cry:

Pięknie. Niesamowity kolor wody jest w tym miejscu. Ciekawe co będzie, jak dotrzecie do celu ?.

Wypłycenie plus niezarośnięte dno dają piękny kolor wody :hearts:
W Saplun będzie ładniej :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.08.2024 09:14

Tu jest bardzo ładnie, troszkę jak na Mazurach.

DSC_3771.JPG

DSC_3772.JPG

DSC_3773.JPG

DSC_3774.JPG

DSC_3775.JPG

DSC_3776.JPG

Kolor wody absolutnie wymiata.

IMG_20240430_111856.jpg

DSC_3777.JPG

IMG_20240430_112000.jpg

IMG_20240430_112011.jpg

Na skałkach urzędują ptaszki.

DSC_3778.JPG

DSC_3779.JPG

DSC_3780.JPG

DSC_3781.JPG

DSC_3782.JPG

DSC_3783.JPG

DSC_3784.JPG

DSC_3786.JPG

I kolejne przeszkody nawigacyjne.

DSC_3785.JPG

DSC_3787.JPG

IMG_20240430_112409.jpg

DSC_3789.JPG

Za rufą wciąż jeszcze widzimy Orebic.

IMG_20240430_112425.jpg

IMG_20240430_112454.jpg

DSC_3790.JPG

Tu fajna skałka, okupowana oczywiście przez skrzydlatych mieszkańców.

DSC_3791.JPG

DSC_3792.JPG

DSC_3793.JPG

DSC_3794.JPG

DSC_3795.JPG

DSC_3796.JPG

DSC_3797.JPG

IMG_20240430_115442.jpg

DSC_3809.JPG

Załoga zadowolona, że płyniemy do obiecanej Saplun.

DSC_3810.JPG

DSC_3811.JPG

DSC_3812.JPG

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.08.2024 11:08

Badija, Vrnik i cała reszta ;) Bardzo podobało mi się pływanie między tymi wysepkami :D Dwa razy kajakowaliśmy w tamtych rejonach i za każdym razem były "przeboje" z wiatrem ;) Jak nie silny mistral, to jugo :roll:

Udało Wam się może zauważyć daniele chodzące po Badiji? :) Wydaje mi się, że w tym roku widziałam jednego z promu albo to było przywidzenie ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.08.2024 15:47

maslinka napisał(a):Badija, Vrnik i cała reszta ;) Bardzo podobało mi się pływanie między tymi wysepkami :D Dwa razy kajakowaliśmy w tamtych rejonach i za każdym razem były "przeboje" z wiatrem ;) Jak nie silny mistral, to jugo :roll:

Udało Wam się może zauważyć daniele chodzące po Badiji? :) Wydaje mi się, że w tym roku widziałam jednego z promu albo to było przywidzenie ;)

Zupełnie zapomniałam o danielach :rotfl: :oops: Dopiero teraz sobie przypomniałam, że widziałam je w relacjach. Ależ gapa ze mnie :glupek: :glupek: :glupek:
Te wysepki są śliczne, woda wokół nich taka niebieska. Świetne miejsce na kajak :plusone:
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 08.08.2024 20:40

piotrf napisał(a):Bardzo lubię orzechy i pochłaniam ogromne ich ilości , ale niestety nie wszystkie rodzaje orzechów jeść mogę w dużych ilościach . Na ogrodzie mam ogromną leszczynę rodzącą rok w rok sporą ilość orzechów , ale akurat tych mogę bezpiecznie zjeść tylko kilka , o jeden za dużo i nawet przełknięcie śliny stanowi problem . . . :oczy: dlatego współczuję Surfingowi bardzo , ale również całej ekipie . Dobrze że wszystko skończyło się bezpiecznie .
Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję.
Mamy podobnie, nigdy nie maiłem tak mocnej reakcji na orzechy, zjadłem nieświadomie za dużo , bo emocjonowałem się nocnym podejściem i omijaniem płycizn.

majkik75 napisał(a):No to mieliście "przygody" ... :nie: Dobrze, że z kolegą nic się nie stało :proszedzieki:
Kurcze, EKUZy zawsze mamy, do tego dodatkowo zawsze wykupuję ubezpieczenie, to raptem nawet na dłuższy wyjazd max 300 zł, ale strzeżonego ...
pozdrawiam, Michał

Dziękuję

piekara114 napisał(a):Z ciekawości ubezpieczenie KL z jakiej firmy było? I faktura była wystawiona bezgotówkowo czy do płatności na miejscu i późniejszej refundacji przez ubezpieczyciela?

250 eur - niby nie dużo za przyjazd karetki, ale jak popatrzymy na zakres pomocy (w sumie w tym przypadku niewielki) to można sobie wyobrazić jaki byłby koszt jakby trzeba było zrobić usg czy podpiąć do respiratora. Ubezpieczenie KL obowiązkowe :!: ale tak samo obowiązkowa jest karta EKUZ :!: Piszę to też z własnego doświadczenia.

Mam całoroczną Polisę Bezpieczny Powrót w PZU, zwrot całości z faktury bez problemow do 10 dni.

W Alpenverein w podobnym pilnym przypadku jeżeli ich nie zdążysz powiadomić w momencie zdarzenia potrącają 80 Euro udziału własnego.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 08.08.2024 20:53

Kapitańska Baba napisał(a):
"piekara114"]Z ciekawości ubezpieczenie KL z jakiej firmy było?

Nie odpowiem bo nie wiem :oops:

I faktura była wystawiona bezgotówkowo czy do płatności na miejscu i późniejszej refundacji przez ubezpieczyciela?

Płatność była gotówką, do późniejszego rozliczenia z ubezpieczycielem.

250 eur - niby nie dużo za przyjazd karetki, ale jak popatrzymy na zakres pomocy (w sumie w tym przypadku niewielki) to można sobie wyobrazić jaki byłby koszt jakby trzeba było zrobić usg czy podpiąć do respiratora. Ubezpieczenie KL obowiązkowe :!: ale tak samo obowiązkowa jest karta EKUZ :!: Piszę to też z własnego doświadczenia.

Gdyby Surfing miał przy sobie EKUZ cała procedura byłaby jak najbardziej bezkosztowa i załatwiona na miejscu, w karetce.
Pani doktor chciała tylko numer tej karty i tyle.
Żadnych faktur, drukowanych kwitów.
Ale że EKUZa nie było - trzeba było jechać do szpitala po rachunek co kosztowało i czas i pieniądze bo 50 euro za podwózkę nikt nie zwróci.

Mam całoroczny Bezpieczny Powrót w PZU
W Europie warto mieć kartę EKUZ, a w sytuacji doraźnej pomocy warto rozważyć pożyczkę karty od kogoś, bo lekarz potrzebuje tylko jej numer i ma problem biurokracji z głowy.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 08.08.2024 21:02

piotrf napisał(a):
Surfing miał z nami przechlapane do końca rejsu. :lol:

Nic tak nie cieszy jak cudze nieszczęścia mawia stare przysłowie :zeby: , ale żeby pastwić się nad załogantem :lol:

Pozdrawiam
Piotr

Oj tam zaraz pastwić :lol: :lol: :lol: My tylko dbaliśmy aby zawsze pamiętał że orzeszki to chyba nie jest najlepsze jedzonko :lol: :lol: :lol:
A że przy okazji było nam bardzo wesoło to już inna para kaloszy :rotfl: :mg: :lol:

Rejsem z Wami :serduszka: rozpocząłem nowy etap w moim życiu, nie przypuszczałem że będzie to tak dosłowne :)
Dzięki Wam i wspanialej Załodze, uśmiecham się na widok orzeszków :D
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 08.08.2024 21:16

Daliście mi wiele radości i całkiem przypadkowo nowe życie :D
Płyńmy jak delfiny.....
wiersz rejs.jpeg

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.08.2024 21:34

Kapitańska Baba napisał(a):Tu jest bardzo ładnie, troszkę jak na Mazurach.

Sprawdzimy jak jest na Mazurach w przyszłym tygodniu 8) , póki co w niedzielę ( już zarezerwowane ) popłyniemy "po trawie" :oczko: dzięki Tobie , albo przez Ciebie , bo zaraziłaś :oczko: :smo: Trzeba przecież sprawdzić co się zmieniło . . .
Kolor wody w Twojej relacji bardzo w moim guście :D

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.08.2024 07:30

surfing napisał(a):W Europie warto mieć kartę EKUZ, a w sytuacji doraźnej pomocy warto rozważyć pożyczkę karty od kogoś, bo lekarz potrzebuje tylko jej numer i ma problem biurokracji z głowy.
No nie wiem, mi w szpitalu sprawdzali kartę EKUZ z dowodem czy dane się zgadzają....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.08.2024 08:14

"surfing"]
Mamy podobnie, nigdy nie maiłem tak mocnej reakcji na orzechy, zjadłem nieświadomie za dużo , bo emocjonowałem się nocnym podejściem i omijaniem płycizn.

Że też nam się zachciało nocami pływać :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.08.2024 08:16

surfing napisał(a):Rejsem z Wami :serduszka: rozpocząłem nowy etap w moim życiu, nie przypuszczałem że będzie to tak dosłowne :)
Dzięki Wam i wspanialej Załodze, uśmiecham się na widok orzeszków :D

Możesz się uśmiechać ale kolejnym razem masz absolutny zakaz zbiżania się do nich :cisza: :cisza: :cisza:
Bo jeśli się zbliżysz to osobiście będę robić zastrzyk i będziesz moim pierwszym pacjentem :lol: :lol: :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.08.2024 08:20

surfing napisał(a):Daliście mi wiele radości i całkiem przypadkowo nowe życie :D
Płyńmy jak delfiny.....

Czyżby jednak nasza ostatnia rozmowa już była nieaktualna? Oby :przytul:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.08.2024 08:23

piotrf napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Tu jest bardzo ładnie, troszkę jak na Mazurach.

Sprawdzimy jak jest na Mazurach w przyszłym tygodniu 8) , póki co w niedzielę ( już zarezerwowane ) popłyniemy "po trawie" :oczko: dzięki Tobie , albo przez Ciebie , bo zaraziłaś :oczko: :smo: Trzeba przecież sprawdzić co się zmieniło . . .
Kolor wody w Twojej relacji bardzo w moim guście :D

Pozdrawiam
Piotr

Tak zarażać to ja lubię :cmok: Aż Wam zazdroszczę choć całkiem niedawno wróciłam z tej trawiastej żeglugi :oczko: Było mega :hearts: :hearts: :hearts: Takiej przyrody, ptactwa i widoków dawno nie doświadczyłam :serduszka: :serduszka:
Bawcie się tam cudnie i czekam na jakieś fotki :proszedzieki:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.08.2024 08:25

piekara114 napisał(a):
surfing napisał(a):W Europie warto mieć kartę EKUZ, a w sytuacji doraźnej pomocy warto rozważyć pożyczkę karty od kogoś, bo lekarz potrzebuje tylko jej numer i ma problem biurokracji z głowy.
No nie wiem, mi w szpitalu sprawdzali kartę EKUZ z dowodem czy dane się zgadzają....

Nasza pani doktor z pogotowia nic nie sprawdzała ale należało od razu podać dane właściciela karty, potem nie dało się ich już zmienić - sama nas o tym poinformowała :oczko:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Saplun Bay na bis czyli pożegnanie z Chorwacją – maj 2024 - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone