Re: Saplun Bay na bis czyli pożegnanie z Chorwacją – maj 202
napisał(a) Kapitańska Baba » 18.07.2024 08:26
"piekara114"]Rzeczywiście pusto...
Byłam tydzień wcześniej w Turcji i takich pustek nie było (choć do tłumu trochę jeszcze brakowało), a odwiedziłam miejsca z listy musy see...
I ta majówka i nasz ubiegłoroczny sierpniowy urlop były takie puste...
Co do cen to totalne odklejenie... Tylko raczej spadku turystów nie będzie (Chorwacja mega się otwiera na turystów przylatujących low costami), kolejne pokolenia przyjeżdżają, bo dalej jest mity tanich wakacji w Chorwacji, a niektórzy włodarze miasteczek wypowiadają się w tonie, nie zależy nam "na ilości, ale na turystach, którzy zostawia tu więcej pieniędzy (wstępy, knajpy, droższe hotele)."
Włodarze mogą sobie mówić bo im może rzeczywiście nie zależy. Ale co na to powiedzą za jakiś czas 'zwykli' ludzie co mają swoje mieszkania na wynajem? co prowadzą jakieś małe interesy? O ruchu w tego typu przybytkach się nie wypowiem bo nie korzystam. Ale od lat wynajmuję jachty i cokolwiek w temacie wiem. Jachty są w większosci w leasingu więc jak się nie czarterują to nie ma z czego zapłacić rat. A nie czarterują sie jak dawniej. Jeszcze kilka lat temu aby wynając małą łódź - bo taka nam pasuje - musiałam się decydować we wrześniu, październiku rok wcześniej. Chwila później i wszystkie były wykupione. A teraz? Z tydzień temu patrzyłam z ciekawości - mogę wziać na dwa tygodnie od połowy sierpnia, dostępny.
Jak w 2020r nikt nie przyjechał do Cro przez zakazy - część czarterowni upadła. Ciekawa jestem jak bedzie teraz.