...
No to jedziemy dalej.
Niestety radio w Micrze, nadaje tylko smutne greckie ballady, wiec trzeba sobie
ponucić stare hity
.
Zgodnie z planem mamy się wrócić tą samą trasą, gd ale moją uwagę przykuwa zameczek położony w centrum wsi
Akrotiri .
Skręcam w pierwszą dróżkę w prawo, szukając dogodnego postoju. Rezygnuje z kilku miejsc, bo za daleko od tej warowni i ...jest to błąd.
Blisko centrum nie ma jak zaparkować, a dróżka okazuje się jednokierunkowa.
Więc jeśli tam będziecie w sezonie - zostawcie auto, przy pierwszej nadażającej się okazji.
Stawiam samochód od południowej strony wsi, niestety w słońcu i próbuję go atakować wzgórze od południa wąskimi ścieżkami, miedzy domkami. Między domkami grasują psy ... duże psy ... Grecy raczej nie trzymają małych piesków. Muszę wrócić się dróżką, którą przyjechaliśmy ... ech gdybym miał chociaż statyw
.
Przed zameczkiem stoi nowoczesna panagia ... dla dobrych widoków, można pospacerować po okolicznych dachach.
....
Sam zamek to zrujnowana wenecka warownia, ponoć z XIII wieku. Nie taka mała.
Mieści się tam centrum kulturalne
LA Ponta, urządzające co jakiś czas jakieś eventy - po rozpisce zorientowałem się że głownie koncerty (zwłaszcza na dudach).
Niestety obiekt jest otwarty, tylko w czasie trwania tych eventów, a nie wczesnym popołudniem
...ale i tak jest tu malowniczo.
Kilka dni temu zrobiłem mały research sieciowy - i wygląda na to, że centrum La Ponta przeniosło się na amen do Megalochorii -
https://www.symposionsantorini.com/. Ciekawe co teraz będzie na zameczku...
W sumie fajne miejsce, chociaż nie unikalne ...
Schodzę w dół do wsi.
Tutaj jest większa cerkiew, kilka sklepików, trochę ludzi (wszystkich można było policzyć na palcach) i też pieski, ale grzeczniejsze.
Cóż ...zjeżdżamy. Trochę nie wyszła ta wizyta.
Z drugiej strony przekonaliśmy się, że są w sezonie, na wyspie całkiem puste miejsca.