Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Santorini 2017 - wyspa na 6- tkę.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Potter
Cromaniak

Postnapisał(a) Potter » 21.02.2018 14:35

Te zdjęcia wydają się podobne .... Ale można na nie patrzeć i patrzeć i patrzeć .... i patrzeć :oczko_usmiech: .
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 22.02.2018 01:42

beatabm napisał(a):Egejskie pokazało pazurka :wink:

Dość to poczuliśmy, krótko, ale intensywnie.,
Ponoć ogólnie dobrze buja na egejskim, słyszałem, że najgorzej w sezonie, już niejaki Homer o tym pisał :wink: .

Potter napisał(a):Te zdjęcia wydają się podobne .... Ale można na nie patrzeć i patrzeć i patrzeć .... i patrzeć :oczko_usmiech: .

No to jeszcze ponudzę ... :D
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 22.02.2018 01:55

...
Zbliżamy się do starego portu.
Nad nami majaczy Fira.
I nawet nasz hotelik widać bardzo dokładnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo zachęt i nawoływań pana z karteczką: Donkey taxi 6 E, wybieramy kolejkę linową w cenie również 6E.
Kolejka to dar bogatego biznesmena, pana Nomikosa, wywodzącego się z wyspy.
Zespół 6 wagoników, po 6 miejsc każdy, sprawnie wspina się do góry ...cicho, czyściutko, i niestety za ... szybko.
A na górze to co zwykle ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na pożegnanie dnia zaliczamy jeszcze sunsecik z hotelowego tarasu ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...ale Fira spać nie daje ...

Obrazek
Beata W.
Cromaniak

Postnapisał(a) Beata W. » 22.02.2018 08:55

Fotki z tej Twojej Santorini są po prostu powalające :hearts:
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 22.02.2018 09:30

Buber napisał(a):
Potter napisał(a):Te zdjęcia wydają się podobne .... Ale można na nie patrzeć i patrzeć i patrzeć .... i patrzeć :oczko_usmiech: .

No to jeszcze ponudzę ... :D
Ponudzaj :)

Buber napisał(a):...
Zbliżamy się do starego portu.
Nad nami majaczy Fira.
I nawet nasz hotelik widać bardzo dokładnie...
Taa :roll: :mrgreen:
Ja nie wiem czy na górze z bliska nie miałabym problemu trafić do właściwego a co dopiero wskazać go z morza :mrgreen:

Sunsecik :hearts:

Buber napisał(a):...ale Fira spać nie daje ...
Szkoda czasu na spanie, lepiej wypatrywać oczęta :)
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.02.2018 09:46

Buber napisał(a):
beatabm napisał(a):Egejskie pokazało pazurka :wink:

Dość to poczuliśmy, krótko, ale intensywnie.,
Ponoć ogólnie dobrze buja na egejskim, słyszałem, że najgorzej w sezonie, już niejaki Homer o tym pisał :wink: .

Niestety tak. Na egejskim w lecie szaleje meltemi - chorwacka bora przy nim to pikuś. Wiatr jak wiatr, do przeżycia, niestety ma duży rozbieg od lądu i podnosi fale, całkiem duże fale. I wtedy przestaje być zabawnie :roll: . To znaczy są tacy którzy to lubią oczywiście jednak ja do wielbicieli nie należę :oczko_usmiech:

Piękny zachodzik :hearts:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 22.02.2018 21:10

Te Twoje zdjęcia z lazurowym niebem i białymi domkami są SKANDALICZNE

I to przy takich mrozach..... ;)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 22.02.2018 22:31

Twoje i wcześniej Myszo-Potterowe Santorini tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że na tą wyspę to trzeba jechać na kilka dni, a nie za 100eur na kilka godziny, z czego część w autobusach...
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 24.02.2018 15:00

Beata W. napisał(a):Fotki z tej Twojej Santorini są po prostu powalające :hearts:

Dzięki, ale to ściema totalna, wszystko podrasowane, wcale tam tak nie ma, naprawdę to fotki z innej planety :wink: .

gusia-s napisał(a):
Buber napisał(a):...
...I nawet nasz hotelik widać bardzo dokładnie...
Taa :roll: :mrgreen:
Ja nie wiem czy na górze z bliska nie miałabym problemu trafić do właściwego a co dopiero wskazać go z morza :mrgreen:

Z pozoru jest ciężko, ale w tych miasteczkach jest sporo kościółków.
Należy znaleźć wieżę najbliższego naszej lokalizacji i nią się kierować. Trafi się jak po sznurku :D.

beatabm napisał(a):Niestety tak. Na egejskim w lecie szaleje meltemi - chorwacka bora przy nim to pikuś. Wiatr jak wiatr, do przeżycia, niestety ma duży rozbieg od lądu i podnosi fale, całkiem duże fale. I wtedy przestaje być zabawnie :roll: . To znaczy są tacy którzy to lubią oczywiście jednak ja do wielbicieli nie należę :oczko_usmiech:

Fale były ... nie wiem jak oni śmigają tymi statkami między wyspami na Egejskim.
Zresztą sam Santoryn jest bardzo wietrzny.

tony montana napisał(a):Te Twoje zdjęcia z lazurowym niebem i białymi domkami są SKANDALICZNE
I to przy takich mrozach..... ;)

Jakich mrozach - 3 dni temu było 20 +, a u Ciebie na Te-fie pewnie jeszcze wiecej :D.

piekara114 napisał(a):Twoje i wcześniej Myszo-Potterowe Santorini tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że na tą wyspę to trzeba jechać na kilka dni, a nie za 100eur na kilka godziny, z czego część w autobusach...

Dokładnie, chociaż jak ktoś nie ma takiej kilkudniowej możliwości, to warto wybrać się nawet na te 6-7 godzin z Krety ...niestety potem ciężko się wraca :| . Tutaj szczegóły na nadchodzący rok.
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 25.02.2018 12:23

gusia-s napisał(a):
Buber napisał(a):...ale Fira spać nie daje ...
Szkoda czasu na spanie, lepiej wypatrywać oczęta :)

... i nie tylko.
Fira wabi, więc wybieramy się na wieczorną imprezkę :D .
Nie będzie to szalone disco, pokaz tańca go-go, czy nielegalny przybytek hazardu.
Lata już nie te, pieniądze jeszcze nie takie :wink: .

Obrazek

Obrazek

Idziemy na ... wesele :mrgreen: .
Wesela organizuje https://www.whitedoorsantorini.com/ na głównej ulicy w Firze.
Wyszperałem info o teatrze na trip - advisorze.
Nie jest to tania impreza, trochę się wahałem, no ale potem stwierdziłem - jak szaleć, to szaleć.
Bilety kupiłem przez internet wcześniej, ale chyba nie jest to konieczne, widziałem sprzedaż na bieżące spektakle.
Natomiast, pewnie w ramach wczesnego zakupu, dostaliśmy najlepszy stolik, pod względem fotograficznym (najbliższy sceny).

Obrazek

Ok - jesteśmy na greckim weselu w Firze, w latach 40-50 -tych XX wieku.
Przy wejściu dostajemy zaproszenie - jesteśmy gośćmi pana młodego ...co tak naprawdę nie ma dużego znaczenia.
Razem z innymi osobami oczekującymi na spektakl, siedzimy sobie spokojnie, aż tu nagle wpada Koko (ciotka panny młodej) i żywiołowo wita wszystkich, całując, rzucając się na szyję itp.
Potem oglądamy zabawny film wprowadzający i scenkę przygotowań do wesela.
Okazuje się, że panna młoda ma ubrać sukienkę swojej babci, a całe wino do wesela wypił kuzyn Kostas (jeden z biednych gości, wybrany przez aktorów ...).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie wchodzimy na tarasik ze stolikami; gdzie czeka na nas białe wino, woda, niewielki, acz wystarczający poczęstunek i zaczyna się wesele.
Tańce, śpiewy, przerywane zabawnymi scenkami ... w międzyczasie Państwo młodzi podchodzą do każdego stolika, rozmawiając z gośćmi. Goście integrują się wzajemnie. Okazało się np., że mamy dwie ciemnoskórne kuzynki z Brooklynnu.
Aktorzy są doskonale przygotowani do występów - profesjonalna muzyka na żywo, śpiewy, tańce, teksty kabaretowe - wszystko jest wykonane perfekcyjnie (zwłaszcza tańce - zorba, hasapiko, połączone z tłuczeniem talerzy :wink: ).
Jednocześnie duża doza improwizacji - występujący zagadują z gośćmi na stare tematy rodzinne, dogadują sympatycznie uczestnikom na temat ich wyimaginowanych wad i zalet, wyciągają na parkiet.
Jest mega sympatycznie. Goście są stale wciągani do zabawy - do tańców grupowych i solowych, ale nic na siłę.
Z fotografowaniem, filmowaniem nie ma problemu, wszyscy są do tego wręcz zachęcani.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powiem Wam rewelacja - największy smutas bawiłby się tam doskonale.
Całość jest po angielsku, zaczyna się punktualnie o 21:30, trwa bite 2 godziny.
A na koniec pamiątkowa fotka z parą weselną.

Obrazek
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 25.02.2018 12:45

Bomba :!:
Świetna atrakcja, lubię taki lokalny koloryt.. Santorini ma sporo do zaoferowania 8) .
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 25.02.2018 13:40

Super impreza!
Po uśmiechu Twojej żony widać, że się dobrze bawiła :D
Na pewno na długo zostanie Wam w pamięci.
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 25.02.2018 14:12

Świetna impreza :hearts: choć nie tania, ale biorąc pod uwagę, że nie trzeba się wykosztować na prezent dla młodych :wink: oraz specjalne przygotowania jakie towarzyszą pójściu na wesele to bomba :)

Byłam na podobnej imprezie na wyspie Meganisi w tawernie Lakis - co prawda nie było to wesele a raczej wieczorna biesiada - było równie fajnie. Zastawione stoły, wino, wspólne tańce zorby i pokaz tańca ze stołem na głowie. Świetnie się bawiłam :) Tutaj opisałam ten wieczór :)
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 25.02.2018 15:59

Chwilę mnie nie było...ale jakoś udało się nadrobić... :oczko_usmiech:

Napiszę tylko tyle ,że...foty SKANDALICZNIE REWELACYJNE...
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 25.02.2018 19:48

marze_na napisał(a):Bomba :!:
Świetna atrakcja, lubię taki lokalny koloryt... Santorini ma sporo do zaoferowania 8) .

To jest komercja, ale naprawdę porządnie przygotowana i wykonana.

maslinka napisał(a):Super impreza!
Po uśmiechu Twojej żony widać, że się dobrze bawiła :D
Na pewno na długo zostanie Wam w pamięci.

Jedna z atrakcji, które długo się wspomina.

gusia-s napisał(a):Świetna impreza :hearts: choć nie tania, ale biorąc pod uwagę, że nie trzeba się wykosztować na prezent dla młodych :wink: oraz specjalne przygotowania jakie towarzyszą pójściu na wesele to bomba :)

Biorąc to wszystko pod uwagę ...to tanio wyszło :wink: .

gusia-s napisał(a):Byłam na podobnej imprezie na wyspie Meganisi w tawernie Lakis - co prawda nie było to wesele a raczej wieczorna biesiada - było równie fajnie. Zastawione stoły, wino, wspólne tańce zorby i pokaz tańca ze stołem na głowie. Świetnie się bawiłam :) Tutaj opisałam ten wieczór :)

Pamiętam, myślałem o tym wieczorku podczas pobytu na Lefkadzie, ale z juniorami jakoś tak nie po drodze było.

ajdadi napisał(a):...
Napiszę tylko tyle ,że...foty SKANDALICZNIE REWELACYJNE...

To przez SKANADALICZNE PLENERY :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Santorini 2017 - wyspa na 6- tkę. - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies