Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Santorini 2017 - wyspa na 6- tkę.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
słoma79
Cromaniak
Re: Santoryn wyspa na 6- tkę.

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 13.01.2018 18:46

Janusz Bajcer napisał(a):
maslinka napisał(a): Będę tu, bo powoli oswajam się z możliwością zdrady 8O :mrgreen:

Kiedyś pierwsza musi być .... :oczko_usmiech:

ja też się oswajam...ale to jeszcze nie ten moment...za to Egon :oczko_usmiech: coraz bardziej mnie przekonuje :oczko_usmiech: :mrgreen:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.01.2018 18:55

Buber napisał(a):...
W cenie biletu jest posiłek.
Zgodnie z sugestią z fly4free zamówiliśmy jedzenie koszerne.
Nie dość, że dobre, to jeszcze jest tego dużo (to na fotce to tylko I danie), tak z 1,5 – 2 x więcej jak tradycyjny lanczyk.

To jest dobra podpowiedź... Muszę tylko przekonać małżonka, że nie trzeba zmieniać wyznania z powodu takiego lunchu. :oczko_usmiech:

Testowaliście kiedy wersję dziecięcą lunchu u Egona? :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.01.2018 18:56

O jedzeniu A. czytałam u myszy już i to mi się spodobało, mozliwość wyboru... Ale ostatnio oglądałam program o lataniu i jedna część dotyczyła jedzenia serwowanego na pokładzie i trochę się zniechęciłam... okazało się, że to jedzenie serwowane w economy ma 3 letni okres przydatności do spożycia Obrazek Obrazek a w składzie dominują konserwanty.... Muszę się chyba tym A. przelecieć i przeczytać etykietę....

A z ciekawości kiedy loty rezerwowałeś? I jak cenowo w sezonie Cię to wyszło?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.01.2018 19:00

piekara114 napisał(a):O jedzeniu A. czytałam u myszy już i to mi się spodobało, mozliwość wyboru... Ale ostatnio oglądałam program o lataniu i jedna część dotyczyła jedzenia serwowanego na pokładzie i trochę się zniechęciłam... okazało się, że to jedzenie serwowane w economy ma 3 letni okres przydatności do spożycia Obrazek Obrazek a w składzie dominują konserwanty.... Muszę się chyba tym A. przelecieć i przeczytać etykietę....

Ja w tym roku se sałatkę owocową wybrałam ... bezpiecznie :oczko_usmiech:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.01.2018 20:01

Cześć serdecznie Wszystkim, wesołym zwierzakom i ludziom, we wszystkich rzędach i na grzędach.
Zdjęcia zawsze mogą być lepsze, niektóre obiekty niegodne lustrzanki zostały ustrzelone ze smartfona.
Santoryn z Krety to takie uczucie jak polizać pysznego loda ze 2 razy, potem go upuścić ... i nie mieć kasy na kolejnego... straszne.
Mimo to amatorów takiej wyprawy (150 E za sam dojazd), widzieliśmy w Firze całe kompanie.
Mam nawet przewodnik po Krecie, gdzie największą atrakcją Krety jest wycieczka na Santoryn ...

Maslinko zdrada jest ok, pod warunkiem, że przyjemna, a ta będzie nawet na 6-tkę :D .
Mikromir wersji dziecięcej nie było, bo my nie dzieci ... pewnie malizną śmierdzi :wink: .
Piekara loty jakoś tak najwcześniej kliknęliśmy - chyba nawet w styczniu, koszt to niewiele ponad 400 E tam i z powrotem, dla naszej dwójki.
Ostatnio edytowano 13.01.2018 21:12 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
olkas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olkas » 13.01.2018 20:07

Dołączyłam i z przyjemnością czytam.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.01.2018 20:23

...
Obrazek

JESTEŚMY NA MIEJSCU :D ... które jest w dodatku lepsze jak Ibiza.

Naszą bazą był hotel Keti, w południowej części Firy, poniżej prawosławnej katedry, w najniższym możliwym miejscu w kalderze (pod nim był już tylko Stary Port).
Bardzo dobra miejscówka.
W okolicy jest dużo hoteli, pewnie luksusowych ... ale często ich okna, drzwi, wychodzą na okoliczne, czasem zatłoczone uliczki, widoki z nich są ograniczone, co chwilę ktoś zagląda w okno i za dużo słychać hałasu z miasteczka.
W Keti tego wszystkiego nie ma, a widoki są niezakłócone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mankament to oczywiście schodki prowadzące w dół do hotelu - ale nie jest ich wiele.
Dodatkowo przy zamówieniu transferu, bagaże znosi pan noszowy.
Pokoje typu jaskiniowego, z wielkością są w sam raz. Wszystko oczywiście w nich było, ale np. takiej klimy w ogóle nie włączaliśmy, w "jaskini" panowała optymalna temperatura.
Obsługa bardzo miła, dyskretna i pomocna obsługa, pyszne śniadania na tarasie.
Normalnie Raj.

Jest późne popołudnie, po rozpakowaniu się, ruszamy na pierwszy sunset.
Zachody słońca to atrakcja Santorynu, najbardziej znany jest ten tłoczny w Oia.
Wg. Dave, najlepszym miejscem do oglądania jest Imerovigli … więc tam skierowaliśmy swoje pierwsze kroki.

Obrazek
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.01.2018 20:24

I ja też tu będę skrupulatnie wszystko czytać i paczeć ... bo niewątpliwe zechcę na Santorini kiedyś wylądować :)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.01.2018 20:40

...
Wydaje się że do Imerovigli jest niedaleko.
Stoki kaldery na Santorynie to takie Trójmiasto - od najniższego, do najwyższego - Fira, Firostefani, Imerovigli, wszystko jest właściwie w jednym miejscu
Nic bardziej błędnego – szybkim krokiem, bez zbędnych fotek zajęło nam to godzinkę … no nie żartuję.

Obrazek

Wąskie uliczki Firy są bardzo swojskie.
Nawet takie odpustowe, pełno sklepików z badziewiem, mało butików ekskluzywnych, światowych marek.
Spodziewałem się jakiegoś nadętego St. Tropez, czy Monte Carlo, a poczułem się jak na Krecie.
W sumie Santoryn to dość demokratyczny target, nie widziałem nikogo w typie bogatego ruskiego oligarchy, czy arabskiego szejka ... w ogóle nie widzieliśmy żadnego człowieka w szacie typu Arab/ka ... a na Krecie takowi byli.
Za to najwięcej jest przedstawicieli ulubionej nacji Anakina (i mojej), pochodzących z najpiękniejszego kraju na świecie (dla niewtajemniczonych - z buta).
Ale zostawmy te rozważania, nie przyjechaliśmy tu przecież dla przyjemności, tylko, żeby widoki podziwiać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.01.2018 20:57

Hej Gusiu wrażenia będą niezapomniane.
A teraz ... zdrówko :D .

Obrazek

Obrazek

Przedstawiam Knajpkę Mezzo w Imerovigli, naprzeciwko Skaros Rock i tuż obok widokowej kapliczki.
Styl włoski, jedzenie greckie, na wysokim poziomie, widać dużą kreatywność szefa kuchni.
Zapełnia się błyskawicznie do ostatniego miejsca tuż przed zachodem.
Konieczna rezerwacja, a w niej najlepiej ustalić dokładną porę i że będzie się siedziało w pierwszym rzędzie, od kaldery.
Miłe towarzystwo, pyszne jedzenie, wino ... takie sobie.
Najważniejszy i tak jest sunset.

Obrazek

Słońce, skądkolwiek by nie popatrzył zachodzi nad Thirassią, stanowiącą zachodnią resztkę starożytnej Strongoli, przed wybuchem wulkanu.
W imerovigli w bonusie mamy jeszcze widok na Skaros - wzgórze na którym 500 lat temu znajdowała się stolica wyspy.
Po serii fatalnych trzęsień ziemi, miasto w kilku etapach zsunęło się do morza, a ludność przeniosła się do niewiele bezpieczniejszej Firy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.01.2018 21:08

Lubię Twoje wyprawy, więc jestem;
ale żeby tak 3 tygodnie po Krecie, no, no...

bardzo ciekawe zdjęcia
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.01.2018 21:11

...
Hej te kiero ... co zrobić, taka karma :wink: .
...

Obrazek

Obrazek

Robi się ... ciemno ... więc wracamy.
Ale to nie koniec wrażeń.
Najpierw Firostefani...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...potem Fira ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i już na miejscu ...

Obrazek

Obrazek

Dobranoc ... :papa:

Obrazek
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 13.01.2018 21:47

Buber napisał(a):Dobranoc ...

To ja, nie zdążyłam się jeszcze przywitać, a tu już nie ma z kim :lol: 8O :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.01.2018 21:54

Buber napisał(a):Za to najwięcej jest przedstawicieli ulubionej nacji Anakina (i mojej), pochodzących z najpiękniejszego kraju na świecie (dla niewtajemniczonych - z buta).

W takim razie jestem zmuszony się z Tobą połączyć w bulu. :?

A tak poza tym to oczywiscie też będę z Tobą. :mrgreen:

Na temat zdjęć już się wielokrotnie wypowiadałem, więc teraz tylko napomknę, że nienawidzę Cie jeszcze bardziej.
:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2018 22:07

Buber napisał(a):...
widoki są niezakłócone.
Obrazek

...
Iii TO jest właściwe słowo
...
Pięknie :D
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Santorini 2017 - wyspa na 6- tkę. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies