Re: Santorini, Ateny 2015 + HR + IT + Grecki horror 2016
napisał(a) husband » 08.05.2016 21:30
Witam ponownie
To miała być kolejna majowa wizyta w Grecji. Po udanej, beproblemowej zeszłorocznej w Santorini w tym roku wybór padł na Naxos ...
Bilety Ryanair kupione wcześniej, kwatera dla 2 osób również zarezerwowana, hotel z booking.com z dobrymi ocenami i chyba po dobrej cenie ( wada - bez zwrotu w wyniku anulacji), nie wchodziło to w grę .... termin 5-11 maja2016
Zaczynamy
Plan jak w zeszłym roku...
Wylot z Modlina 5 maja i po bezproblemowym locie o godzinie 23.40 (+1 godz) meldujemy się na lotnisku w Atenach. Wsiadamy w autobus X96 i jedziemy 40 minut do Pireusu, gdzie mamy zarezerwowany hotel na jedną noc. Hotel blisko portu, meldujemy się, kąpiel i spanie. Prom do Naxos mamy następnego dnia o godz 7.30, bilety jak w zeszłym roku, kupione w Zas Trawel drogą wysyłkową.
Rano w dobrych humorach i wyspani udajemy się do portu w Pireusie. Po drodze jeszcze kupujemy gorącą kawę i już jesteśmy na miejscu.
Trochę zdziwiło mnie, że w porcie taki spokój i nic się nie dzieje. Ale to nic, może to jeszcze nie wakacje ... Docieram do miejsca odpływania promu. Coś mi tu nie gra ... Przecież ten prom Blue Star Delos zawsze był już widoczny z daleka.
Chodzę, szukam, co się dzieje .... dochodzi godzina wypłynięcia, a tu cisza ? Zgłupieliśmy ...
Zatrzymuję jakiegoś pracownika portu i pytam co się dzieje ???? A on mi na to:
CAŁY SEKTOR PUBLICZNY W ATENACH W REAKCJI NA CIĘCIA EKONOMICZNE RZĄDU I PLANY PRYWATYZACJI OGŁASZA 4-DNIOWY STRAJK... NIE ODPŁYWAJĄ PROMY, NIE KURSUJE METRO I AUTOBUSY, OGÓLNY PARALIŻ !!!
Czy jesteśmy największymi pechowcami na ziemi ??? oto jest pytanie ???
TAK ZACZĄŁ SIĘ MÓJ GRECKI HORROR A.D. 2016
c.d.n.