Re: Santorini, Ateny 2015 + HR + IT + ?
napisał(a) husband » 21.08.2015 07:41
Werona
"Romeo! Czemuż ty jesteś Romeo!
Wyrzecz się swego rodu, rzuć tę nazwę!
Lub jeśli tego nie możesz uczynić,
To przysiąż wiernym być mojej miłości,
A ja przestanę być z krwi Kapuletów"
Każdy pewnie słyszał gdzieś te słowa. Chociaż historia Romea i Julii nie wydarzyła się naprawdę, jest tylko fikcją literacką Williama Szekspira. Werona, w której ona się rozgrywa, cieszy się sławą najbardziej romantycznego miasta.
Pewną ciekawostką może być fakt, że choć romans mógł być tylko literacką fikcją, dom ten naprawdę należał do rodziny Capulettich.
Najsławniejszy balkon w Weronie. Tak naprawdę legendarny balkon dobudowano krótko przed II wojną światową. Pod balkonem umieszczono tabliczkę z fragmentem słynnej sceny balkonowej.
Pod słynnym balkonem znajduje się naturalnej wielkości posąg Julii wykonany z brązu. Stanął tutaj w latach 70-tych XX wieku i od razu stał się jednym z najchętniej fotografowanych posągów w Weronie.
Kolejnym obowiązkowym rytuałem odwiedzających to miejsce, jest dotknięcie piersi Julii, które ma zapewnić powodzenie w miłości. Na wszelki wypadek dotknąłem i ja
Bramę prowadzącą na dziedziniec, oblepiają setki karteczek z miłosnymi wyznaniami. Taki międzynarodowy collage z kolorowych papierków, na których słowo "kocham cię" powtarza się w różnych językach świata. Na murze praktycznie nie ma wolnego miejsca, niektórzy zapisują miłosne wyznania wprost na ścianie, inni rysują serca przebite strzałą i przyklejają za pomocą gumy do żucia.