Re: Santorini, Ateny + HR + IT + Inne + Krk, Słowenia 2016
napisał(a) husband » 23.09.2016 09:21
Jaskinie Szkocjańskie w Słowenii... Kanion w ogromnej Jaskini Szumiącej ma aż 100 metrów głębokości. Przechodzi się tam mostem rozpiętym nad 100-metrową otchłanią – wrażenie jest niezapomniane. Wnętrze jaskini wygląda jak kopalnie Morii z Władcy Pierścieni Tolkiena
Po wyjściu z jaskini idzie się wzdłuż ścian malowniczego kanionu. Jego dnem płynie Reka, przedzierając się przez załomy skalne.
Poruszane na forum kontrowersje czy można robić zdjęcia w środku jaskini. Jest wiele zdań na ten temat. Ja osobiście robiłem i wielu zwiedzających też. Przewodnik widział, nic nie mówił ... Oczywiście zdjęcia bez lampy błyskowej na większej czułości.
Tak ja mówiłem wcześniej dojście piechotą do jaskini około 500 metrów w dół doliny. Pierwsza grupa rusza o godzinie 10.00. Jeszcze nie ma tłoku przed kasami. Później widziałem, że robi już tłoczno.
Po dojściu do głównego wejścia, następuje krótki instruktaż i podział na grupy językowe ... Angielską, Włoską i Słoweńską.
Nie ma Polskiej ... to niedopuszczalne
W jaskini panuje stała temperatura 12 stopni, jest wilgotno, a w powietrzu unosi się delikatna mgiełka ....
Po przejściu „cichego” odcinka jaskini – już z daleka słychać huk i widać unoszącą się w powietrzu parę wodną. Kiedy stopniowo zbliżamy się do kanionu, huk jest coraz głośniejszy, aż wreszcie daleko w dole widać spienioną kipiel wodną. Kanion w ogromnej Jaskini Szumiącej ma aż 100 metrów głębokości. Przechodzi się tam mostem rozpiętym nad 100-metrową otchłanią
Najlepszy punkt zwiedzania jaskini ... most i przepaść pod nim
Robi wrażenie
Dalej trasa schodzi w dół brzegami podziemnego wąwozu i oddala się od rzeki, aż w końcu oślepia nas światło słoneczne wpadające przez wielką bramę wyjściową.
Po wyjściu z jaskini można kierować się prosto do wyjścia, wyjeżdżając windą, lub można nadłożyć drogi i przejść szlak wzdłuż ścian malowniczego kanionu. Jego dnem płynie Reka, przedzierając się przez załomy skalne. Na jednej ze ścian przy szlaku turystycznym umieszczono tablicę pokazującą poziom, jaki rzeka osiągnęła podczas powodzi z 1965 roku
Polecam zwiedzanie jaskini, warto !!!
Następny cel ... Jezioro Bled