Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samolotem na KRK?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bchmiel
Autostopowicz
Samolotem na KRK?

Nieprzeczytany postnapisał(a) bchmiel » 04.01.2008 12:09

Witajcie CROentuzjaści!

To mój pierwszy post na tym forum, choć nie pierwsza wizyta. W tym roku postanowiliśmy z małżonką wybrać się do Chorwacji. Już raz byliśmy 5 lat temu. Tym razem będziemy podróżować z dwojgiem małych dzieci i bardzo mocno rozważamy alternetywne dla samochodu formy przemieszczania się.

Myślimy o samolocie i znalezieniu kwatery w nie za dużej odległości od lotniska, aby nie zbankrutować na dojazd do miejsca pobytu.
Po lekturze forum - na razie pierwszy dzień - chciałbym się wybrac na wyspę KRK, np. do Baski.

Czy da się tam dotrzeć samolotem?

Jeśli nie - to jakie miejscowości są obecnie "obsługiwane" przez loty z Polski?
W rachubę wchodzi jakaś przesiadka w Wiedniu czy Bratysławie.

Podpowiedzcie coś.
Pozdrav
Bartek
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 04.01.2008 14:49

Najbliżej lotniska "Split" są Kastele i Trogir a pośrednio Seget z hotelem MEDENA i wyspa Ciovo z wieloma kwaterami w kilku miejscowościach.
Może ta informacja sie przyda.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2008 18:17

bchmiel napisał(a):Podpowiedzcie coś.
Najbliżej wyspy Krk jest lotnisko Rijeka na wyspie Krk. Warto zajrzeć tu: http://www.rijeka-airport.hr. Latem, w godzinach rannych, na lotnisku tym lądują 2 - 3 samoloty. Po południu - o ile sobie przypominam - też 1 lub 2.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 05.01.2008 21:09

Loty do Rijeki głównie z Niemiec. http://www.rijeka-airport.hr/red.asp
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 05.01.2008 21:20

No wszystko się zgadza poza tą kasą. Lotnisko na Krku jest tuż
przy moście a do Baśki z lotniska jeszcze z 50 km ( coś koło tego).
Poza tym Baśka to najdroższa, najbardziej hałaśliwa i wietrzna
miejscowośc na wyspie. Jeżeli mogę coś poradzić to z dzieciakami
raczej wybrałbym Njiwice albo Malinską lub jej okolice a myślę,
że idealny byłby Porat w zatoce Malinskiej albo Vantacici. Woda
super i specjalne kąpieliska dla dzieci i ruch nieduży. Pozdrowienia !
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.01.2008 09:32

Moje zdanie jest zawsz takie same. Jak będę miał lat "kupę", jak juz kierowanie samochodem nie bedzie mi sprawiało żadnej przyjemności- będę sobie latał samolotem. Teraz dla mnie, to najgorszy środek lokomocji. Owszem, dalekie strony ( Ameryka, Afryka, Azja) to tak, samochodem za daleko. Chorwacja - jak by sie człek uparł to na butach można tam dojść. ........ podróż samochodem, toż to sama przyjemność. Dużo widzisz, za szybą cały czas zmienia się krajobraz .... jest fajnie. Dzieci sie męczą ..... to jedź samochodem 3 dni w jedną stronę, co chwila przystanek, nocleg. Frajda 100000 % lepsza od samolotu.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 06.01.2008 19:01

Woka! 1000% racji. A poza tym dojazd do CRO dużo lepszy
niż nad nasze morze. A biorąc pod uwagę wszystkie przesiadki
oczekiwania odprawy opóźnienia to i tak pewnie na jedno
wyjdzie. Nie mówiąc już o fakcie bycia mobilnym na miejscu
w CRO. No chyba,że ktoś ma własny samolot - Pozdrowienia!
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 06.01.2008 19:34

woka napisał(a):Moje zdanie jest zawsz takie same. Jak będę miał lat "kupę", jak juz kierowanie samochodem nie bedzie mi sprawiało żadnej przyjemności- będę sobie latał samolotem. Teraz dla mnie, to najgorszy środek lokomocji. Owszem, dalekie strony ( Ameryka, Afryka, Azja) to tak, samochodem za daleko. Chorwacja - jak by sie człek uparł to na butach można tam dojść. ........ podróż samochodem, toż to sama przyjemność. Dużo widzisz, za szybą cały czas zmienia się krajobraz .... jest fajnie. Dzieci sie męczą ..... to jedź samochodem 3 dni w jedną stronę, co chwila przystanek, nocleg. Frajda 100000 % lepsza od samolotu.

Też tak uważam, ale zależy skąd bchmiel musi do tej Chorwacji dojechać. Może z Suwałk? To może też bym rozważał, niż tłuc się przez całą Polskę. Bo jak w części południowej lub zachodniej (wtedy jazda przez Niemcy) to tylko samochód. Ja z Bytomia do Baśki Vody (riwiera makarska) 1250km robię w 14,5h. Myślę, że to całkiem do zaakceptowania czas. No i samochodem zawsze może więcej rzeczy (dla dzieci - zabawek) wziąść. Samolot to wg. mnie nieporozumienie w tym przypadkuy, bo trzeba wziąść pod uwagę pewne ograniczenie ilości bagażu (nawet znaczne) - do tego co się udźwignie, do tego trzeba mieć jeszcze wolne ręce do "obsługi" [małych] dzieci, do tego lotniska nie lądują w kurortach - więc kłopotliwy w obcym kraju dojazd do docelowej miejscowości [też koszt trzeba brać pod uwagę] itd. itp. Jak próbuję sobie to wyborazić: ja i żona obłożeni bagażami + 4 letnia córka [jedno dziecko] - hooorroooorrr.

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone