Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samolotem do Splitu

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.05.2008 17:45

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :? :? :?
:mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2008 17:46

kotwiczka napisał(a):....Ja będę piła wino w konobie w Trogirze a On dalej będzie się tłukł tym samym autobusem :) ....

No i super. Ty możesz pić a on będzie jechał - jego interes, nie Twój
Każdy jedzie jak mu pasuje i nikomu z nas nic do tego.
Ja też moge jechać do HR przez biuro i wyjdzie mnie taniej i wygodniej niż samemu ale......to już moja sprawa. Nieprawdaż :?: :wink:

A teraz możemy porozmawiać o wyższości jednych świąt nad drugimi i będzie to tak samo pasjonująca dyskusja jak powyższa :wink: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 11.05.2008 17:48 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 11.05.2008 17:47

Hej "Kotwiczko"-zakopmy topór wojenny :D Przepraszam za "gościa" ,ale jestem strasznym nerwusem i troszkę mnie poniosło :(
Masz całkowitą rację - przelot samolotem jest na pewno bardziej komfortowy niż autokarem i jest wielokrotnie szybszy.Z czysto " matematycznego " punktu widzenia jest niestety znacznie droższy.Choć stać mnie na przelot samolotem , to wolę wydać zaoszczędzony 1000 PLN na wydatki na miejscu.Myślę ,że moje wyjaśnienie jest bardziej spokojne i konkretne.Pozdrawiam i bez urazy.
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 11.05.2008 17:52

Kotwiczka daj sobie na luz bo z tego co piszesz można wywnioskować, że to Ty masz jakieś kompleksy usilnie wmawiając innym, że na to czy na tamto ich nie stać. KonJarek zakończył z Toba ta dyskusje a Ty brniesz w gó..no. Próbujesz przekonać wszystkich, że białe jest czarne a czarne jest białe.

Teksty typu: "Ciebie na to nie stać" są żałosne i świadczą o poziomie kultury osobistej.
Uwierz, że są ludzie, którzy mają tyle pieniędzy, że nie potrafią ich policzyć a mimo to oglądają każdą złotówkę 2razy zanim ją wydadzą.
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 11.05.2008 18:54

Artur68 napisał(a):Hej "Kotwiczko"-zakopmy topór wojenny :D Przepraszam za "gościa" ,ale jestem strasznym nerwusem i troszkę mnie poniosło :(
Masz całkowitą rację - przelot samolotem jest na pewno bardziej komfortowy niż autokarem i jest wielokrotnie szybszy.Z czysto " matematycznego " punktu widzenia jest niestety znacznie droższy.Choć stać mnie na przelot samolotem , to wolę wydać zaoszczędzony 1000 PLN na wydatki na miejscu.Myślę ,że moje wyjaśnienie jest bardziej spokojne i konkretne.Pozdrawiam i bez urazy.

Nie miałam nawet zamiaru wykopywania topora wojennego, z natury jestem pacyfistką :)
I niech pozostanie "bez urazy" :P
Oczywiście każde z nas inaczej liczy a mój 1 wpis dotyczył jedynie informacji w wymianie zdań czy leciec z Norwegami, przez Bratysławe, a może Londyn ?
Na mnie wspomniana przez Ciebie matematyka działa inaczej, nawet jeśli to miałoby wyjśc 1000 zł ( w moim przypadku dalej różnica między lotem a jazdą to ok 300 zł - no niech będzie 400 zł ) Otóż nie muszę wyjężdżac w piatek :D a w sobotę oraz w poniedziałek bez problemu zjawiam się w pracy. I tu tkwi podstawowy mój zysk. Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 11.05.2008 19:00

kotwiczka napisał(a):kolega KonJarek dokładnie miesza w głowach podajac wcześniej że taki lot to 150 do 270 zł :) przeciwstawijąc go lotowi do Splitu za 780 zł
Nie wiem co chce ugrac wchodząc w tę polemikę ale wg cennika centralwings ( przytoczonego ) to 736 zł więc porównywalnie :) choc nie o

Zostałem oskarżony o kłamstwo więc o to co mam na swoją obronę:

Podawałem że 150 to cena minimalna a 270-300 to NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCA a nie maksymalna.

Dokładnie:
minimalna cena to 149 zł
na trasie Kraków-Dubrovnik cena 269 zł występuje 6 razy i jest najczęściej występującą ceną w cenniku, średnia arytmetyczna wszystkich cen wynosi zaś 286zł
na trasie Dubrovnik-Kraków cena 299zł systępuje 6 razy i jest najczęściej występującą ceną w cenniku, średnia arytmetyczna wszystkich cen wynosi 285zł

Nie wiem skąd wzięłaś 736 i czemu wliczyłaś do tego 28 dni ubezpieczenia ani dla czego oskarżasz mnie o kłamstwo ale widać taka twoja natura :).
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 11.05.2008 19:32

KonJarek napisał(a):
kotwiczka napisał(a):kolega KonJarek dokładnie miesza w głowach podajac wcześniej że taki lot to 150 do 270 zł :) przeciwstawijąc go lotowi do Splitu za 780 zł
Nie wiem co chce ugrac wchodząc w tę polemikę ale wg cennika centralwings ( przytoczonego ) to 736 zł więc porównywalnie :) choc nie o

Zostałem oskarżony o kłamstwo więc o to co mam na swoją obronę:

Podawałem że 150 to cena minimalna a 270-300 to NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCA a nie maksymalna.

Dokładnie:
minimalna cena to 149 zł
na trasie Kraków-Dubrovnik cena 269 zł występuje 6 razy i jest najczęściej występującą ceną w cenniku, średnia arytmetyczna wszystkich cen wynosi zaś 286zł
na trasie Dubrovnik-Kraków cena 299zł systępuje 6 razy i jest najczęściej występującą ceną w cenniku, średnia arytmetyczna wszystkich cen wynosi 285zł

Nie wiem skąd wzięłaś 736 i czemu wliczyłaś do tego 28 dni ubezpieczenia ani dla czego oskarżasz mnie o kłamstwo ale widać taka twoja natura :).

to tylko "kopiuj i wklej" ze strony centralwings, bez dodatków :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.05.2008 21:33

Artur68 napisał(a):Hej , a ja jednak dorzucę swoje trzy grosze w tym sporze , bo niektóre wypowiedzi jednej osoby szczególnie mnie zirytowały - porostu nie lubię narzucania swojego zdania innym - można je mieć , bronić go , ale nie narzucać !

1. Przejazd taxi z miejsca zamieszkania w Poznaniu do miejsca wyjazdu autokaru - 20 PLN
2. Przejazd taxi z miejsca przyjazdu autokaru w Poznaniu do miejsca zamieszkania - 20 PLN
3.Pociąg z Poznania do Warszawy ( oczywiście I.City - bo mamy 21 wiek ) - dwa bilety - niestety w 2-ej klasie - 95 PLN razy 2 osoby = 190 PLN
4.Pociąg z Warszawy do Poznania ( oczywiście I.City - bo mamy 21 wiek ) - dwa bilety - niestety w 2-ej klasie - 95 PLN razy 2 osoby = 190 PLN
5.Taxi z dworca PKP na lotnisko ( nie znam cen w Warszawie ) pewnie ok.50 PLN
6.Taxi z lotniska na dworzec PKP ( nie znam cen w Warszawie ) pewnie ok.50 PLN
7.Bilet do Splitu 785 PLN w jedną stronę dla dwóch osób
8.Bilet do Warszawy 785 PLN w jedną stronę dla dwóch osób
9.Bilet na " chorwacki PKS " , Split - Makarska ok.75 PLN dla dwóch osób
10.Bilet na " chorwacki PKS " , Makarska - Split ok.75 PLN dla dwóch osób

Podsumowując - 2.240 PLN !!!

1. Przejazd taxi z miejsca zamieszkania w Poznaniu do miejsca wyjazdu autokaru - 20 PLN
2. Przejazd taxi z miejsca przyjazdu autokaru w Poznaniu do miejsca zamieszkania - 20 PLN
3.Przejazd autokaru Poznań-Makarska-Poznań ( bezpośrednio !!! )
600 PLN - dwie osoby

Podsumowując - 640 PLN !!!

Różnica - 1600 PLN !!!

To wyliczenie dla Poznania , jeżeli ktoś mieszka przy Okęciu :D ,to i tak pozostaję ponad 1200 PLN

Oczywiście podróż samolotem jest bardzo SZYBKA i wygodna, ale NIE JEST TANIA !!! , podróż nowoczesnym autokarem z WC,TV,barkiem i klimatyzacją jest DłUGA i monotonna, ale nie koszmarna a na pewno jest TANIA !!! - to oczywiście moje zdanie i nie narzucam je nikomu.

Pozdrawiam wszystkich i ,życzę udanych wakacji

PS. Pewnie odezwą się głosy ,że znalazł się jakiś oszczędny Poznaniak - niestety nie jestem " typową pyrą " i pieniążki lubię wydawać bardzo i to czasami nieroztropnie , a różnicę ponad 460 euro wolę wydać na przyjemności na miejscu w Cro.

Ach ci Poznaniacy, jakże oni dobrzy są z matematyki. Coś w tej materii wiem ale nie powiem, żeby nie być posądzonym o stronniczość. Pozdrawiam.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 11.05.2008 21:47

Witam "Darek 1" - obieram twój post , jak słowa pochwały dla Poznaniaków i ich zdolności matematyczny, to przecież 3 Poznaniaków -wtedy jeszcze studentów ! matematyki złamało kod enigmy :D
Piotrek SAS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek SAS » 12.05.2008 07:01

Witam , bardzo interesujące rozprawy :) w większości nie na temat , ale interesujące hmmm
Cóż nie wchodząc w polemikę na temat czy w ogóle warto leciec do Chorwacji :), warto zwrócic uwagę P.T. Dyskutantom iż pojecie tanio, drogo, bardziej opłacalne lub mniej opłacalne jest bardzo subiektywne.
Większośc amatorów lotu na żagle ma już pewne doświadczenia w podróżowaniu do Chorwacji ( na marginesie w zeszłym roku jechałem 5 razy tam i z powrotem w tym 2 bez klimatyzacji w psującym sie ciagle wraku autobusu GlobTouristu )) i podchodzi do tego tak: bilet samolotowy kosztuje około 300 zł drozej ale mam komfort to raz, oszczędzam conajmniej dwa dni, które moge spożytkowac efektywnie więc ta różnica w wydatkach spada - to dwa, wracam wypoczętyty, świeży, pachnący - to trzy itd... Tych korzyści jest na tyle dużo ze uruchomiliśmy to połączenie z myślą głównie o żeglarzach ( dlatego loty sobotnie ). W przypadku rodzin koszty się kumulują ( kilka biletów z jednego portfela ) i to bywa problemem. Dlatego proponujemy dla nich pakiet z czarterem na specjalnych warunkach i koszty spadaja :)
Nie taki Diabeł straszny :twisted: Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin strony www.SKYandSEA.pl
P.S. 785 zł ( dla żeglujących z nami 700 zł ) jest naprawdę najtańszą opcją przelotu do Splitu w 2008 roku :P
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 12.05.2008 09:02

Piotrek SAS: Proszę nie odczytywać moich wypowiedzi jako negatywnego nastawienia do Sky&Sea. Przeciwnie - jak już wcześniej pisałem wykonaliście kawał dobrej roboty uruchamiając to połączenie i zmniejszając cenę do obecnego poziomu. Liczę na to że oferta będzie rozszerzana i w przyszłości będzie można dolecieć także do Zadaru, najlepiej też z innych miast jak Wrocław czy Poznań.
Jedyne uwagi jakie zgłaszałem dotyczyły stwierdzeń Kotwiczki że to są loty "za małe pieniądze" i że "problem tanich linii lotniczych został rozwiązany" ponieważ uważam że jeszcze nie osiągnęliście cen z zakresu tanich linii lotniczych, choć na razie skutecznie się do nich zbliżacie. Mam nadzieję że z czasem koszt przelotu stanie się porównywalny z innymi ofertami CentalWings i wtedy z chęcią zaliczę waszą ofertę do tanich linii lotniczych.
Piotrek SAS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek SAS » 12.05.2008 09:31

Witaj, myślę że chodziło jej ( to nasza urocza klientka :) ) raczej o "niskie" ceny w rozumieniu przelotów na tej linii.
Pewnie bardziej się nie zblizymy do tzw cen tanich linii. Innymi krytrriami rządzi się czarter. Przyjęliśmy poza tym polityke stałej ceny a nie progresywnej - stosowanej zwykle przez przewoźników. Sam się łąpałem w poprzednich latach kupując bilet np do Malagi iż kalkulowałem przelot za 110 EUR a następnego dnia gdy płaciłem cena skakała do 180 itd.. To jest taka polityka: aby miec tani bilet musisz go kupic bardzo wcześnie a dalej płacisz za każdą zmianę - termin, osoba itp... W Norwegian i u nas kupujesz "open" ale u nich to kosztuje już w 2 strony 1800 zł (sic! )
Myślę więc że jak na loty na tej konkretnej trasie 780 zł tam i powrót jest przyzwoitą ofertą, a biorąc pod uwagę formę płatności ( nie blokujesz czałej kwoty ) i elastycznośc zmian nawet bardzo przyzwoitą. Pozdrawiam Cię serdecznie; Piotrek
P.S. gdybyś się kiedyś zdecydował możesz liczyc na drinka na pokładzie :lol:
maddallina
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddallina » 14.05.2008 14:05

Witam,
Potrzebuję polecieć w czerwcu do splitu z małym dzieckiem, te linie o którch piszecie centralwings już nie latają do chorwacji, czy są jakieś inne za taką kwotę?
Pozdrawiam.
Piotrek SAS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek SAS » 14.05.2008 14:13

maddallina napisał(a):Witam,
Potrzebuję polecieć w czerwcu do splitu z małym dzieckiem, te linie o którch piszecie centralwings już nie latają do chorwacji, czy są jakieś inne za taką kwotę?
Pozdrawiam.

ależ latają :) operatorem czarteru jest www.SKYandSEA.pl
maddallina
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddallina » 14.05.2008 20:26

Ślicznie dziekuje za pomoc, jutro zadzwonię i sprawdzę rezerwację.
Pozdrawiam, Magda
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Samolotem do Splitu - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone