Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samolotem do Splitu

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.05.2008 20:51

MEGA PROMOCJA na wyloty 21.06. i 28.06.2008 do Splitu

Hotele i Apartamenty Prywatne
na wyloty 21.06. i 28.06.2008 do Splitu
Zniżki nawet 770 zł za Parę !!!!!!!!
ma
Biuro Podróży Kontynenty
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 09.05.2008 14:28

Podeślij Andrzeju jakiś link do tego biura bo szukam szukam i nie widzę żadnej promocji.
Pozdrawiam
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 10.05.2008 07:16

KonJarek napisał(a):
kotwiczka napisał(a):samolot centralwings lata za małe pieniądze z Warszawy do Splitu w soboty od 24 maja.
operatorem jest SKYandSEA.pl
problem taniej linii bez przesiadek się rozwiazał :)

785 zł nie są dla mnie małymi pieniędzmi. To ponad 2 razy więcej niż innymi środkami transportu.

to kwestia jak liczysz :) dla mnie uniknięcie straty 2 dni życia w autobusie warte jest tych dodatkowych 300 zł - szczególnie że to 2 dni mojego urlopu. a jeszcze w ogólnym bilansie wydatków w Chorwacji ..., cóż wolę zaoszczędzic na czym innym a miec komfort wspomnień nieprzycmiony ostatnim wrażeniem koszmaru podróży
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 10.05.2008 08:39

kotwiczka napisał(a):to kwestia jak liczysz :) dla mnie uniknięcie straty 2 dni życia w autobusie warte jest tych dodatkowych 300 zł - szczególnie że to 2 dni mojego urlopu. a jeszcze w ogólnym bilansie wydatków w Chorwacji ..., cóż wolę zaoszczędzic na czym innym a miec komfort wspomnień nieprzycmiony ostatnim wrażeniem koszmaru podróży

Liczę porównując z cenami na innych trasach. W maju przelot do Madrytu (2300 km w linii prostej) razem ze wszystkimi opłatami kosztuje 782 zł, przelot do Aten (1600 km) ponizej 700. W porównaniu z tym 1000 km do Splitu za 785 zł to drogo. 2 lata temu kilka osób z mojej załogi przyleciało za 36zł w jedną stronę - to było tanio.
Fakt że wolisz zapłącić 300zł więcej za zaoszczędzenie 2 dni (niekoniecznie urlopu, bo na niedzielę chyba nie musisz brać wolnego) to jeszcze nie powód żeby taki przelot reklamować jako tani.
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 10.05.2008 10:54

BO JEST TANI. Raczej bez sensu jest porównywanie lotu do Splitu z lotem do Madrytu skoro wakacje chcę spędzic w Chorwacji :) . Raczej trzeba porównywac z przejazdem autobusem czy z innymi przewoźnikami lotniczymi. Autobus kosztuje 300 zł taniej ale jedzie ok. 30 godzin. Czyli w dwie strony ok 60 godzin. Dla mnie niedziela po tygodniu żeglowania może byc urlopem w sensie uroczego dnia lub koszmarem w autobusie . Za każdą wyrwaną godzinę z tego koszmaru dopłace 5 zł i to jest właśnie tanio. A opowieści o 36 zł za lot do Chorwacji wrzuc między bajki :)
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 10.05.2008 12:38

kotwiczka napisał(a):BO JEST TANI.

Nie. Jest wygodny, ale nie tani. Sprawdź w słowniku jaka jest różnica między tymi słowami, bo najwyraźniej nie masz pojęcia.
kotwiczka napisał(a): Raczej bez sensu jest porównywanie lotu do Splitu z lotem do Madrytu skoro wakacje chcę spędzic w Chorwacji :)

Nie jest bez sensu bo chodziło mi o porównanie obecnych cen przelotów.
kotwiczka napisał(a):Raczej trzeba porównywac z przejazdem autobusem czy z innymi przewoźnikami lotniczymi. Autobus kosztuje 300 zł taniej

Więc właśnie porównałaś cenę z innym środkiem lokomocji. Co wyszło taniej?
kotwiczka napisał(a): A opowieści o 36 zł za lot do Chorwacji wrzuc między bajki :)

Widziałem bilety więc nie mam zamiaru tego zrobić.

Jeśli zaś chodzi o różnicę w czasie dotarcia na miejsce, to:
samochodem lub autobusem dojadę w ciągu 18 godzin za cenę 350zł, za to przelot samolotem z Warszawy to :
- 6 godzin na dojazd do Warszawy (nie mówiąc o koszcie)
- godzina na dojazd do lotniska
- 2-4 godziny na odprawę, czekanie na samolot, przelot
- godzina na dotarcie do portu

więc dopłacając jakieś 500 zł (doliczając dojazd do Warszawy) zaoszczędziłbym najwyżej 8 godzin w każdą stronę. Z góry dziękuję.
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 10.05.2008 13:56

cena 36 zł nie obejmowała opłat lotniskowych - cudów nie ma. W samolotach tanich linii zwykle sa tylko 2 takie miejsca :)
oczywiście że dla kogoś np z Cieszyna cofanie się do Warszawy jest lekko bez sensu. tyle że masz jakiś "dar" porównywania rzeczy nieporównywalnych. Autobus z Waszawy do Splitu jedzie planowo ( co mu się w sezonie jeszcze nie udało ) 27 godzin ! Ja potrzebuję 4,5 godziny na dotarcie z domu na pokład łódki w Kasteli.
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 10.05.2008 14:10

kotwiczka napisał(a):cena 36 zł nie obejmowała opłat lotniskowych - cudów nie ma. W samolotach tanich linii zwykle sa tylko 2 takie miejsca :)

Nie wiem nic na temet tego żeby cena 785zł zwierała także opłaty lotniskowe. Może tak jest a może nie.
kotwiczka napisał(a):oczywiście że dla kogoś np z Cieszyna cofanie się do Warszawy jest lekko bez sensu. tyle że masz jakiś "dar" porównywania rzeczy nieporównywalnych. Autobus z Waszawy do Splitu jedzie planowo ( co mu się w sezonie jeszcze nie udało ) 27 godzin ! Ja potrzebuję 4,5 godziny na dotarcie z domu na pokład łódki w Kasteli.

Ja porównywałem ceny przelotów na różnych trasach i ceny różnych środków lokomocji na jednej trasie a ty porównywałaś cenę przelotu i stratę czasu podczas jazdy autobusem. Kto z nas porównywał rzeczy nieporównywalne?
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 10.05.2008 18:14

KonJarek napisał(a):
kotwiczka napisał(a):cena 36 zł nie obejmowała opłat lotniskowych - cudów nie ma. W samolotach tanich linii zwykle sa tylko 2 takie miejsca :)

Nie wiem nic na temet tego żeby cena 785zł zwierała także opłaty lotniskowe. Może tak jest a może nie.
kotwiczka napisał(a):oczywiście że dla kogoś np z Cieszyna cofanie się do Warszawy jest lekko bez sensu. tyle że masz jakiś "dar" porównywania rzeczy nieporównywalnych. Autobus z Waszawy do Splitu jedzie planowo ( co mu się w sezonie jeszcze nie udało ) 27 godzin ! Ja potrzebuję 4,5 godziny na dotarcie z domu na pokład łódki w Kasteli.

Ja porównywałem ceny przelotów na różnych trasach i ceny różnych środków lokomocji na jednej trasie a ty porównywałaś cenę przelotu i stratę czasu podczas jazdy autobusem. Kto z nas porównywał rzeczy nieporównywalne?

wystarczyło wejśc na stronę www.SKYandSEA.pl i przeczytac "all inclusive" i już wiesz ze cena zawiera wszystko :)
Jaki ma sens porównywania ceny przelotu do Splitu z ceną lotu do Madrytu lub Aten ? Porównac trzeba wszystkie możliwości dostania się tam gdzie chcę - czyli jak mówi temat wątku do Splitu. Tu najtańszą ofertą jest SKY & SEA i to sa fakty. Alternatywą na tej trasie jest norwegian za dwukrotną cenę lub autobus 300 zł tańszy ( choc w zeszłym roku płaciłam 340 zł za podróż w jedna stronę ) ale jadący zwykle ponad 60 godzin w 2 strony. Zwykle w tygodniowym rejsie masz ok 60 godzin pływania więc dziękuje za takie proporcje moich wakacji
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 10.05.2008 19:16

kotwiczka napisał(a):wystarczyło wejśc na stronę www.SKYandSEA.pl i przeczytac "all inclusive" i już wiesz ze cena zawiera wszystko :)

Tak się składa że byłem na tej stronie. W ofercie przelotów do Splitu nie ma ani napisu "all inclusive" ani żadnej innej wzmianki na temat opłat lotniskowych. Naucz się czytać -> ze zrozumieniem.
kotwiczka napisał(a):Jaki ma sens porównywania ceny przelotu do Splitu z ceną lotu do Madrytu lub Aten ?

To jest coś co ja nazywam "porównywaniem rzeczy porównywalnych". W tanich przelotach za taką samą cenę możemy albo dolecieć 2 razy dalej, albo przy podobnej odległości zapłacimy znacznie mniej.
kotwiczka napisał(a): Porównac trzeba wszystkie możliwości dostania się tam gdzie chcę - czyli jak mówi temat wątku do Splitu. Tu najtańszą ofertą jest SKY & SEA i to sa fakty. Alternatywą na tej trasie jest norwegian za dwukrotną cenę lub autobus 300 zł tańszy

Właśnie sama sobie zaprzeczyłaś i przyznałaś że są tańsze możliwości dostania się do celu. Poza tym jest różnica pomiędzy byciem "najtańszym" a "tanim".

kotwiczka napisał(a):samolot centralwings lata za małe pieniądze z Warszawy do Splitu w soboty od 24 maja.
operatorem jest SKYandSEA.pl
problem taniej linii bez przesiadek się rozwiazał :)

Ta reklama nie odnosi się do twoich wakacji tylko mówi że to są tanie linie lotnicze. Nie ma w niej odniesienia do długiej jazdy autobusem (nie mówiąc o sposobie spędzania przez ciebie wakacji) tylko wyraźne stwierdzenie że to jest transport za małe pieniądze a w tym przypadku to bzdura.
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 10.05.2008 21:00

to staje się śmieszne ! Wątek "samolot do Splitu" jest dla tych którzy chcą się tam dostac cywilizowanym środkiem transportu XXI wieku i zawarłam tam informację iż istnieje tanie połączenie Wawa-Split , bo 780 zł w obie strony to tanio ! abstrahuję tu do faktu że Ciebie akurat nie stac i musisz jechac autobusem , tyle że śmiesznym jest to, że próbujesz udowodnic ( chyba sobie ) że to lepsze rozwiązanie. Ba ono nawet nie jest tańsze pomimo ze kosztuje mniej. Trzeba umiec liczyc nie tylko ile płacisz ale i za co płacisz.
Twoje dywagacje mozna przyrównac do tego jakbyś w wątku "samochody sportowe" odniósł się do czyjegoś wpisu o tanim ,nowym Ferrari za 50 tysięcy Euro w ten sposób: ono nie jest tanie bo Fiat Punto kosztuje 10 tysięcy a w ogóle to taniej jest jeździc rowerem :)
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 11.05.2008 07:33

kotwiczka napisał(a):zawarłam tam informację iż istnieje tanie połączenie Wawa-Split , bo 780 zł w obie strony to tanio

Najpierw zorientuj się w cenach przelotów a później oceniaj czy lot za taką cene to tanio czy nie. Na podstawie porównania z innymi tanimi przelotami ofertami a nie na podstawie wyceny własnego zaoszczędzonego czasu.
kotwiczka napisał(a): ! abstrahuję tu do faktu że Ciebie akurat nie stac i musisz jechac autobusem

Nie masz zielonego pojęcia na co mnie stać a na co nie. Nie muszę i nie jadę autobusem.
kotwiczka napisał(a):próbujesz udowodnic ( chyba sobie ) że to lepsze rozwiązanie. Ba ono nawet nie jest tańsze pomimo ze kosztuje mniej.

"Tańsze" oznacza w języku polskim "kosztuje mniej". Twój problem jeśli nie rozumiesz słów w języku którym się posługujesz. Nie udowadniam (w przeciwieństwie do ciebie) wyższości jednego transportu nad drugim tylko oceniam czy 785 zł za przelot długości 1000km można nazwać "tanim".
kotwiczka napisał(a):Twoje dywagacje mozna przyrównac do tego jakbyś w wątku "samochody sportowe" odniósł się do czyjegoś wpisu o tanim ,nowym Ferrari za 50 tysięcy Euro w ten sposób: ono nie jest tanie bo Fiat Punto kosztuje 10 tysięcy a w ogóle to taniej jest jeździc rowerem :)

Nie. Ja bym powiedział ze Ferrari nie jest tanie. Nie dlatego że Punto kosztuje mniej, ale dla tego że 50 tysięcy euro to dużo pieniędzy więc jak ktoś go nazwiesz tanim samochodem to zaprotestuję.
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 11.05.2008 12:20

Ale tylko dlatego że dla Ciebie 50 tys Euro to dużo pieniędzy. Dla miłosników sporytowych samochodów to nic. Miedzy innymi dlatego napisałam że Ciebie nie jest stac na samolot. Jeśli w kontekście całych wakacji poświęcasz prawie 3 doby udręki by zaoszczędzic 300zł i tak o to walczysz by sobie udowodnic że to słuszne, to znaczy że masz kompleksy.
Kochany morduj się w autobusie, jak jesteś masochistą to dodaj sobie globtourist ( poznasz mordęgę ) ale nie wypowiadaj się w wtąku którewgo nie rozumiesz a mianiowicie cyt."samolotem do Splitu". Masz przecwiczone kierunki: samolotem do Madrytu, do Aten. do ... Sulejowa ale w tym wątku nie masz nic do powiedzenia więc zamilcz
Dla mnie te 3 dni oszczędności to frzajada dogatkowych wrażeń wakacji, dla Ciebie oszczędniośc na to jedno wyjście do knajpy w Dubrowniku. Nie potępiam ale polecam jazdę rowerem, będziesz miał prawuie 1000 kun w kieszeni !
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 11.05.2008 12:28

a "tańsze" będzie Ci łatwiej zrozumiec na przykładzie;
z Łodzi do Warszawy jadą pociągi za 50 zł, pijaczek z wiochy zawiezie Cię furmanką za flaszkę. Pytanie co tańsze ? Zmień lepiej wątek naq "autostopem do Splitu" lub "najtaniej w miesiąc do Chorwacji"
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 11.05.2008 13:14

Jak zwykle omijasz temat i nie potrafisz przeczytać albo przynajmniej zrozumieć tego co inni piszą. Stąd pewnie krążenie wokół "nie stać cię na samolot" albo "jeździsz autobusem" nie mówiąc o tym że miałbym zaoszczędzić 3 doby lecąc samolotem.

Jeśli reklamujesz jakąś firmę jako oferującą "przeloty za małe pieniądze" to nie schodź ciągle na temat swich wakacji czy mojego środka transportu bo to nie ma z tematem wiele wspólnego. Jeśli tobie ten transport odpowiada to fajnie ale nie kłam że są to tanie przewozy lotnicze bo póki co nie można ich zaliczyć do tej grupy. Sky&Sea wykonało wprawdzie dobrą robotę schodząc z ceny o 400 zł (wcześniej loty miały kosztować ponad 1200) ale nie mogą liczyć na masowe zainteresowanie przelotami dopóki cena nie spadnie jeszcze bardziej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Samolotem do Splitu - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone