Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samolotem do Chorwacji

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.11.2022 16:38

ts.1 napisał(a):Wyjeżdżam zawsze w weekend poprzedzający urlop, wyjeżdżam popołudniu a na miejscu jestem nad ranem, śpimy jakieś 3,4 godziny i cały dzień mamy dla siebie tak więc pisanie o stracie 2,3 dni urlopu mocno naciągnięte pod swoją teorię, uwagi o nierozsądnych kierowcach w dobie kiedy prawie każda rodzina ma 2 , 3 samochody nie przyjmuję bo nie wyobrażam sobie w tych czasach że ktoś nie ma prawo jazdy tak więc można się zmieniać z żoną, chyba że chcesz podpaść kobietkom i twierdzisz że nie mają albo się boją jeździć :)
No i na miejscu nikt nie jeździ bo mu się zachciało pojeździć tylko żeby pozwiedzać, a skuterem czy hulajnoga fajna opcja ale raczej lokalnie.
Może ktoś woli na miejscu być bez samochodu i wszelkich związanych z tym udogodnień i problemów dla mnie na chwilę obecną jazda innym środkiem transportu nie ma sensu (na karku już prawie 50 tak więc za pare lat może się wszystko zmienić).
No i mam trochę bliżej niż wy że stolicy no ja z Zabrza :)
Jeśli chodzi o stronę finansową dla pary może to być niezła opcja dla większej rodziny taniej to raczej nigdy nie wyjdzie .
Pozdrawiam

Podpisuję się pod tym obiema rękami.
Ja z kolei teraz już podróżuję tylko z żoną - i nadal nie biorę pod uwagę innej opcji do Chorwacji niż samochód (wiek również po 50-kę).
Po pierwsze: po drodze jest tyle miejsc do zwiedzania, że można i 3 dni jechać (kiedyś tak właśnie jechałem).
Argument o "nierozsądnych" kierowcach już ty obaliłeś, więc nie będę poprawiał.
Startuję z Mazowsza i przy wyjeździe ok. 14-15tej spokojnie jestem rano w Dalmacji (w tym roku np. wyjazd 14.00. - przez Słowację i Węgry - 8.20 w porcie w Ploce - czyli w rejon Zadaru spokojnie można by wyjechać ok. 16-17tej). Zawsze jeżdżę na raz, nocleg tylko wtedy, gdy zwiedzamy po drodze (Wiedeń, Budapeszt, Belgrad, Vukovar, Sarajevo itp.)A po dojeździe nie odczuwam dużego zmęczenia -albo śpię z godzinę albo wcale (najczęściej krótka drzemka na plaży na karimacie).

Jeśli ktoś lubi zwiedzanie (tak jak my), to samochód na miejscu jest koniecznością. Hulajnoga, skuter - już widzę podróż skuterem z Makarskiej do Splitu! :D

Kolejny argument ktoś tu już podał: dla niektórych (w tym dla mnie) urlop zaczyna się w momencie zamknięcia drzwi od auta. Jazda to też część urlopu.

Kolejny: w samochód biorę co chcę i na powrót też biorę co chcę. Teraz oczywiście mniej, ale kiedy jeździliśmy z dzieciakami, jeździł z nami m.in. ponton z wiosłami. Samolotem mało wykonalne.

Auto mam w LPG, więc dla mnie samolot byłby opłacalny tylko wtedy, gdyby koszt lotu i wynajęcia auta na miejscu równał się podróży samochodem. No i jeszcze musiałbym dojechać do Katowic plus zapłacić za parking. Co prawda z Modlina, który mam pod nosem, Ryanair lata do Zadaru, ale ceny latem wcale nie są zachęcające.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 19.11.2022 17:50

Ja, ja i ja... A może dopuście do myśli, że każdy podróżuje jak chce.
Podałem tylko cenę za przelot samolotem do Chorwacji. Cenę, która mnie satysfakcjonuję i którą uważam za w miarę rozsądną. I tylko to. A wy na siłę usiłujecie udowodnić mi przewagę świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy i wykazać, że jest to nieopłacalne. Niestety, ale dla mnie jest opłacalne, na co przedstawiłem, oczywiście subiektywne, argumenty. Ale jaki Wy macie w tym interes, żeby to negować ? Nie rozumiem. To bez sensu. Zasada psa ogrodnika?
Do Chorwacji podróżowałem samochodem, autobusem, pociągami po różnych trasach kolejowych z kilkudniowymi przerwami na zwiedzanie Wiednia, Budapesztu, Ljubljany, Zagrzebia czy Sarajewa. Również i samolotem. Dzięki temu mam punkty odniesienia i coś tam wiem, o czym piszę.
Każdy sposób podróżowania ma swoje plusy i minusy, może poza autokarem ( praktycznie same minusy).
Ale nic nie upoważnia mnie do negowania czyjegoś sposobu podróżowania. A podróżuj sobie jeden z drugim, czym chcecie, nawet na magaracu. Wasza sprawa. Tyle, że nie na zasadzie, że "moja prawda jest mojsza niż Twojsza", tylko dlatego, "bo tak".

PS. Skuterem z Makarskiej do Splitu nie jechałem. Nie było dane. Chyba, że się liczy ze Splitu do Makarskiej. To tak, zaliczone. Bardzo fajny przejazd. A także z Jelsy do Makarskiej i z powrotem + objazdy całego Hvaru, Braču i Visu. Ogromna frajda z takich wycieczek.
I twierdzę, że nie ma fajniejszego sposobu przemieszczania się po Dalmacji, no może poza quadem. Ale to rzecz gustu i każdy niech sobie zwiedza co chce i jak chce.
Ostatnio edytowano 20.11.2022 12:11 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
ts.1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ts.1 » 19.11.2022 18:01

Panowie bez nerwów, myślę że z moich postów wyraźnie wynika ze nikomu nie "wmuszam samochodu a wręcz napisałem że opcja samolotu dla dwojga jest ciekawa i starałem się spokojnie wytłumaczyć dlaczego wybieram auto a jak ktoś chce to jak dla mnie może nawet na wspomnianym wcześniej skuterku jechać nawet z Polski, byle każdy będzie szczęśliwy .
Pozdrawiam
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 19.11.2022 18:21

ts.1 napisał(a):Panowie bez nerwów, myślę że z moich postów wyraźnie wynika ze nikomu nie "wmuszam samochodu a wręcz napisałem że opcja samolotu dla dwojga jest ciekawa i starałem się spokojnie wytłumaczyć dlaczego wybieram auto a jak ktoś chce to jak dla mnie może nawet na wspomnianym wcześniej skuterku jechać nawet z Polski, byle każdy będzie szczęśliwy .
Pozdrawiam

Brawo Ty. I tak trzymać. :papa:
Pozdrawiam i miłego wieczorka.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 15.06.2023 11:13

Samolot jako opcja jest o tyle ciekawy że zwiększa elastyczność.
Jedziemy na 10 dni na camping, zaplanowane dawno, młoda nie leci b ma egzaminy.
W międzyczasie po potwierdzeniu i opłaceniu rezerwacji okazuje się że młody jedzie na kolonie i nakłada nam się dzień powrotu z Cro z dniem wyjazdu na kolonie (tak wypadły kolonie) więc małżonka wraca z Puli z młodym dzień wcześniej w piątek - 85 EUR za 2 osoby (Pula - Kato).
Tydzień temu okazało się że młoda ogarnęła jakiś egzamin wcześniej i jednak doleci do nas w poniedziałek na 6 dni - 172 zł (Kato - Pula).
Ceny bez bagażu.
Ja się bujam tam i z powrotem samochodem, a dowózka i podwózka lotnisko w Puli - Novigrad to niedaleko. Więc fajna opcja.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 15.06.2023 23:52

no tak, ale na ile elastyczny byłaby ta podróż samolotem, gdyby nie przewóz większego bagażu i transport okołolotniskowy samochodem? nie neguję, że fajnie mieć kogoś, kto pojedzie samochodem, ale wtedy trudno mówić o Chorwacji samolotem sensu stricto...
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 16.06.2023 06:41

Standardowo jedziemy samochodem, ale gdyby nie samolot to młody by nie pojechał na kolonie a młoda nie doleciała w ogóle nawet na te 6 dni - więc samolot daje dodatkowe możliwości.
Samolotem można się wybrać na kilka dni (3-4) jeśli jest połączenie - ma to sens, samochodem to masz 2 z tych 3-4 dni w drodze do/z Cro w takim przypadku.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 16.06.2023 11:11

Z elastycznością samolotem bym polemizował :), to dzięki samochodowi jesteś elastyczny.
Ale samolot jak najbardziej na tak, ktoś wsiada, przyleci, wypijmy, odleci, goście sie zmieniają - przerabiam to co roku :)
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 16.06.2023 11:22

vin napisał(a):no tak, ale na ile elastyczny byłaby ta podróż samolotem, gdyby nie przewóz większego bagażu i transport okołolotniskowy samochodem? nie neguję, że fajnie mieć kogoś, kto pojedzie samochodem, ale wtedy trudno mówić o Chorwacji samolotem sensu stricto...

Wszystko można ogarnąć, zwłaszcza w dobie internetu. I bagaż i dojazd do miejsca docelowego.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 16.06.2023 13:47

yarko2000 napisał(a):Z elastycznością samolotem bym polemizował :), to dzięki samochodowi jesteś elastyczny.

Na Istrię pojechałbym niezależnie od dostępności lotów. Zrezygnowalibyśmy z kolonii - w tej sytuacji - i z dojazdu córki na kilka dni, dzięki temu że są połączenia Kato-Pula mam elastyczność związaną z tym że można improwizować z późniejszym dojazdem / wcześniejszym powrotem pojedynczych osób.
Z mojego punktu widzenia elastyczność uzyskałem dzięki tym lotom.
qbaldo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbaldo » 04.07.2023 08:10

Hej, wybieram sie w 7 osób samolotem do Chorwacji do miejscowości Vodice, lądujemy w Splicie i pytanie mam do forumowych wyjadaczy: jak znaleźć w miare tanio transfer? Czy ktoś ma jakieś namiary? Patrzyłem tylko na pośredników (transferowy booking), to ceny zaczynają się od 115eur w jedną stronę, a wiadomo oni mają swoją prowizję.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 04.07.2023 08:24

qbaldo napisał(a):Hej, wybieram sie w 7 osób samolotem do Chorwacji do miejscowości Vodice, lądujemy w Splicie i pytanie mam do forumowych wyjadaczy: jak znaleźć w miare tanio transfer? Czy ktoś ma jakieś namiary? Patrzyłem tylko na pośredników (transferowy booking), to ceny zaczynają się od 115eur w jedną stronę, a wiadomo oni mają swoją prowizję.

Generalnie wynająłbym busa i troche pojeździł ale nie wiem jakie macie plany czy aktywnie czy plażing :)
Jeśli chodzi o transport publiczny to z lotniska są busy/taxi do centrum Splitu, a dworzec autobusowy jest w porcie niedaleko Pałacu Dioklecjana, który koniecznie polecam odwiedzić. Autobusy do Vodic są mniej wiecej co godzinkę, poniżej rozpiska połączeń Split - Vodice. Ajde!
Załączniki:
splitvodice.jpg
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 04.07.2023 08:36

No to chyba niedrogo. 16 euro od osoby za kilkadziesiąt km. Za darmo mają wozić?
qbaldo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbaldo » 04.07.2023 08:57

Inde napisał(a):Generalnie wynająłbym busa i troche pojeździł ale nie wiem jakie macie plany czy aktywnie czy plażing :)

My na łódkę, więc auto nam niepotrzebne, potem będziemy zwiedzać drogą morską

marecky81 napisał(a):No to chyba niedrogo. 16 euro od osoby za kilkadziesiąt km. Za darmo mają wozić?

Szczerze powiedziawszy pierwszy raz na chorwacji będę brał busa na taki dystans, a wiem że czasem ci pośrednicy potrafią mieć marże rzędu 30-40% więc wole dać 100eur lokalesowi bezpośrednio niż 115 przez pośrednika i on z tego bedzie miał 70 :)
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.07.2023 09:16

Inde napisał(a):
qbaldo napisał(a):Hej, wybieram sie w 7 osób samolotem do Chorwacji do miejscowości Vodice, lądujemy w Splicie i pytanie mam do forumowych wyjadaczy: jak znaleźć w miare tanio transfer? Czy ktoś ma jakieś namiary? Patrzyłem tylko na pośredników (transferowy booking), to ceny zaczynają się od 115eur w jedną stronę, a wiadomo oni mają swoją prowizję.

Generalnie wynająłbym busa i troche pojeździł ale nie wiem jakie macie plany czy aktywnie czy plażing :)
Jeśli chodzi o transport publiczny to z lotniska są busy/taxi do centrum Splitu, a dworzec autobusowy jest w porcie niedaleko Pałacu Dioklecjana, który koniecznie polecam odwiedzić. Autobusy do Vodic są mniej wiecej co godzinkę, poniżej rozpiska połączeń Split - Vodice. Ajde!

Tylko po co cofać się z lotniska do Splitu, ponosić dodatkowe koszty i tracić czas. Nie lepiej podjechać 5 czy 6 przystanków autobusem 37 z lotniska do Trogiru i tam przesiąść się do busa do Vodic? 8O Pętla autobusu 37 jest przy dworcu autobusowym. Autobusy ze Splitu w kierunku Vodic kursują przez Trogir.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Samolotem do Chorwacji - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone