Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samolotem do Chorwacji

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.06.2021 21:59

Raphael napisał(a):
Inde napisał(a):Patrzałem też autobusy ale ostatni odjeżdża 21:15.
https://www.ak-split.hr/en/departures-from-split/

Jest jeszcze normalny autobus, linia 37 (http://www.promet-split.hr/en/airport-line)

To jest linia z Trogiru do Splitu przez lotnisko. W Splicie trzeba szukać dalszego transportu.
Na pewno połączenie ze Splitu do Makarskiej ma flixbus, na tą chwilę jest to jeden kurs o 5.15 rano. Jeśli nie macie małych dzieci od biedy można przeczekać do rana 8)

I nie przywiązywałabym się jeszcze do tej godziny przylotu. Nam dzisiaj wizzair zmienił godziny. Mieliśmy lądować o 19, a będziemy dwie godziny szybciej.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 12.06.2021 23:08

Raphael napisał(a):Jest jeszcze normalny autobus, linia 37

Ale linia 37 ma końcowy przystanek kawał drogi od portu i dworca autobusowego.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.06.2021 23:41

Bravik napisał(a):Ale linia 37 ma końcowy przystanek kawał drogi od portu i dworca autobusowego.

Bez przesady :D . Raptem 1,5 km zahaczając o zabytkowe centrum.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 13.06.2021 00:00

marze_na napisał(a):
Bravik napisał(a):Ale linia 37 ma końcowy przystanek kawał drogi od portu i dworca autobusowego.

Nie ma nic bardziej romantycznego, niż nocna wędrówka z bagażami po nocnym Pałacu Dioklecjana. :mrgreen:
aniapz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniapz » 13.06.2021 06:26

Bravik napisał(a):
marze_na napisał(a):

Nie ma nic bardziej romantycznego, niż nocna wędrówka z bagażami po nocnym Pałacu Dioklecjana. :mrgreen:

O, to może być ciekawe przeżycie. Myślicie, że duch Dioklecjana straszy tam po nocach? Moje dzieci to już nastolatki, takie nocne zwiedzanie byłoby dla nich atrakcją :D
Dziękuję za rozkład linii 37. To też jest jakaś opcja. Jak poczekamy do rana to zaoszczędzimy na jednym noclegu :lol:
Strasznie głupia ta godzina wylotu z Warszawy. Może się zmieni, ale podgladałam wylot na 29 czerwca i godzina się nie zmieniła. Traci się przez to cały dzień. Bez sensu
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 13.06.2021 08:03

aniapz napisał(a): O, to może być ciekawe przeżycie. Myślicie, że duch Dioklecjana straszy tam po nocach? Moje dzieci to już nastolatki, takie nocne zwiedzanie byłoby dla nich atrakcją :D
Dziękuję za rozkład linii 37. To też jest jakaś opcja. Jak poczekamy do rana to zaoszczędzimy na jednym noclegu :lol:
Strasznie głupia ta godzina wylotu z Warszawy. Może się zmieni, ale podgladałam wylot na 29 czerwca i godzina się nie zmieniła. Traci się przez to cały dzień. Bez sensu
.

Raczej się nie zmieni, bo Wizzair tak lata z W-wy od lat. Do 2019 nie stanowiło to większego problemu, bo autobusów ze Splitu w kierunku Makarskiej było trzy razy więcej i kursowały też w środku nocy. Covid wszystko zmienił. :roll:
aniapz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniapz » 14.06.2021 14:29

No niestety. Najważniejsze, że podróżowanie znowu staje się możliwe. Pozostaje mi polować na tanie bilety i obserwować godziny wylotu. Jak się nie zmienią, to będę coś rzeźbić
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 14.06.2021 15:32

Bravik napisał(a):
Raphael napisał(a):Jest jeszcze normalny autobus, linia 37

Ale linia 37 ma końcowy przystanek kawał drogi od portu i dworca autobusowego.

Jakąś tam opcją (chociaż nie na późną noc, bo po 22 godz. widzę, że tam mało co już jeździ) jest autobus z dworca Sukoisan na dworzec główny.

Informacyjnie:
- mapa linii miejskich
- rozkłady jazdy
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.06.2021 15:57

Raphael napisał(a):Jakąś tam opcją (chociaż nie na późną noc, bo po 22 godz. widzę, że tam mało co już jeździ) jest autobus z dworca Sukoisan na dworzec główny.

Informacyjnie:
- mapa linii miejskich
- rozkłady jazdy

No i lądujesz w środku nocy na obskurnym dworcu autobusowym. I tam w ciekawych okolicznościach przyrody czekasz do rana na autobus do Makarskiej. Nie polecam.
pavio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 28.07.2021 13:16

Czy lecąc samolotem (wizzair do Splitu) potrzebuję wypełniać formularz Enter Croatia?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.07.2021 14:29

Formularz EC jest niewymagany, a zalecany. Ale jak czytałam na jakieś grupie na fb, to na którymś lotnisku (Balice, Pyrzowice?) bez jego okazania nie chcieli wpuścić na pokład...
Ostatnio edytowano 08.10.2021 12:39 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 28.07.2021 16:17

Zony nikt nie przebije. Rejestrowany i płacony 21kg na wadze. Przeszło. Kabinówka dopłacana 10,9 przeszło na wadze. Ale nie zważyli podręcznego. W takiej małej torebce z Auchana pod fotel z kieszenią było 28kg kamieni muszli i dupereli . A nikt nie ważył tego na kontroli Ryan.... . Trzeba było widzieć jak ledwo z tym bagażem dreptała z lotniska. +60kg z kurtkami
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.07.2021 21:13

piotrekbeti napisał(a):Zony nikt nie przebije.

No ja na pewno nie :lol: .

001-20210704_134047.jpg

Ja i mąż spakowani na tydzień 8) . Wystarczyła jedna kabinówka i dwa małe bagaże pod fotel.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2022 08:20

Dziś dobre ceny lotów LOTem do Chorwacji. Ceny lepsze są przez pośredników (np.GotoGate, Trip.com, Mytrip ) niż na stronie LOT, choć nawet u przewoźnika nie można na cenę narzekać:
25.06-2.07
Obrazek

11-18.07
Obrazek

8-15.07
Obrazek
makk.s
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makk.s » 20.04.2022 07:55

hi,

zarezerwowałem lot z Wrocławia do Zadaru i mam pytanie czy ma ktoś doświadczenie z transportem z Lotniska do centrum Zadaru
chodzi mi o Autobusy itp.?

z góry dzięki za podpowiedź.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Samolotem do Chorwacji - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone