Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochody i kradzieze?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartstep
Plażowicz
Samochody i kradzieze?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartstep » 10.04.2006 12:58

Wybieram sie poraz pierwszy do Chorwacji swoim samochodem. Wogole wybieram sie tam poraz pierwszy.
Prosze i informacje od stalych bywalcow jak wyglada sprawa bezpieczenstwa samochodow. Czy kradzieze sa, cyz ich nie ma?
Czy tak jak w naszym kochanym kraju trzeba wymontowac radio na noc, zdjac kolpaki oryginalne etc. czy cos takiego jak kradzieze to marginalna sprawa?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 10.04.2006 13:06

Jak napiszę prawdę to chłop nie uwierzy. ;-)

Kradzieży prawie nie ma, radia nie giną, nikt nie ma ochoty na Twoje kołpaki. Możesz zostawić samochód z uchylonym oknem. Szansa że ktos się włamie jest prawie taka jak trafienia w lotka 6
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.04.2006 13:12

no nie wiem nie wiem ... ja tam wolę na noc kołpaki do pokoju zabierać :)
a tak na serio - bardzo podobało mi się zostawianie w Pisaku na noc sprzętu na plaży - no, może nie cyfraka, ale parasola, maski, itp... spokojnie ... k.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.04.2006 13:21

Oczywiście jak wszędzie okazja czyni złodzieja... W dużych miastach - typu Zagrzeb - kradzieże mają miejsce...
Raz na rok ukradną luksusowe terenowe BMW... :lol:
Natomiast w mniejszych miejscowościach na wybrzeżu możesz być spokojny o swój dobytek - choć oczywiście trzeba zachowaywać zwyczajne środki ostrożności (wszędzie znajdą się ludzie, którzy będą się chcieli połakomić). I może nie okradnie Cię Chorwat, ale... rodak na urlopie ;) Nie giną ręczniki z balkonów, materace z plaż, meble kempingowe, klapki sprzed namiotu :) Nie zginą Ci przedmioty zostawione w samochodzie. Ale na kamery, aparaty, , laptopy, karty kredytowe lepiej uważać - zwłaszcza w sezonie turystycznym...
Nie ma natomiast takich wyczynów jak w Polsce - kradzież torebki z auta na czerwonym świetle, kradzież aparatu fotograficznego z kawiarnianego stolika sprzed Twoich oczu, itp.
Ważna informacja: Chorwacja NIE należy do stowarzyszenia krajów, które biorą na siebie odpowiedzialność za rzeczy pozostawione w apartamencie czy pokoju hotelowym. Jeśli Ci coś stamtąd zginie - nikt nie ma obowiązku odszkodowawczego wobec Ciebie.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.04.2006 14:17

Raz jeden jedyny znalazłem portfel, leżał sobie spokojnie na drodze na plażę. Bez kasy, tylko z kartami i notatkami. Właściciel był Polakiem, znanym obuwnikiem ze stolicy. W odnalezienie Go zaangażowali się wszyscy napotkani Chorwaci, pani z biura turystycznego, ze sklepu, pan z konoby, nasi gospodarze...I nic, po powrocie do Polski zadzwoniłem do info tel i do właściciela zguby, zadał tylko jedno pytanie--dlaczego go szukam i ile chcę pieniędzy ? A ja chciałem tylko oddać karty, chciałem tylko aby ten facet wiedział, że nikt go nie okradł, a zostałem potraktowany lekko mówiąc niewlaściwie. On nawet nie wiedział, że tych kart nie ma, nie zorientował się, że je zgubił, bank ich więc nie zablokował.
Wracając do bezpieczeństwa--zostawiam auto tam gdzie jest miejsce, nie myślę o tym co jest w środku, aby tylko nie zostawić na siedzeniu np. kamery. Rowery parę razy tez zostawiałem na zewnątrz na noc i rano stały na swoim miejscu. Pozdrowienia
yeans
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeans » 10.04.2006 15:07

Niestety pewnych rzeczy lepiej nie zostawiać na widoku, bo szkoda byłoby się przekonać, że jednak w Chorwacji kradną. Chociaż wcale złodziejami nie muszą być tubylcy. Jedno jest pewne im więcej będzie turystów i im dłużej potrwa "sielanka" tym większe jest prawdopodobieństwo pojawienia się kradzieży choćby takich jak we Włoszech :cry:
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 10.04.2006 17:13

Znajomym skradziono narty z hotelowej narciarni w Szwajcarii.
Wcześniej każdy by się uśmiał że narty mogą zniknąć właśnie w kraju gdzie dla szwajcara dobre narty to wydatek rzędu 10 % jego wypłaty. W Polsce owszem każdy pilnuje sprzętu ale w Szwajcarii.
Jednak prawdopodobnie byli to słowacy którzy opuszczając hotel dokompletowali sobie nowszy sprzęt.
Myślę że w Chorwacji może być podobnie na pewno chorwat nie połakomi się na cudzą własność ale podobno zdarzają się kradzieże np. przez grupy Albańczyków.
Okazja czyni złodzieja ale o samochód byłbym spokojny.
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 10.04.2006 21:45

Mnie nie ukradną kołpaków bo już w Polsce ukradli.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 10.04.2006 22:25

a mi będą musieli całe kółka odmontować bo na lato alu zakładam a jako że po Polsce trza jeździć to i śróbki zabezpieczające są.

a tak Ps. ręczniki , klapki, ponton, radio w aucie, wiosła, fajki a czasem i winko i karlovacko nieruszone na stole ogólnodostępnym od drogi zostało - niczego się nie pozbyłem. Czuję się w Crolandi bezpieczniej niż siedząc teraz przed kompem pomimo że 2 psy po podwórku biegają (około 50 kg każdy z nich ma) :lol:
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 11.04.2006 16:50

jak nie bedzie naszych w poblizu to bez obaw
raz jak szukalem kuczykow to okazalo sie byly w stacyjce 3 dni
pozdrav
j.p
velmo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) velmo » 13.04.2006 23:07

potwierdzam sam przez 2 tyg pobytu 1.5 mialem otwarte auto. sprzet plazowy(maski pontony kalimaty materace) wszystko zostawialem na plazy. jest tylko jedna wada takiego postepowania -przez 2 tyg nazbieralo sie tego tyle na plazy ze jak sie trzeba bylo pakowac byl maly klopot. nie dosc ze walizki z apartamentu to jeszcze rzeczy z plazy. w sumie tylko raz zginela man kalimata, ktora pozniej znalezlismy parset metrow dalej.
kilka dni po zekomej "kradziezy" wstalem wczesniej niz zwykle, piekny poranek, moze i wielki ptak latajacy nad plaza. poprzetarciu oczek dostrzeglem nasza kalimate miotaną na wietrze. dodam tylko ze sie poddalem i poszedlem dalej spac :D
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 14.04.2006 07:40

Niedawno czytałem zestawienie przestępczości w Europie ( chyba newsweek). Okazało się ,że Chorwacja jest najbezpieczniejszym krajem w Europie pod wzgledem przestępstw i kradzieży.
Miałem przykład na to w Zadarze, gdzie elegancki Chorwat, wysiadł ze swojego samochodu, uchylił lekko szyby i poszedł do banku załatwiać swoje sprawy.

Pozdrawiam

Puzzle1
Galanda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galanda » 14.04.2006 08:13

Myśmy przez dwa tygodnie zaostawiali wędki koło baru przy plaży i zawsze były. Raz nawet jakiś krasnoludek nam włożył od wiaderka 4 rybki. Na tegoroczny wyjazd do HR musimy jednak zakupić nowy sprzęt. Ktoś się nie bał i zabrał w Marinie w Sztynorcie z jachtu miesiąc później. "Polska to jest piekny kraj". Pozdrawiam.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.04.2006 08:22

..a po co komusz tudzy samochod ... :?: :wink:
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 14.04.2006 10:28

I to jest piekne w tym kraju że mozna zostawic nie zabezpieczony rower, samochód, skuter czy nawed na noc rzeczy na plazy i nikt się tym nie zainteresuje.

Wyobrazacie sobie taka sytucje nad polskim morzem :-)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone