Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochody i kradzieze?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 14.04.2006 10:35

Bądź spokojny. Też miałem obawy o samochód rok temu jadąc do Chorwacji. Okazało się, że bezpodstawne. Jest bezpiecznie. Nie ma jakoś chętnych do głupich kradzieży - radia czy kołpaków czy parasola lub butów z auta. Polska wypada wyjątkowo niekorzystnie na tle Chorwacji, aż płakać się chce. Trudno być patriotą w kraju, gdzie tylu katolików i tylu złodziei. Naprawdę bardzo przykre konfrontacje. Życzę dobrego urlopu w Chorwacji i bez obaw.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.04.2006 11:04

Leon napisał(a):..a po co komusz tudzy samochod ... :?: :wink:

Jak ja bym chciał dożyć słuszności takiego pytania w Polsce.
Może w następnym wcieleniu ?
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 14.04.2006 11:32

Bardzo mi zapadły w pamięć dwa przykłady nie-kradzieży, które zresztą były opisywane na tym forum (ale chyba już ze 3 lata temu).
1. Ktoś roztargniony zostawił saszetkę z dokumentami, pieniędzmi itp na dachu samochodu i poszedł zwiedzać Split. Kiedy się zorientował i wrócił do auta owej saszetki na nim nie było, była natomiast za wycieraczką karteczka ze strzałką w pobliskie zarośla. We wskazanym kierunku, dobrze zamaskowane leżały sobie wszystkie dobra. Zniknęło podobno jedynie kilka euro (w ramach znaleźnego).
2. Na campingu ktoś inny wpadł do wody w ubraniu, jedyne co ucierpiało to pieniążki bo zamokły. Postanowił więc je wysuszyć i powiesił na sznurku przed namiotem. Jakiś mocniejszy podmuch wiatru zerwał je z tego sznurka i euro fruwały po całym polu namiotowym.
Zdziwienie właściciela tych pieniążków było największe gdy zobaczył chodzącego między namiotami pana (Italiano), który wszystkich pytał się - czyje to pieniądze?

O wiszącym przez całą noc na drzewie aparacie fotograficznym (dobrej jakości) nawet nie warto wspominać.

MIMO WSZYSTKO - lepiej nie kusić i sprawdzać czy nie zostawiło się wartościowych przedmiotów "na oczach".

Pozdrawiam
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 17.04.2006 22:19

jedna z glownych zalet chorwacji, oprocz pogody, ludzi, przyrody.... :D
jest to, ze czujesz sie bezpiecznie, a za rogiem nie czai sie na ciebie zlodziej
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.04.2006 09:18

Nie ma takiej potrzeby :D
Podczas pierwszej wycieczki do Zadaru, miasta bądź co bądź dużego jak na chorwackie warunki, schowałem radio, a współpasażerom kazałem wszystkie 'kuszące' graty schować do bagaznika...chwilę potem widzałem otwarte samochody z radioodbiornikami na swoich miejscach...i głupio mi się zrobiło że mieszkam w kraju, który pod względem kultury obywateli i bezpieczeństwa :oops: jest 40lat za Chorwacją :!:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.04.2006 07:03

hmmmm... ale aż tak, to się nie wkręcajcie... złodzieje są na całym świecie... no, może na Krymie ich nie ma, bo porzadku pilnują bogaci złodzieje - właściciele hoteli...
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 25.04.2006 09:01

Ja miałem nawet taki przypadek iż w skodzie 105 (stare czasy) zostawiłem kluczyki w środku i zatrzasnąłem drzwi (byłem zmęczony drogą, druga - ta piękniejsza - połowa suszyła głowę o jakiś zakupach , itd). Po załatwieniu formałności już się zastanawiałem czym rozbić szybę i którą aby straty były minimalne, kiedy CHorwat przyglądający się temu podszedł i ... otworzył mi samochód przy pomocy kawała drutu. Co żeśmy wypili to tylko on i ja pamiętam (druga piękniejsza połowa poszła spać zdegustowana iż wybrałem towarzystwo uczynnego Chorwata niż wątpliwą przyjemnośc łażenia po sklepach z nią).
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 25.04.2006 09:33

Bartstep napisał(a):Wybieram sie poraz pierwszy do Chorwacji swoim samochodem. Wogole wybieram sie tam poraz pierwszy.
Prosze i informacje od stalych bywalcow jak wyglada sprawa bezpieczenstwa samochodow. Czy kradzieze sa, cyz ich nie ma?
Czy tak jak w naszym kochanym kraju trzeba wymontowac radio na noc, zdjac kolpaki oryginalne etc. czy cos takiego jak kradzieze to marginalna sprawa?

Tam otwarte auta stoją z uchylonymi szybami, nikt tam nie zakłada lach na kierownice i nikt nie targa ze sobą radia. Dzwiek piukniecia włączanego alarmu też jest rzadkościa i najcześciel są to auta ze znaczkiem PL.

Pozdrav
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 06.06.2006 18:34

Szukałem planu miasta Pula a przy okazji natknąłem się na to:
http://www.gradpula.com/index.aspx?cID=5828
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Samochody i kradzieze? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone