Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochodem z małym dzieckiem z noclegiem po drodze?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bass
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bass » 05.04.2010 15:44

Witam,
mam pytanie jak rozwiązać taki problem chcemy jechać samochodem z przystankiem po drodze, z naszą córką wchodzi w grę tylko jazda na noc czy ktoś już jechał w ten sposób czy trzeba zapłacić za 2 noclegi żeby można było w dalszą część drogi wyjechać ponownie na noc?
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 05.04.2010 17:10

bass napisał(a):czy trzeba zapłacić za 2 noclegi żeby można było w dalszą część drogi wyjechać ponownie na noc?

Nie. Nie trzeba bo doba hotelowa liczy 24 godziny.
Jeżeli wejdziesz do pokoju o np. 02:21 to powinieneś go opuścić do 02:20 następnego dnia.
Powodzenia

Nie ma głupich pytań????
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2010 17:17

mirek109 napisał(a):Nie. Nie trzeba bo doba hotelowa liczy 24 godziny.
Jeżeli wejdziesz do pokoju o np. 02:21 to powinieneś go opuścić do 02:20 następnego dnia.

Ja bym takim optymistą na Twoim miejscu nie był :lol:
Hotele same określają tzw. check-in/check-out (jest to zazwyczaj podane na stronach www) i to najczęściej jest w godzinach 10-12 :wink:

Natomiast liczenie czasu pobytu 24 h od wejścia do hotelu to powiem, że pierwszy raz słyszę, chyba że podasz link do takiego hotelu :lol:
doctorwho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) doctorwho » 05.04.2010 17:35

Z opowieści koleżanki, która jeździ do CRO nocując po drodze (w GRAZ`u) doba hotelowa trwa do godz. 12
bass
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bass » 05.04.2010 17:59

Czyli z pozoru "nie ma głupich pytań" a jednak?
Wypadałoby zapłacić za dwie noce i drugą spędzić już w drodze wyjeżdżając po kolacji?
W takim razie będe musiał jeszcze przemysleć perspektywę przejazdu na raz lub krótkiego snu w samochodzie po drodze.
Jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony sposób będe wdzięczny za pomysły
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2010 19:07

bass napisał(a):Wypadałoby zapłacić za dwie noce i drugą spędzić już w drodze wyjeżdżając po kolacji?

A jaki to ma sens płacić za 2-gą dobę hotelową jak nie bedziesz tam spał ?
Wprawdzie nie napisałeś gdzie ten nocleg ma być a to wbrew pozorom dość istotna informacja.
Ale gdybyś np. miał nocować na Węgrzech to najlepiej to zrobić w jakimś miejscu wodno-basenowym. Śpisz, jesz śniadanie, przenosisz sie nad wodę i siedzisz do wieczora - dzieciak Ci się "wymęczy' wodą i słońcem i będzie spał jak zabity zaraz jak wsiądzie do samochodu :wink:
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 05.04.2010 19:13

Wyjeżdżasz o 19.
Jedziesz do 6-7.
To jest 12 godzin.
W nocy średnia prędkość jaką osiągniesz przy spokojnej jeździe po autostradzie to ok. 100km/h
Przejedziesz circa about 1200km - czy jest Ci potrzebny ten nocleg? Jeżeli mówisz, że z córką tylko w nocy - to w dzień ani nie pośpisz, ani nie odpoczniesz.
Pozdrawiam
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 05.04.2010 21:13

Dwa razy jechał nocą z 2 dzieci 4 i 8 lat i w następnym roku oczywiście o 5 i 9 lat. jazda nocą ma plusy: mniejszy ruch i dzieci śpią. Słońce nie dokucza , które czasami w dzień bywa bardziej usypiające niż jazda nocą.Myślę ,że średnia jest lepsza niż w dzień.No i zależy gdzie masz miejsce docelowe w chorwacji. Ja dzięki nocnej jeździe zawsze byłem w godzinach przedpołudniowych na miejscu-czyli sobota jeszcze np. na plazy.
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 06.04.2010 02:13

Ja też zdecydowanie polecam jazdę nocą, taka jest naprawde najlepsza dla dziecka, bo śpi a i kierowca nie jest taki umęczony i na drodze mniejszy ruch. Bo wiadomo jak to w dzień z dzieckiem, piciu siku a to nudno i tak wkółko i ciągle postoje, umordowane jak nie wiem ( raz sie tak tałam namówić i nigdy więcej). Ja zawsze tylko w nocy jade mój synek ma teraz 6 lat, a bylismy juz z nim w CRO 5 razy.
Wyjazd z Tomaszowa Maz zawsze ok 18 a rano wita nas granica chorwacka, potem tylko 2 -3 godzinki zależy gdzie sie jedzie i juz wita nas wybrzeże.
Pozdrawiam i zycze spokojnej podróży i udanego pobytu.
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 06.04.2010 12:36

z dzieckiem zawsze jadę nocą dla mnie osobiście wygodniej się jedzie a poza tym cala noc mój syn przesypia podczas jazdy a kiedy się obudzi to praktycznie dwie do trzech godzinek i jestem na miejscy jak lubisz jeździć nocą to polecam powodzenia
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 07.04.2010 04:14

Ja z dwójką maluchów wyjechałem z Łodzi o 18 dzieciaki w nocy ładnie śpią.W tym roku też wyjazd wieczorem i 10-12 dnia następnego witamy plaże(maluchy 2,5 oraz 6lat)
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 07.04.2010 08:12

Patrząc na komfort przewożenia dziecka - lepiej jest jechać nocą. Należy jednak wziąć pod uwagę, czy to rozwiązanie jest dobre dla kierowcy? Nie każdy lubi nocną jazdę! Nie każdy wytrzyma kilkanaście godzin za kółkiem. Nie każdy będzie miał zmiennika. Nie każdemu wystarczy 2-3 godzinna drzemka na parkingu. To jest sprawa zupełnie indywidualna.
Ja za każdym razem jeżdżę nocą i taki układ pasuje mi. Wcześniej jeździłem bez dzieci, ale 2 ostatnie razy z zupełnie małymi dziećmi. Potwierdzam, że nie trzeba słuchać marudzenia, nie chce się co chwilę siku - po prostu dzieci śpią i jest spokój.
Nie popieram jednak koncepcji jazdy w nocy i szukania noclegów, bo mija się to z celem. Gdybym miał się gdzieś z małymi dziećmi przez cały dzień organizować - byłbym zmęczony na kolejną nocną jazdę. Z żoną mamy taki układ, że przed samym wyjazdem wyłączam się od pakowania i od dzieci - po prostu muszę się zdrowo wyspać.
Pozdrawiam
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 07.04.2010 15:04

Zavadcoff u nas dokąłdnie tak samo, w dzień wyjazdu mąż śpi, a ja zabieram syna i wychodzimy poprostu sobie na palc zabaw albo do znajomych, walizki pakujemy rano i czekaja gotowe, a potem tylko jeny w domu kolacje i w droge. Dla nas taka opcja jest naprawde najlepsza.
Ale tak ja piszesz nie każdy da rade tylekm jechac sam, niektóży poprostu usypiaja za kierownica i takim osobom odradzam. Lepiej niech jada w dzień.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 07.04.2010 16:05

rufus71 napisał(a):Ja z dwójką maluchów wyjechałem z Łodzi o 18 dzieciaki w nocy ładnie śpią.W tym roku też wyjazd wieczorem i 10-12 dnia następnego witamy plaże(maluchy 2,5 oraz 6lat)
Przepraszam ze komentuje Twój wpis nie moja rodzina nie moje dzieci , ale jeśli je kochasz to nie jedz 18 godzin nonstop bo ...
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 07.04.2010 17:29

Nie będź kubusiem fatalistą. to nie jest 18 godzin non stop. My robimy przystnki, na siku na jedzenie, na 2- 3 godzinki snu gdzies na parkingu, stajemy jak mąż czuje ze nie powinien dalej jechać. I to ze jedziemy w nocy nie oznacza ze nie kocham swojego synka, bo kocham go i własnie dlatego jedziemy tez w nocy zeby nie był tak zmączony popróżą bo naprawde dziecku sie nudzi zebyś niewiem co robił przez te 18 godzin w ciągu dnia, to ta podróż jest umączeniem dla wszystkich.
Nie przekonuje nikogo każdy powinien jeździć jak lubi i jak czuje sie bezpieczny. Dla jednych jest to noc dla innych dzień, jeszce inni jada na dwa dni z noclegien podrodze.
Najważniejsze żeby jechać bez pośpiechu wkoncu jedziemy na wczasy nie na wyścigi i niech każdy znas dojedzie na nie bezpiecznie i cieszy sie wypoczynkiem, razem ze swoimi rodzinami.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone