Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

samochodem z 11 miesięcznym dzieckiem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Asiunia79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiunia79 » 07.02.2007 16:29

Mamy zamiar w sierpniu wyjechać do Chorwacji , konkretnie wyspa Hvar z małym 11 miesięcznym dzieckiem. Zastanawiam się czy podróż i pobyt z takim maluchem w Chorwacji nie jest dla niego zbyt wyczerpujący. Jechalibyśmy nocą, ale zastanawiamy się czy i gdzie zrobić postój i nocleg. Czy ktoś z forumowiczów jechał z takim maluszkiem, jak dziecko znoiosło podróż i pobyt w Chorwacji? Szukałam na forum, ale nie znalazłam interesujących mnie wypowiedzi, z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Dodam tylko, że jestem z Podkarpacia. :wink: [/b]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 07.02.2007 16:45

Heh... Jeżdżą ludziska, jeżdżą i z młodszymi - ponoć nie jest to wielki problem - ale to Oni Ci powiedzą - ja nie mam doświadczenia.
Natomiast zastanawiałabym sie nad tym sierpniem - z takim maluchem chyba lepiej jechać, jak słońce jest mniej ostre, a temperatury bardziej znośne.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.02.2007 16:46

Witaj na forum :).
Z drogą w nocy pewno dacie sobie radę ;) Natomiast na miejscu panują zazwyczaj większe niż u nas upały więc wskazane jest pojenie takiego maluszka w dość dużych ilościach różnymi "mokrymi" napojami. Może mieć mniejsze łaknienie. I dorosłym często nie chce się jeść przy tak dużych upałach ;) 30 - 40 st. Ja byłem z 2,5 rocznym maluchem większość nocy w samochodzie przespał także spoko ;) Na miejscu też szybciutko się zaaklimatyzował, a byliśmy pod namiotami ;) Choć nie wiem czy jest co porównywać bo nasz "młody" był wówczas 3 razy starszy od Waszej dzidzi ;). Moim zdaniem nie powinno być problemu. Najważniejszy jest "hotline" do lekarki, w razie co, która może zdiagnozować (tfu tfu) na odległość co maluszkowi może dolegać. To zawsze jest ryzyko.

Pozdrav :papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.02.2007 16:52

1. Słabo szukałaś
2. Jeśli z takim maluchem pomyślałbym o końcówce sierpnia i początku września lub w całości o wrześniu.
3. Nie wybierałbym promu i wyspy Hvar tylko szukał czegoś bliżej gdzie za 1 noc dojedziesz bo postoju na nocleg nie zrobisz. Dziecko doskonale wyśpi się w samochodzie nocą i od rana macie dzidzię na głowie więc o Waszym odpoczynku na dalszą część podróży nie ma mowy.
4. Start podróży ustawiłbym na godziny popołudniowe - parę godzin dzieciak jeszcze będzie się podróżą interesował a potem zaśnie i najprawdopodobniej prześpi całą podróż i obudzi się w Cro.

To tak na podstawie doświadczeń własnych :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.02.2007 16:56

Witaj!
W ubiegłym roku pojechaliśmy do Chorwacji z 10-miesięcznym szkrabem.
Autem bez klimy, do apartamentu .. też bez klimy :D
Ale za to do kraju, który ma swój "klimat" :wink: :)
I to się głównie liczyło :D

Relację z wyjazdu znajdziesz tu:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12377&start=0

A jeśli nie chce Ci się brnąć w to opowiadanie - to spójrz na ostatni wpis na stronie pierwszej wspomnianego wątku.
Tam w skrócie napisałam, jak dojechaliśmy :lol:

Po szczegóły - zapraszam przez mailowego posłańca.

Pozdraviam
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.02.2007 17:01

Leszek Skupin napisał(a):Najważniejszy jest "hotline" do lekarki, w razie co, która może zdiagnozować (tfu tfu) na odległość co maluszkowi może dolegać. To zawsze jest ryzyko.

Pozdrav :papa:

w razie czego Chorwacja ma bardzo dobrze zorganizowaną opiekę lekarską (wiem z doświadczenia) więc diagnostykę na telefon bym odpuścił. Może się sprawdzić przy stwierdzeniu grzania np lewego tylnego koła a nie leczeniu dziecka.

Ja jeszcze tylko powiem - ostrożnie z owocami z targowisk - najprawdopodobniej po nich moja mała (wtedy 18 mieś) miała zatrucie w Cro. Konieczna okazała się wizyta w szpitalu - wszystko odbyło się perfekt :!: w przeciwieństwie do wizyt w placówkach podległych NFZ w kraju
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.02.2007 17:08

Richu... być może ;) ja w Cro nie miałem styczności z lekarzami nie musiałem mieć. Natomiast w kraju :evil: niestety ale przydał mi się "hotline", bo trafiłem niestety na strasznego konowała, więc postanowiłem wziąć sprawy we własne ręce i na telefon lekarka postawiła prawidłową diagnozę. Prosiła tylko żebym zbadał młodego - mówiła mi jak mam to robić i czego ewentualnie szukać, gdzie puknąć, gdzie ucisnąć i mówiłem jej jak młody reaguje. To tyle ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.02.2007 17:10

w Cro wystarczy zajść do lekarza :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.02.2007 17:11

I Love my internet :!: było szt 2 postu :evil:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 07.02.2007 17:34

Lechu gratuluję Ci zdolności "badawczych" i w 100% popieram Rysia - nigdy nie leczcie sie przez telefon.Lekarz leczący przez telefon bez wnikliwego zbadania pacjenta to konował :!:
A z takimi małymi dziećmi jeździłem tylko po Polsce.Myślę,że wyspy powinnaś sobie jednak odpuścić.No i witamy na forum kolejną "podkarpatkę" :D :papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.02.2007 18:26

No to masz Lesiu wiadomość "First Hand" :wink:
Asiunia79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiunia79 » 07.02.2007 22:17

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi .
Wybieramy się w drugiej połowie sierpnia, choć jeszcze się zastanowimy nad wrześniem.
Być może słabo szukałam, następnym razem postaram się lepiej.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 08.02.2007 07:32

Jechałem z 10 miesięcznym dzieckiem na przełomie sierpnia i września, w zasadzie nie było problemów. Na miejscu basenik na plaży , parasol, spacery późnym popołudniem a maluszek największy upał przesypiał w apartmanie. W tym roku jade z 8 miesięczna córeczka na przełomie czerwca i lipcatzn będzie miał wtedy 8 miesięcy i nie mam większych obaw. Nocleg tranzytowy tam i z powrotem w okolicach Plitwic. Bez obaw jedź i baw się dobrze. Tylko wykup ubezpieczenie od kosztów leczenia tak na wszelki słuczaj!
Pozdrawiam
Krzysiek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.02.2007 08:32

Właśnie - co do upałów - weźcie ze sobą parasol ogrodowy - na plaży będzie jak znalazł żeby malucha osłonić od słońca 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 09:05

wojan napisał(a):Lechu gratuluję Ci zdolności "badawczych" i w 100% popieram Rysia - nigdy nie leczcie sie przez telefon.Lekarz leczący przez telefon bez wnikliwego zbadania pacjenta to konował :!:
A z takimi małymi dziećmi jeździłem tylko po Polsce.Myślę,że wyspy powinnaś sobie jednak odpuścić.No i witamy na forum kolejną "podkarpatkę" :D :papa:

Wojan ... miałem zapinkalać 500 kilosów do domu z rzygającym synem :?: OK zgadzam się, że to może być ryzykowne. Ale jakąś decyzję musiałem podjąć i ta okazała się słuszna. A ta lekarka JEST dobra. Natomiast lekarz, który ma dziecko przed sobą i go nawet nie dotknie tylko stwierdza autorytatywnie - JEST wg mnie konowałem :evil: .

Wojan z całym szacunkiem pozdrawiam :papa:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone