Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochodem do Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ziggusieq
Plażowicz
Samochodem do Grecji

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziggusieq » 19.06.2014 10:49

Witam wszystkich użytkowników. :D
W ostatnich latach jeździliśmy do Chorwacji, Czarnogóry, a w ostatnie wakacje byliśmy w Albanii.
W tym roku postanowiliśmy jechać do Grecji (region Saloników) .
Mam kilka pytań :
1) Czy ma ktoś namiary na w miare tanie noclegi w tym regionie ?
2) Jak wygląda przejazd przez Macedonię ? Czy pobiera się w tym kraju jakieś opłaty za wjazd jak np. w Kosowie, czy Czarnogórze ?
3) Jakie są opłaty za autostrady w Macedonii i Grecji ?
5) Czy orientujecie się ile kosztują produkty spożywcze ? Chodzi mi o podstawowe rzeczy jak mleko, chleb, szynka, jogurt itp .
6) Jakie są ceny paliw w Grecji ? :?:
7) Na co uważać w Grecji ? :!:

Z góry dziękuję za pomoc :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.06.2014 10:58

ziggusieq napisał(a):Witam wszystkich użytkowników. :D
W ostatnich latach jeździliśmy do Chorwacji, Czarnogóry, a w ostatnie wakacje byliśmy w Albanii.
W tym roku postanowiliśmy jechać do Grecji (region Saloników) .
Mam kilka pytań :
1) Czy ma ktoś namiary na w miare tanie noclegi w tym regionie ?
2) Jak wygląda przejazd przez Macedonię ? Czy pobiera się w tym kraju jakieś opłaty za wjazd jak np. w Kosowie, czy Czarnogórze ?
3) Jakie są opłaty za autostrady w Macedonii i Grecji ?
5) Czy orientujecie się ile kosztują produkty spożywcze ? Chodzi mi o podstawowe rzeczy jak mleko, chleb, szynka, jogurt itp .
6) Jakie są ceny paliw w Grecji ? :?:
7) Na co uważać w Grecji ? :!:

Z góry dziękuję za pomoc :)

2/ przejazd przez Macedonie sprawny, tani , bezporoblemowy, bezkosztowy (nie dotyczy autostrad - niedrogich)
3/ autostrady w Grecji są płatne i niezłe - sporo jest dróg krajowych o b.dobrym standardzie. Autostrada w Macedinii jak wyżej.
4/ ??????????????????????????????????????
5/ ceny w sklepach w Grecji są tańsze od chorwackich (generalnie , średnio ciut droższe od polskich)
5/ Paliwo w Grecji to, jeśli dobrze pamiętam za diesla około 5,8 (benzyna droga) - tankujemy w Macedonii - 4,8 pln ON!
6/ bezwzględnie w Grecji trzeba uważać na piękne plaże , na dobre jedzenie też ale to już mniej niebezpieczne jest
ziggusieq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziggusieq » 19.06.2014 11:04

Dlaczego trzeba uważać na plaże i jedzenie ?
Chodzi mi o to, czego się strzec w Grecji .
Dziękuję za odpowiedź :) .

Czekam na odpowiedzi do punktu 1.
Ryan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryan » 19.06.2014 11:19

Ja też prawdopodnie jade do Grecji i raczej w ciemno pierwszy raz :). Zdecydowałem się jechać w ciemno ponieważ nie kupuje kota w worku , a także ceny są troche niższe.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.06.2014 11:19

ziggusieq napisał(a):Dlaczego trzeba uważać na plaże i jedzenie ?

Aaaa, o to Ci chodzi? Kraj przyjazny turystom, nie ma się czego obawić.
Uważać, żeby fajnych plaż nie pomijać.

ziggusieq napisał(a):Czekam na odpowiedzi do punktu 1.

linków umieszczać nie można więc wpis sobie Chalikidiki accomodation

Kassandra na Chalkidiki jest dobra i tania,

drożej na Sithonii, ale tam to już plażowy wypas.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 19.06.2014 11:47

Wystarczy poczytać w istniejących wątkach szkoda zakładać nowego bo robi się bałagan.Natomiast alternatywnie można o wszystkim poczytać na bliźniaczym forum greckim.A uważać należy jak pisał kolega na to by nie pomijać ślicznych plaż i z oczarowania tam nie zostać choć to nie głupi pomysły.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 19.06.2014 20:19

Witam

Jeżeli planujesz pobyt na Chalkidikach to za drogę od granicy z Macedonią nie zapłacisz nic
ziggusieq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziggusieq » 22.06.2014 05:32

Dziękuję za infromację .
Czy macie może namiary na jakieś niedrogie kwatery powiedzmy ( 1 - 2 sypialnie, łazienka , kuchnia, itd) ?
Jedziemy w trzy osoby .
Chodzi mi o jakieś kwatery sprawdzone przez Was.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 25.06.2014 10:11

Torac napisał(a):
ziggusieq napisał(a):Dlaczego trzeba uważać na plaże i jedzenie ?

Aaaa, o to Ci chodzi? Kraj przyjazny turystom, nie ma się czego obawić.
Uważać, żeby fajnych plaż nie pomijać.

ziggusieq napisał(a):Czekam na odpowiedzi do punktu 1.

linków umieszczać nie można więc wpis sobie Chalikidiki accomodation

Kassandra na Chalkidiki jest dobra i tania,

drożej na Sithonii, ale tam to już plażowy wypas.

Myślałem w tym roku o Chalkidiki ale czy macie może jakieś sprawdzone, ciche miejsca i najlepiej nie przy drodze głównej?.. Czy możecie podać jakieś namiary na apartamenty (bez zbędnych pośredników)? 8)
ziggusieq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziggusieq » 09.07.2014 19:16

Witam .
Znalazłem już kwaterę

Możecie jeszcze podać ceny w € za autostrady w Macedonii i Serbii ?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 09.07.2014 19:42

ziggusieq napisał(a):Możecie jeszcze podać ceny w € za autostrady w Macedonii i Serbii ?

Serbia niespełna 16, Macedonia ok. 3 (w jedną stronę).
darajawahusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darajawahusz » 09.07.2014 21:29

w Macedoni płacisz 50, 60, 50 Dinarów , 60 dinarów to 1 eu. sa 3 bramki. Płatnosci w dinarach lub płacisz banknotami euro, reszte wydaja w dinarach . Mozesz tez płacic karta . Przerabiałem , bezproblemowo. o tej porze roku wiekszosc kwater jest juz zarezerwowana . Sithonia cieszy sie bardzo duzym powodzeniam wsrod serbów , macedonczyków , rumunów. polaków jest mało.
Ja rezerwowałem kwatere na poczatku lutego , a kilka innych ktore mi sie podobały niestety juz wtedy były zajete. Ale widziałem sporo wolnych miejsc w Sarti , Toroni Czy tez Vourourou . wiekszosc apart oscyluje w kwocie od 45 do 70 eu . Tzn mowie o poczatkuku lipca . Potem ceny wzrastaja o ok 10 - 20 eu . Wez to pod uwage ze od 15 zaczyna sie szczyt sezonu. Na Sithoni masz ponad 100 plaz . lacznie z takimi ktore maja po 2, 3 km dlugosci :-)
Klamer75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klamer75 » 05.01.2015 22:39

pawelh napisał(a):Wystarczy poczytać w istniejących wątkach szkoda zakładać nowego bo robi się bałagan.Natomiast alternatywnie można o wszystkim poczytać na bliźniaczym forum greckim.A uważać należy jak pisał kolega na to by nie pomijać ślicznych plaż i z oczarowania tam nie zostać choć to nie głupi pomysły.

A jaki jest adres tego "bliźniaczego" forum?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.01.2015 01:27

Klamer75 napisał(a):A jaki jest adres tego "bliźniaczego" forum?

S'IL VOUS PLAIT
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.01.2015 01:35

Podmienię link, bo tamten nie działa :cry:

Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Samochodem do Grecji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies