Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochodem bez klimatyzacji do CRO????

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.03.2005 13:55

A ja drodzy Państwo mam klimatyzację manualną i działa skutecznie bo w zimę wszystko mrozi, nawet lody owocowe, soki, mleko. Dotąd w lato jezdziłem bez klimy, spocony i zły. Teraz czasy się zmieniły , lubię chłodek, a czy jest to klima manualna czy automatyczna to wieżcie mi róznica polega w cenie że za ręczną płacisz 4tys, a za auto. 9 tys. Wybór należy do was :wink:
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 19.03.2005 14:51

[quote="slapol"]Czytałem kiedyś artykuł autorstwa lekarza, który pływał na statkach w różnych strefach klimatycznych i badał m.in. wpływ temperatur na funkcjonowanie organizmu człowieka (także przy zmianach miejsca pracy pomiędzy klimatyzowanymi pomieszczeniami i otwartą przestrzenią). Wnioski były takie, że najoptymalniejsza różnica pomiędzy wysoką temperaturą i temp. pomieszczenia klimatyzowanego powinna sie wahać w granicach 5 - 7 st. Stosuję tą zasadę podczas podróży wakacyjnych. Obserwując temperaturę zewnętrzną raz na jakiś czas koryguję temp. wewnątrz (climatronic) i towszystko działa...tzn. nie jeżdżę przeziębiony, zakatarzony itp. Gdy na zewnątrz jest plus 35 st. to nastawienie 28 st. wewnątrz też daje uczusie chłodu (sprawdźcie to). Oczywiście różne są preferencje ludzi i indywidualne odczucia. Może jakiś lekarz wyrazi swoją opinię?
Pzdr[/quote
Sprawdziłem to, choć nie tak wysoko. Ustawiałem 25stopni nie patrząc na temperaturę na zewnątrz (~35) i było w porządku. Jak auto miało 5 lat to nastawienie 22stopni dawało efekt, a jak miało 8-9lat to efekt był taki sam jak przy ustawieniu 26 stopni (przy 35st. na zewnątrz)- pewnie układ klimy już się zużył. Kiedyś wracając z Cro i stojąc w korku, w okolicznościach których nie pamiętam wyłączyłem klimę :?: inie pamiętajac o tym myślałem że mi się zepsuła. Też było koło 35 stopni i zorientowałem się dopiero poponad godzinie "jazdy" w korku gdzie przejechaliśmy moze 2 km. W aucie było chyba z 50stopni.
Miałem też inny kłopot z własnej winy i tutaj chciałem mniej doświadczonych lub oszczędnych przestrzec. Gdy kupiłem auto z klimatronikiem, to nie wiem czemu wydało mi się że filtr przeciwpyłkowy wymienia sie co ~60 tys. km. wiec sobie spoko jeździłem i po ponad 40 tys. km niestety spaliła mi się dmuchawa. Koszt nowej ponad 1800zł. Udało mi się w końcu kupić używaną za 500, ale inne koszty wyniosły ~300zł. Drogie przeoczenie, bo powinno się wymieniać filtr częściej :?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 20.03.2005 15:05

No niestety przyjemności kosztują :wink: Ja mając auto bez klimy filtr pp zmieniałem najrzadziej co 30 kkm (alergia). Przy klimatyzacji filtr jest z wkładem węglowym więc powinno się to robić częściej-większość producentów zaleca co 15-20 kkm.
Co do temperatur w klimatyzowanym aucie to na razie praktyki nie mam, czytałem gdzieś jedynie że bezpiecznym dla zdrowia standardem jest 10 stopni różnicy czyli przy upale rzędu 35 stopni 25 w samochodzie powinno być ok. inna sprawa że różnie ludzie na klime reagują znam wiele osób, które w ogóle nie są w stanie jej używać (katar).
PZDR :)
KRIS_WLKP
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 21.03.2005 12:08

Ludzie trzymajcie kciuki za mnie, bo ja jadę 11letnią Astrą bezklimy ;-((, ale Chorwacja jest tego warta

POZDRAWIAM
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.03.2005 11:51

Pomimo że klimę posiadam od 7-iu lat to wcale nie uważam jej za niezbędnego wyposażenia, wartego bodaj 6-ciu tysięcy (w wersji manual).
Jeżeli ktoś z nas nie jest zawodowym kierowcą, spędzającym wiele godzin za kółkiem to tak naprawdę ma bardzo niewiele okazji do włączenia klimy.
Ja używam jej tylko gdy temperatura otoczenia przekracza 26 stopni i jest słonecznie a takich dni w Polsce jest naprawdę niewiele, gdzieś wyczytałem że raptem 3 tygodnie łącznie (w całym roku).
Jedyna, prawdziwa okazja na jej użycie pojawia się gdy jedzie się na urlop gdzieś na południe Europy a i to dlatego że wtedy spędza się cały dzień w samochodzie. Ale czyż nie po to ciepełko tam jedziemy?
I dlatego sądzę że ci którzy klimy nie posiadają nie mają się czym przejmować - to tylko kwestia odpowiedniego nastawienia, nieuprzedzania się z góry że bez klimy będzie ciężko bo tak nie jest.
W końcu i tak wyjdziemy z tego samochodu a wtedy już klimy nie będzie.
A poza tym za wartość tej klimy można mieć urlop np. w HR...
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.03.2005 13:14

Kolega pracujacy w salonie Mercedesa gdy pozycza auto na wypady nie uzywa klimy bo ma problemy z wymiotowaniem dzieci... uzywa więc szyberdachu. Taki roidzaj klimy, ktory nie powodowal sensacji byl zdaje sie montowany tylko w S -klasie.

Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.03.2005 13:22

Przeciez w tamtym klimacie tez zyja ludzie.... chodzi o to by powietrze nie stalo ale bylo w stalym ruchu i podlegalo stalej wymianie (cyrkulacji) - a to zapewniaja i owiewki i szyberdach. Wedlug mnie moda na klime w naszym klimacie wynika ze snobizmu i jest podsycana przez producentow, ktorzy przy okazji doja klienta!
Co do Lazurowego Wybrzeza to bylem we Frejus stacjonarnie a w Nicei, Sain Tropes, Cannes, Monaco wycieczkowo... ale nie podoboało mi sie tak jak w Chorwacji... nioe podobaly mi sie plaze nad ulicą przedzielajaca ja od hoteli, brakowało tego wspaniałego klimatu (nie mowie o pogodzie), nastroju co w Chorwacji... i w ogóle Francja jawi mi sie jako dziwny kraj zarozumiałych ludzi, ktorzy uwazaja sie za pępek świata.... choć na pewno sa wyjątki jak np nasz mily kolega na tym forum.

Piotr
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 22.03.2005 14:02

wymazuję - bo pisałam nie na temat :oops: :)
Ostatnio edytowano 22.03.2005 16:46 przez a to ja, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2005 14:06

Piotr Lutynski napisał(a):.... chodzi o to by powietrze nie stalo ale bylo w stalym ruchu i podlegalo stalej wymianie (cyrkulacji) - a to zapewniaja i owiewki i szyberdach. Wedlug mnie moda na klime w naszym klimacie wynika ze snobizmu i jest podsycana przez producentow, ktorzy przy okazji doja klienta!
....
Piotr

...no właśnie klima zapewnia cyrkulację CZYSTEGO powietrza wewnątrz auta w odróżnieniu od wymiany powietrza ze spalinami pochodzącymi od setek aut jadących przed Tobą. Sporo jeździłem i jeżdżę w naszym klimacie bez klimy i z klimą - wiem jaka jest różnica i wpływ na bezpieczeństwo (oprócz temperatury , brak parowania szyb itp.itd.)
W HR też byłem bez klimy (da sie przejechać bez problemu)...ale i z klimą (zdecydowanie wolę tą opcję).
Pozdrawiam
SNOB - slapol.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.03.2005 14:35

slapol napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):.... chodzi o to by powietrze nie stalo ale bylo w stalym ruchu i podlegalo stalej wymianie (cyrkulacji) - a to zapewniaja i owiewki i szyberdach. Wedlug mnie moda na klime w naszym klimacie wynika ze snobizmu i jest podsycana przez producentow, ktorzy przy okazji doja klienta!
....
Piotr

...no właśnie klima zapewnia cyrkulację CZYSTEGO powietrza wewnątrz auta w odróżnieniu od wymiany powietrza ze spalinami pochodzącymi od setek aut jadących przed Tobą. Sporo jeździłem i jeżdżę w naszym klimacie bez klimy i z klimą - wiem jaka jest różnica i wpływ na bezpieczeństwo (oprócz temperatury , brak parowania szyb itp.itd.)
W HR też byłem bez klimy (da sie przejechać bez problemu)...ale i z klimą (zdecydowanie wolę tą opcję).
Pozdrawiam
SNOB - slapol.

Nie kazda klima oczyszcza powietrze, nie dajcie sobie tego wmówić.... to maja tylko te montowane w najwyzszych modelach.... a jak ktoś powie ze jak ta czy inna klima ma filtr weglowy to nalezy go wyśmiać.... mialem taki filtr w Felicji (czarna gąbka), ktora mozn było kupić w sklepie, gdzie jest 1001 niepotrzebnych w aucie drobiazgów..... może lepiej nadawałby sie do filtrowania wody... bo to, to nic nie dawało jesli chodzi o powietrze.

Pozdrav

PS: Nie bierz do siebie tak dosłownie tego zwlaszcza ze Twoja wypowiedz była rozsądna i wyważona... :D
Ostatnio edytowano 22.03.2005 14:46 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.03.2005 14:40

Nie jestem ekspertem technicznym ale nie bardzo rozumiem dlaczego włączenie klimatyzacji miałoby wpuszczać czyste powietrze do kabiny?
No chyba że dodatkowo zamyka się obieg powietrza. Spotkałem się nawet z opinią że włączając klimę należy zamknąć ten obieg. Tylko czy wtedy to powietrze w kabinie faktycznie jest świeże?
Może ktoś wie jak to jest, bo wstyd się przyznać ale człowiek ma klimę a nawet nie wie jak to powinno funkcjonować?
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.03.2005 14:51

niezawodny napisał(a):Nie jestem ekspertem technicznym ale nie bardzo rozumiem dlaczego włączenie klimatyzacji miałoby wpuszczać czyste powietrze do kabiny?
No chyba że dodatkowo zamyka się obieg powietrza. Spotkałem się nawet z opinią że włączając klimę należy zamknąć ten obieg. Tylko czy wtedy to powietrze w kabinie faktycznie jest świeże?
Może ktoś wie jak to jest, bo wstyd się przyznać ale człowiek ma klimę a nawet nie wie jak to powinno funkcjonować?

90% klim to chłodziarki.... czasem jest zalozoony dodatkowy filtr przeciwpyłkowy by zapylenie jej nie uszkodzilo ale to w zaden filtr oczyszczajacy powietrze. Te najdroższe klimy zakladane w najdroższych autach (E, S-klasa... itp) dodatkowo mogą regulować wilgotność powietrza i maja ddatkowe filtry oczyszczajace powietrze.
A z tym zamykaniem obiegu to jest problem jak jeden z pasazerow puści bąka... wtedy to nie wiem co jest gorsze... :D

Pozdrav
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.03.2005 14:55

A tak powaznie to był nawet program na Discovery ze klimatyzacje sa zródłem i pożywką na którym rozwijają sie kolonie szkodliwych bakterii....

Pozdrav
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.03.2005 15:21

Piotr Lutynski napisał(a):[A z tym zamykaniem obiegu to jest problem jak jeden z pasazerow puści bąka... wtedy to nie wiem co jest gorsze... :D

Pozdrav

Reasumując, w autach z klimą bąki należy puszczać umiejętnie :lol:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 22.03.2005 15:25

niezawodny napisał(a):
Piotr Lutynski napisał(a):[A z tym zamykaniem obiegu to jest problem jak jeden z pasazerow puści bąka... wtedy to nie wiem co jest gorsze... :D

Pozdrav

Reasumując, w autach z klimą bąki należy puszczać umiejętnie :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Samochodem bez klimatyzacji do CRO???? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone